Categories: FeaturedTV SHOWS

Το Walking Dead σε αριθμούς

Σ’ ένα μετα-Αποκαλυπτικό τοπίο όπου αντιστοιχούν 5,000 νεκροζώντανοι για κάθε έναν επιζώντα, τα νούμερα έχουν ζωτική σημασία. Για πάμε να τα δούμε λοιπόν τι λένε οι αριθμοί για τη μεγαλύτερη τηλεοπτική επιτυχία παγκοσμίως, που βλέπουμε και στην Ελλάδα αποκλειστικά στο FOX αμέσως μετά την προβολή της στην Αμερική! Μην ξεχνάτε, απόψε στις 22:30 προβάλλεται το 12ο επεισόδιο ενώ η αντίστροφη μέτρηση για το επικό finale που θα έχει διάρκεια 1μιση ώρα έχει ήδη ξεκινήσει!

Με 5.000 ζόμπι να αντιστοιχούν σε κάθε επιζώντα, οι ήρωές της σειράς έχουν καταφέρει να σκοτώσουν μόνο 1,000 νεκροζώντανους στις τέσσερις πρώτες σαιζόν της σειράς. Λιγότερο από το ⅕ όσων αντιστοιχούν σε κάθε έναν απ’ αυτούς, δηλαδή.

Ο επικεφαλής της ομάδας μας, ο πάλαι ποτέ σερίφης Rick Grimes (Andrew Lincoln), έχει στο ζωνάρι του χαρακιές για 172 απ’ αυτές τις εξολοθρεύσεις. Με αυτό το ρυθμό, θα του χρειαστούν γύρω στις 100 σαιζόν, για να πει ότι έκανε το μερίδιο του!

Όλο αυτό το μακελειό σημαίνει ότι σε κάθε επεισόδιο, η οθόνη σου πλημμυρίζει με σχεδόν 40 λίτρα ψεύτικο αίμα –για να το κάνεις εικόνα, αυτό ισοδυναμεί με 121 κουτάκια αναψυκτικό. Για φαντάσου να σου χυθούν όλα αυτά στο χαλί, την ώρα που βλέπεις το επεισόδιο…

©AMC

Πάνω από 200 κομπάρσοι πέρασαν από δοκιμαστικό, για να συγκεντρωθούν οι απαραίτητες φάτσες που θα περνούσαν ειδική εκπαίδευση ζομπιοποίησης της κινησιολογίας τους, για να υποδυθούν τους νεκροζώνταντους της σειράς.

Εκτός απ’ τα χούγια του ρόλου, οι επίλεκτοι πρέπει να έχουν και τα μουσούδια του: οι make up artists της σειράς χωρίζονται σε τετραμελείς ομάδες (προσθετικά, μακιγιάζ, μαλλιά και ρούχα), οι οποίοι μπορούν πια να ετοιμάσουν για την Αποκάλυψη μέχρι και 50 ζόμπι την ώρα –σχεδόν έναν νεκροζώντανο το λεπτό!

Μιας και μιλάμε για μακιγιάζ, τα πέντε χρόνια της σειρά έχουν επιφέρει και ισάριθμες αλλαγές στον τόνο του δέρματος των νεκροζώντανων: πιστοί στην πορεία που ακολουθούν και τα κόμικς, οι δημιουργοί της σειράς σκουραίνοντας τη σάρκα των απέθαντων για να απεικονίσουν τη φθορά της αποσύνθεσης που επιφέρει πάνω τους πέρασμα του χρόνου. 

Στην πέμπτη της πια σαιζόν (και με την έκτη ήδη στα συμβόλαια), η σειρά έχει σπάσει κάθε ρεκόρ τηλεθέασης που έχει υπάρξει στην αμερικανική τιβί, συμπεριλαμβανομένων και των δικών της: η πρεμιέρα της σαιζόν που τρέχει μάζεψε 17.3 εκατομμύρια ζευγάρια μάτια στις οθόνες.

Αυτό σημαίνει άνοδο της τάξης του 9% από τα 16 εκατομμύρια θεατές της πρεμιέρας της τέταρτης σαιζόν, και πάνω από 225% αύξηση σε σχέση με τα 5,3 εκατομμύρια που είχαν δει το πρώτο επεισόδιο της πρώτης χρονιάς της σειράς.

Αντίστοιχη είναι και η αύξηση του μέσου όρου τηλεθέασης ολόκληρης της σαιζόν, που φέτος κυμαίνεται στα 13.3 εκατομμύρια τηλεθεατές, έναντι 10,4 εκατομμύρια πέρυσι και μόλις 5,2 εκατομμύρια στην πρώτη της σαιζόν.

Με τέτοια νούμερα, καταλαβαίνεις γιατί το κάθε επεισόδιο του The Walking Dead πλέον αποφέρει πάνω από $10 εκατομμύρια σε διαφημιστικά έσοδα, κι αυτό μονάχα στην Αμερική.

Είναι λοιπόν λίγο περίεργο το ότι ο πρωταγωνιστής της σειράς, Andrew Lincoln, εξακολουθεί να πληρώνεται μόνο $90 χιλιάδες ανά επεισόδιο, αν σκεφτείς ότι οι πρωταγωνιστές του Friends έβγαζαν από $1 εκατομμύριο ο καθένας, ρεκόρ που έσπασε ο Charlie Sheen στο Two and a Half Men, φτάνοντας τα $1,8 εκατομμύρια ανά επεισόδιο

Πριν αρχίσεις όμως να νιώθεις άσχημα για τον Andrew Lincoln, σκέψου ότι τη χρονιά που πέρασε έβγαλε πάνω από $80 εκατομμύρια, χάρη σε δικαιώματα, συμμετοχές σε διαφημίσεις, και λοιπές παράπλευρες απολαβές, όπως τη σειρά ρούχων και το άρωμα που έχει λανσάρει

Εκτός από τη μεγαλύτερη τηλεθέαση στην ιστορία της σειράς, η πέμπτη σαιζόν του The Walking Dead έχει λάβει και την καθολικότερη κριτική αποδοχή: με βαθμολογία της τάξης του 97% στο RottenTomatoes, οι φετινές περιπέτειες της παρέας του Rick άφησαν πίσω τους το 93% που είχε πετύχει η τρίτη χρονιά, βελτιώνοντας κατά 8% την βαθμολογία της πεσμένης τέταρτης σαιζόν.

Παρ’ όλα αυτά, η σειρά δεν έχει ακόμη καταφέρει να πετύχει τη βραβειακή καταξίωση που της αναλογεί, με τα Emmy να έχουν να τη θυμηθούν απ’ την πρώτη της σαιζόν (που μάζεψε τρεις υποψηφιότητες, αλλά καμία νίκη) και τις Χρυσές Σφαίρες να εμφανίζονται αντίστοιχα μπλαζέ, έχοντας προσφέρει στη σειρά μόλις μία υποψηφιότητα, επίσης στην πρώτη της χρονιά. Αλλά, ξέρεις: ποτέ δεν είναι αργά.

Τα νέα επεισόδια του 5ου κύκλου The Walking Dead προβάλλονται κάθε Δευτέρα στις 22:30 αμέσως μετά την προβολή τους στην Αμερική. Το κανάλι FOX είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα μέσω NOVA, OTE TV, hol και CYTA Hellas.

Ιωσήφ Πρωϊμάκης

Share
Published by
Ιωσήφ Πρωϊμάκης