TV SHOWS

Wednesday: Αξίζει η spin off σειρά της οικογένειας Addams το buzz και την επιτυχία που σημειώνει σε όλο τον κόσμο;

Αν υπάρχει κάτι που ο κόσμος χρωστάει στον Tim Burton, εκτός φυσικά από τις ταινίες του που αγαπιούνται από διαφορετικές γενιές, είναι το γεγονός ότι έκανε τη goth αισθητική και την ίδια την υποκουλτούρα pop. Ο σκηνοθέτης μάς έκανε να αγαπήσουμε μέσα από τις ιστορίες του τους πιο γκροτέσκ χαρακτήρες, πλάσματα απόκοσμα και αλλόκοτα που υπό άλλες συνθήκες θα φαίνονταν μισητά και αντιπαθή.

Ο Tim Burton όμως αγαπά το παράξενο, αγαπά το περίεργο, αγαπά το μακάβριο και μέσα από τα μάτια του όλοι οι χαρακτήρες που ανταποκρίνονται στους παραπάνω χαρακτηρισμούς παρουσιάζονται σαν αξιαγάπητα πλάσματα του Walt Disney, απλά με πολύ περισσότερο βάθος και χαρακτηριστικά με τα οποία μπορούμε όλοι να ταυτιστούμε λίγο έως πολύ.

Ας ξεκινήσουμε λίγο με τα δεδομένα. Η σειρά Wednesday είναι η δεύτερη πιο πετυχημένη αγγλόφωνη στο Netflix. Σε μόλις έναν μήνα η σειρά ξεπέρασε τον τρομακτικό αριθμό του 1 δισεκατομμυρίου ωρών παρακολούθησης κάνοντας ουσιαστικά το ντεμπούτο της Jenna Ortega στον ρόλο της κόρης της οικογένειας Addams, την πιο πετυχημένη αγγλόφωνη σειρά του streaming κολοσσού,  πίσω μόνο από την πρώτη σεζόν του Κορεάτικου Squid Game και την τέταρτη σεζόν του θρυλικού Stranger Things.

Wednesday. (L to R) Catherine Zeta-Jones as Morticia Adams, Jenna Ortega as Wednesday Addams, Luis Guzman as Gomez Addams, Issac Ordonez as Pugsley Addams in Wednesday. Cr. Courtesy of Netflix © 2022

Kαι η δημοφιλία του Wednesday στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το Tik Tok αποδεικνύει ότι μόνο τέλος δεν θα έχει αυτή η ανοδική πορεία. Για να μην είμαστε άδικοι στις συγκρίσεις καλό είναι να μη ξεχνάμε ότι το Stranger Things 4 είχε διπλάσιο runtime στο σύνολο του από τη Wednesday, οπότε αν μιλάμε σε καθαρούς χρόνους, ίσως και να είναι ήδη η πιο πετυχημένη σειρά.

Αλλά τα νούμερα δεν έχουν καμία σχέση γιατί η επιρροή της Wednesday στη γενιά που απευθύνεται έχει αρχίσει να διαφαίνεται. Στο Tik Tok, πλατφόρμα που λατρεύει να καταναλώνει πληροφορία η Gen Z, η οποία δεν είχε μάλλον επίγνωση της goth κουλτούρας, ένα τεράστιο trend είναι ο χορός της Wednesday που κινείται με άβολο, διονυσιακό και ιδιοσυγκρασιακό τρόπο -όπως έκανε κάποτε η Siouxsie από τους Siouxsie and the Banshees στη σκηνή- στους ήχους του Goo Goo Muck των Cramps.

Οι θαυμαστές της σειράς έχουν κατασπαταλήσει άπειρες ώρες στα αγαπημένα τους κοινωνικά δίκτυα για να κάνουν ή να παρακολουθούν αναλύσεις για τα ρούχα, το μακιγιάζ, το backstory του χαρακτήρα της Wednesday ανακαλύπτοντας μέσα από αυτή τις απαρχές και την ουσία της goth κουλτούρας, ενώ οποιαδήποτε pop culture αναφορά υπάρχει μέσα στη σειρά έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον της νέας αυτή γενιάς θαυμαστών και η σειρά χαλαρά αναφέρεται μέχρι και στο όνομα του Γάλλου φιλοσόφου Jean-Paul Sartre, οπότε καταλαβαίνει κανείς ότι υπάρχουν πολλά “πασχαλινά αυγά” για να ανακαλύψει κάποιος.

Θα φανταζόταν κανείς ότι λόγω της φιλμογραφίας και της αισθητικής του, ο Tim Burton θα είχε καταπιαστεί και στο παρελθόν με τη θρυλική οικογένεια Addams, αλλά η αλήθεια είναι ότι ο δημιουργός δεν είχε αναλάβει ποτέ πριν να ζωντανέψει ιστορίες από αυτήν, οπότε αυτό το project του Netflix φάνταζε ιδανικό στα μάτια των θαυμαστών του. Για αυτό μάλλον διέπρεψε κιόλας με τη σειρά οδηγώντας το project να λάβει ήδη δύο υποψηφιότητες για Χρυσές Σφαίρες, για καλύτερη σειρά Κωμωδία ή Μιούζικαλ και φυσικά για την ερμηνεία της Jenna Ortega στον πρωταγωνιστικό ρόλο της Wednesday.

