athens-mini-maker-faire-fb-3

Το Athens Mini Maker Faire, το σπουδαιότερο φεστιβάλ για το making, έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στις 1 & 2 Οκτωβρίου, στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου. Οι επισκέπτες θα δουν ευρεσιτεχνίες, καινοτομίες και τεχνολογικά επιτεύγματα , όπως Do-It-Yourself & Ανακυκλώσιμες κατασκευές, Ρομπότ, 3d printing, DIY Drones, Arduino, χειροποίητα ποδήλατα, ηλεκτρονικά αυτοκίνητα, μοντελισμός, e-growing plants και πολλές άλλες κατηγορίες για να εμπνευστούν, ενώ θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε workshops και ομιλίες. Το Maker Faire ξεκίνησε από τη California πριν από δέκα χρόνια και αναπτύχθηκε σε όλο τον κόσμο σε περισσότερες από 120 πόλεις παγκοσμίως, ενώ υποστηρίζεται από το μεγαλύτερο περιοδικό για το making, το περιοδικό MAKE. Λίγες ημέρες πριν το Athens Mini Maker Faire, ο υπεύθυνος Οργάνωση Παραγωγής & Πωλήσεων Κώστας Φονταλής μίλησε στη Popaganda για φιλοσοφία του making και μας προσκάλεσε να δούμε, να μάθουμε και να φτιάξουμε μαζί εντυπωσιακές, καινοτόμες κατασκευές! 

Ποια είναι η ιστορία του Athens Mini Maker Faire; Πριν από 2 χρόνια ο Σταύρος Μεσσήνης στην Χειροτεχνία και ο 3d printer του, μας πρότειναν να συνδιοργανώσουμε το Athens Mini Maker Faire. Ταξιδεύσαμε στην Ευρώπη, το είδαμε και αποφασίσαμε να το προσπαθήσουμε διότι πιστεύουμε ότι θα έχει μεγάλο bounce ως family event.

Τι θα πει making; Making είναι η ανησυχία του ανθρώπου ή μιας ομάδας να κατασκευάσει για ευχαρίστηση, για βελτιστοποίηση της ζωής  ή για επάγγελμα. 

Ποιοι είναι οι στόχοι του event; Να εξαπλωθεί η ιδέα του making σε όλη την επικράτεια και τα παιδιά να σταματήσουν να καταναλώνουν και να αρχίσουν να δημιουργούν!

Tι νέο θα δούμε;  Στα περίπτερα του Maker Faire, οι επισκέπτες θα βρουν τον R2D2, ακριβές αντίγραφο σύμφωνα με τα σχέδια απο το Astromech.net club καθώς και κατασκευές ρομποτικής βασισμένες σε Arduino και Raspbery Pi. Το 3d printed stradivarius βιολί, τα διαδραστικά παιχνίδια ρομποτικής με LEGO MINDSTORMS, τηλεκατευθυνόμενο κατασκοπευτικό όχημα (Spy Rover) για ζωντανή λήψη εικόνας του χώρου μέσω κινητού από οπουδήποτε, ηλεκτρικές διακοσμητικές εγκαταστάσεις με την χρήση υδραυλικών εξαρτημάτων, έπιπλα φτιαγμένα με έναν οικολογικό συνδυασμό ινών αγριαγκινάρας και βιολογικής ρητίνης, φωτιστικά από παλιές κάμερες και από σωλήνες. Ακόμη, 3D Printers για λύσεις τρισδιάστατης σχεδίασης, τα πρoϊόντα και τα εκπαιδευτικά παιχνίδια της FatCut Upcycling από την ανακύκλωση φαινομενικά άχρηστων αντικειμένων, χειροποίητα ποδήλατα, χειροποίητα αντικείμενα με την τεχνική του origami, χειροποίητο και μετακινούμενο θάλαμο εξαερισμού για χειροτεχνίες, ζωγραφική, airbrushing κ.α. Ακόμη, οι επισκέπτες θα γνωρίσουν το ανθρωποειδές ρομπότ Troopy, το Railbiking, ένα διαφορετικό τρόπο ποδηλασίας πάνω σε ράγες τραίνου, την υδροπονία με τη συσκευή CityCrop για την καλλιέργεια σε εσωτερικό χώρο, λαχανικών, βοτάνων, φρούτων, ακόμα και λουλουδιών, ελέγχοντας την πρόοδο της καλλιέργειάς μέσω mobile App, το Internet of Things (IoT) που μέσω της ασύρματης επικοινωνίας μεταξύ πολλών μικρών συσκευών δημιουργεί ένα ευρύ δίκτυο ανταλλαγής πληροφοριών, καθώς και χρήση της τεχνολογίας Lora για μετάδοση μικρού μεγέθους δεδομένων σε μεγάλες αποστάσεις.

Ποιοι μπορούν να συμμετάσχουν; Οποιοσδήποτε μπορεί να φτιάξει κάτι και να έχει ενδιαφέρον στον κόσμο Π.χ. μαθητές σχολείων, φοιτητές, ιδιώτες που έχουν εργαστήριο στο σπίτι τους, fablabs κ.α.

Υπάρχει καινοτομία στην Ελλάδα; Σαφώς και υπάρχει και είναι μεγάλη ανάγκη να προβληθούν οι makers καθώς και όλη η έννοια του making ως κίνημα.