Λευκά Είδη, Κουρείο, Μίνι Μάρκετ, Υποδηματοποιείο καταστήματα που οι ταμπέλες που έχουν τοποθετημένες πάνω από την είσοδό τους και προσδίνουν στην κάθε γειτονιά το χαρακτήρα της, γίνονται σημεία αναφοράς. Κάθε μία μπορεί να φτιαχτεί με διαφορετικές τεχνοτροπίες, επιγραφές ξύλινες, μεταλλικές με πλεξιγκλας, μεγάλα ή μικρά γράμματα με νέον και με τη φαντασία να επιστρατεύεται συχνά πυκνά στο παιχνίδι του εντυπωσιασμού του επίδοξου πελάτη.

Πολλά από αυτά τα εμπορικά καταστήματα έχουν πλέον κλείσει και η μόνη ανάμνηση τους είναι η επιγραφή που στέκει εκεί. Αυτές τις φωτεινές επιγραφές αποφάσισε να βρει και να συλλέξει η ομάδα εικαστικού φωτισμού Beforelight για μία νέα φωτιστική εγκατάσταση ονόματι «ΑθήΝεον» στο πλαίσιο της δράσης που έχουν σχεδιάσει και επιμελούνται οι Χάρης Μπίσκος και Μάρθα Γιαννακοπούλου, «Ίχνη Εμπορίου» (Traces of Commerce). Η εγκατάσταση αυτή πρόκειται να ενταχθεί στο πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων,  «Έργο Αθήνα» για την καλλιτεχνική αναβίωση της Στοάς Εμπόρων στην οδό Βουλής.

3

Η εγκατάσταση θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή του κόσμου και εθελοντών μέχρι τις 24 Μαΐου και θα εγκαινιαστεί στις 6 Ιουνίου 2014.  Σε ένα συμμετοχικό εργαστήριο λοιπόν θα μπορούν να βοηθήσουν όσοι θέλουν την μεταποίηση επιγραφών με παράλληλη προβολή επεξηγηματικού υλικού. Η αμεσότητα αυτού του project είναι ένα από τα πιο ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, με την ομάδα Beforelight να ζητά από κατοίκους της Αθήνας να φωτογραφίσουν επιγραφές καταστημάτων που γνωρίζουν ότι είναι κλειστά και να τους τις αποστείλουν μαζί με τα στοιχεία του ιδιοκτήτη στην σελίδα τους στο facebook.

Ο ενδεχόμενος αυτός κόπος σίγουρα αξίζει γιατί θα οδηγήσει στην δημιουργία ενός προσωρινού «μουσείου» φωτεινής επιγραφής και θα δώσει μία εναλλακτική ματιά στο τμήμα της αθηναϊκής αγοράς που ανήκει πλέον στο παρελθόν.