Για τους λίγους που ίσως δεν την έχουν δει να πούμε ότι το Wednesday είναι μια spin off prequel σειρά για τη ζωή της κόρης της οικογένειας Addams. Ένα υπερφυσικό saga που στο ξεκίνημά του δανείζεται αισθητικά στοιχεία από το Riverdale και το Harry Potter και απευθύνεται κυρίως στο εφηβικό κοινό μιλώντας για προβληματισμούς της γενιάς που μεγαλώνει τώρα όπως οι νεανικοί έρωτες, η φιλία, η αίσθηση της κοινότητας και φυσικά οι συνέπειες της αποικιοκρατίας.

Wednesday. (L to R) Naomi j Ogawa as Yoko Tanaka, Oliver Watson as Kent, Jenna Ortega as Wednesday Addams, Hunter Doohan as Tyler Galpin, Georgie Farmer as Ajax Petropolus, Joy Sunday as Bianca Barclay in episode 108 of Wednesday. Cr. Vlad Cioplea/Netflix © 2022

Το Wednesday είναι στην ουσία μια ιστορία μυστηρίου με πολύ έξυπνα κωμικά στοιχεία και μια ιστορία ενηλικίωσης ενός it girl που είναι αουτσάιντερ σε όλες τις κοινότητες και ταυτόχρονα cool και hip, χωρίς καν να τη νοιάζει να κερδίσει κάποιον από τους παραπάνω χαρακτηρισμούς. Η σειρά δε θα μπορούσε καν να πετύχει, αν το κορίτσι που είχε τον πρωταγωνιστικό ρόλο δεν κατάφερνε να δώσει μια νέα πνοή στον χαρακτήρα που είχε αποθεώσει στην αρχή των 90s η Christina Ricci, οπότε ένα μεγάλο κομμάτι της επιρροής και επιτυχίας της Wednesday οφείλεται στο ταλέντο και τη μαεστρία της ερμηνείας της Jenna Ortega, που δίνει νέα επίπεδα σε αυτό τον χαρακτήρα, ο οποίος μοιάζει να έχει βγει από ποίημα του Λόρδου Βύρωνα ή του Edgar Allan Poe.

Μακάβριο χιούμορ, αμέτρητα jump scares, τρομακτικά τέρατα, εφηβικό μελόδραμα και παράξενο styling συνθέτουν το Wednesday που μαζί με το Sandman γαλουχούν μία νέα γενιά goth εφήβων.

Η Wednesday είναι ο χαρακτήρας και η αντιηρωίδα που χρειαζόταν όσο τίποτα άλλο μια γενιά που δεν έχει μάθει κάτι άλλο εκτός από την ιλουστρασιόν αισθητική των social media και ειδικά του instagram όπου όλα είναι μελετημένα, όλα είναι τέλεια και όλα φαντάζουν αψεγάδιαστα. Η πραγματική ζωή είναι πολύ διαφορετική από τα φίλτρα των social media και αυτή η ψευδαίσθηση της τελειότητας προκαλεί μεγάλο άγχος σε όλους, ειδικά τους νεότερους, είτε επειδή αναγκάζονται να προσποιούνται ότι μια τέτοια ουτοπική κατάσταση χαρακτηρίζει τη ζωή τους, είτε επειδή η ζωή τους δεν ανταποκρίνεται στα κίβδηλα δεδομένα που αναπαράγονται καθημερινά στην οθόνη του κινητού τους ή του υπολογιστή τους.

Wednesday. Jenna Ortega as Wednesday Addams in episode 108 of Wednesday. Cr. Vlad Cioplea/Netflix © 2022

Η Gen Z είναι η γενιά που κατά βάση βιώνει όλες τις στρεβλώσεις και τις αδικίες του όψιμου καπιταλισμού ζώντας σε έναν κόσμο πεπερασμένων πόρων που γίνεται όλο και πιο άνισος, ενώ είναι παράλληλα μια γενιά που προσπαθεί να βρει μια ταυτότητα μιλώντας για τις κοινωνικές της ανησυχίες, τις οποίες μεγάλο κομμάτι των προηγούμενων φαίνεται να έχει ξεχάσει σαν αποτέλεσμα της διάβρωσης του χρόνου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κάθε γενιά χρειάζεται ήρωες για να προσωποποιήσουν τις ανησυχίες της. Αυτό κάνει η Wednesday. Χρησιμοποιεί σαν όπλο το χιούμορ και τους αισθητικούς κώδικες επικοινωνίας της Gen Z και καταπιάνεται με συζητήσεις όπως ο φεμινισμός, η αποικιοκρατία, η ψυχική υγεία, οι έμφυλες ταυτότητες και όσα κάποτε φάνταζαν ταμπού να συζητήσει κάποιος σε μαζικό επίπεδο, αλλά τώρα υπάρχει στην κοινωνική σφαίρα από πολύ μικρή ηλικία.

Οι εστέτ αυτόκλητοι σωτήρες του καλού γούστου θα τρέξουν να χαρακτηρίσουν σαχλή σειρά το Wednesday, αλλά όποιος μπορεί να αφουγκραστεί τα σημεία των καιρών, καταλαβαίνει ότι η ζωή της κόρης των Addams έχει μεγάλο σημειολογικό ενδιαφέρον και θα χαρακτηρίσει αισθητικά μια ολόκληρη γενιά.

Γιάννης Τσιούλης

Share
Published by
Γιάννης Τσιούλης