ΠΟΛΗ

5 wine bars που έκαναν τους Αθηναίους να αγαπήσουν το καλό κρασί

Τα τελευταία χρόνια έχουν εξελιχθεί σε στέκια για όσους αναζητούν έναν χώρο, όπου θα μπορέσουν να πιουν ένα ποτήρι καλό κρασί και θα συζητήσουν με φίλους μετά τη δουλειά ή και ένα Σαββατιάτικο απόγευμα. Τα wine bars της Αθήνας εξελίσσονται και ψάχνουν νέες ετικέτες και ποικιλίες, τόσο από τον ελληνικό όσο και από τον παγκόσμιο αμπελώνα, προκειμένουν να προσφέρουν στους θαμώνες τους το καλύτερο δυνατόν ποτήρι κρασί, ενώ τα περισσότερα επενδύουν πια και στην κουζίνα τους, με προσεγμένες γεύσεις που ξεφεύγουν από το συνηθισμένο πλατό αλλαντικών ή τυριών. 

Αν αναζητάτε το νέο αγαπημένο σας λευκό ή θέλετε να αρχίσετε να πειραματίζεστε με natural wines ή ακόμα κι αν σας αρέσει να πίνετε κόκκινο κρασί το καλοκαίρι, τότε σίγουρα θα βρείτε αυτό που ψάχνετε σε ένα από τα πέντε wine bars που ακολουθούν…

Heteroclito

Φωτογραφία: Άγγελος Χριστοφιλόπουλος / FOSPHOTOS

Θυμίζει γαλλικό “bars à vins” και βοήθησε όσο κανένα άλλο να γίνει η οδός Πετράκη προορισμός για όσους αγαπούν το καλό κρασί. Ο χώρος χωρίζεται στα δύο, στο πατάρι και το ισόγειο, ενώ όσο ανοίγει ο καιρός μπορείτε να καθίσετε και στα έξω τραπεζάκια του. Ο κατάλογος των κρασιών στο Heteroclito είναι σχεδόν ατέλειωτος, ικανός να ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς οινόφιλους, ενώ μπορείτε να συνοδεύσετε το κρασί σας με πλατώ εκλεκτών τυριών και αλλαντικών. Στην κάβα του Heteroclito θα βρείτε περισσότερες από 200 ελληνικές ετικέτες, ορισμένες εξαιρετικά περιορισμένης παραγωγής, με έμφαση σε κρασιά για τα οποία ακολουθήθηκαν ήπιες μέθοδοι καλλιέργειας και οινοποίησης (natural wines). 

Φωκίωνος 2 και Πετράκη, Σύνταγμα


Materia Prima

Φωτογραφία: Νατάσα Πανταζοπούλου/FOSPHOTOS

Με αγάπη στα φυσικά κρασιά και την καλή πρώτη ύλη στις γεύσεις, το Materia Prima άνοιξε τις πόρτες του στην πλατεία Μεσολογγίου στο Παγκράτι το 2020, ενώ έχει κι ένα αδερφάκι στον αριθμό 68 της οδού Φαλήρου στο Κουκάκι που είχε ανοίξει τρία χρόνια πριν. Και στα δύο αυτά wine bars οι επιλογές σε ετικέτες είναι πολλές, για όλα τα γούστα και οι άνθρωποί τους ξέρουν να σας κατευθύνουν ανάλογα με το τι ζητάτε και το αν θέλετε να δοκιμάσετε κάτι νέο. Εκτός από τα κρασιά όμως, στο Materia Prima θα βρείτε μεγάλη ποικιλία σε τυριά και αλλαντικά, η οποία ανανεώνεται συνεχώς, αλλά και πιάτα που βασίζονται στην εποχικότητα των υλικών και έχουν φτιαχτεί για να μπορούν να συνοδεύσουν τα κρασιά. 

Πλατεία Μεσολογγίου 3, Παγκράτι, 210 7255171
Φαλήρου 68, Κουκάκι


Τανίνη Αγάπη Μου

Φωτογραφία: Γεράσιμος Δομένικος / FOSPHOTOS

Ένα χαλαρό μπαρ για κρασί που αγαπά ιδιαίτερα τις ελληνικές ετικέτες και ποικιλίες. Το «Τανίνη Αγάπη Μου» ξεφύτρωσε μια μέρα τον Φλεβάρη του 2019 στα Εξάρχεια και με την ιδιαίτερη αισθητική του χώρου, αλλά και την εκτενή λίστα φυσικής και ήπιας φυσικής οινοποίησης από βιολογικά ή βιοδυναμικά σταφύλια, έγινε προορισμός για όσους αγαπούν το κρασί και θέλουν συνεχώς να μαθαίνουν γι΄αυτό. Μάλιστα, δύο φορές τον μήνα οι άνθρωποι της «Τανίνης» έχουν καθιερώσει σεμινάρια γευσιγνωσίας με συγκεκριμένη θεματική κάθε φορά. 

Ιπποκράτους 91, Εξάρχεια. Τηλ: 2111150145


Psyche

Φωτογραφία: Νατάσα Πανταζοπούλου/FOSPHOTOS

Η νεότερη προσθήκη στα wine bars του αθηναϊκού κέντρου μετρά κάτι παραπάνω από έναν μήνα ζωής, έχει όμως ήδη αγαπηθεί πολύ. Βρίσκεται στο ισόγειο ενός κτηρίου του 1930 και το πρώτο πράγμα που προσέχει κανείς πριν καθίσει στα τραπέζια του είναι τα καταπράσινα φυτά που σου δίνουν την αίσθηση ότι δεν βρίσκεσαι σε μια πόλη σχεδόν 5 εκατομμυρίων κατοίκων. Όσο για την λίστα των κρασιών, που είναι και ο μεγάλος πρωταγωνιστής, αυτή την έχει επιμεληθεί ο σομελιέ Λάμπρος Σιαφάκας και περιλαμβάνει ετικέτες τόσο από τον εγχώριο, όσο και από τον διεθνή αμπελώνα. Προς το παρόν μπορείτε να απολαύσετε σε ποτήρι 17 ετικέτες, οι οποίες όσο περνά ο καιρός θα ανανεώνονται, ενώ, ο Λάμπρος θα σας βοηθήσει να διαλέξετε το κρασί που ταιριάζει καλύτερα στα γευστικά σας γούστα. Στον κατάλογο, αλλά και στην κάβα του Psyche θα βρείτε κρασιά μικρών Ελλήνων παραγωγών, φυσικά κρασιά, γηγενείς ποικιλίες, αλλά και πιο γνωστές όπως είναι το sauvignon blanc. 

Κορνάρου 4, Σύνταγμα, 2103221271


Oinoscent

Φωτογραφία: Αλέξανδρος Αντωνιάδης

Το άρθρο αυτό είναι αφιερωμένο στα wine bars, αλλά το Oinoscent θα μπορούσε εύκολα να χαρακτηριστεί και wine restaurant. Βρίσκεται στην οδό Βουλής και μετρά ήδη σχεδόν 15 χρόνια ζωής. Στην κάβα του φιλοξενούνται πάνω από χίλιες ετικέτες, ενώ υπάρχουν και πολλές επιλογές κρασιών που σερβίρονται σε ποτήρι και ανανεώνονται σε πολύ τακτά χρονικά διαστήματα. Όσο αφορά το φαγητό ξεχωρίζει η πέστροφα πανέ με πέντε διαφορετικά όσπρια, στραγγιστό γιαούρτι, μπρόκολο σχάρας με σάλτσα φιστικοβούτυρου, καβουρδισμένο φιστίκι και λάιμ, ενώ υπάρχουν και πολλές επιλογές σε τυριά και αλλαντικά, τόσο Ελλήνων όσο και ξένων παραγωγών. 

Βουλής 45-47, Σύνταγμα

Ντενίσα-Λυδία Μπαϊρακτάρι

Γεννήθηκε στην Αλβανία, λίγο πριν την πτώση του κομμουνισμού. Ζει στην Αθήνα από το 1997, παράτησε με μεγάλη επιτυχία το τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών της Παντείου και από το 2017 ασχολείται με την δημοσιογραφία.

Share
Published by
Ντενίσα-Λυδία Μπαϊρακτάρι