TV SHOWS

Ody Icon, πώς είναι να σε σκηνοθετεί ο Childish Gambino, στο Atlanta;

Ο άνθρωπος που έβαλε τα υλικά για να συνδιαμορφωθεί το concept του ολόφρεσκου άλμπουμ της Μαρίνας Σάττι, Yenna, ο καλλιτέχνης που κυκλοφόρησε πρόσφατα το πρώτο του EP, με τίτλο “drama”, ως προπομπό του album του, ο ηθοποιός που έπαιζε στην παράσταση “LULU” και το άτομο που έγραψε το σενάριο της ταινίας 17000’’ που έκανε πρεμιέρα στο Add Festival, έπαιξε και στο τελευταίο επεισόδιο της 3ης σεζόν του “ATLANTA”. Όλα τα παραπάνω τα έφερε εις πέρας ο Ody Icon, κατά κόσμον γνωστός και ως Οδυσσέας Κωνσταντίνου και όλα έχουν σαν νήμα που τα ενώνει τον Μάιο που μόλις πέρασε. 

Ζητήσαμε έτσι από τον Ody Icon να μας πει πως ήταν η εμπειρία του να τον σκηνοθετεί ο Donald Glover, aka Childish Gambino στη σειρά που εξερευνά τη ραπ σκηνή στην Ατλάντα και θέτει επί τάπητος ζητήματα όπως ο ρατσισμός, η λευκότητα και τα προνόμιά της, ο υπαρξισμός και η σύγχρονη αφροαμερικανική κουλτούρα, μέσα από τον φακό του αφροσουρεαλισμού. Με όχημα το εξεζητημένο storytelling, από την πρώτη σκηνή η σεζόν ξεκίνησε πολύ δυναμικά και τολμηρά, με χαρακτηριστική φράση το: “The thing about being white is it blinds you”

Ο Ody Icon στο επεισόδιο “Tarrare” του Atlanta.

Η Atlanta μπορεί να υπερηφανεύεται για μερικές από τις πιο εκλεπτυσμένες αφηγήσεις των τελευταίων ετών, βγαίνει έξω από κάθε κουτί και όριο και εντοπίζει τις πολυπλοκότητες των χαρακτήρων της. Αναπόφευκτα λοιπόν και τη Μαύρη Ζωή. O Ody Icon μπορεί να υπερηφανεύεται ότι ήταν μέρος αυτής της σειράς κι ότι ο Donald Glover του είπε “That’s cool man, very dramatic!”.

Ήξερα πως δεν είχα πολλές πιθανότητες γιατί ο ρόλος έγραφε σαν πρώτο χαρακτηριστικό το επίθετο “cute”.

Πώς ξεκίνησαν όμως όλα; Τον Μάρτιο του 2021, ο Ody έλαβε ένα email από το πρακτορείο του στο Παρίσι, όπου του έγινε η πρόταση να στείλει self-tapes, καθώς οι ηθοποιοί μετά την καραντίνα δεν πηγαίνουν για casting, αλλά στέλνουν βίντεο που βγάζουν μόν@ τους. Η πρόταση μιλούσε συγκεκριμένα για τη σειρά “Atlanta” και για τον ρόλο του Carlos. «Είχα δεί την πρώτη σεζόν μόνο και μου άρεσε πολύ το αιχμηρό χιούμορ και η πολύ σφιχτή κατασκευή της σειράς. Φυσικά και οι πρωταγωνιστές-δημιουργοί της. Είχα σκαλώσει, δεν το πίστευα. Οριακά στην αρχή νόμιζα πως με τρολάρει ένας φίλος μου σκηνοθέτης από το Παρίσι – γιατί εγώ είχα πάρει ήδη την απόφαση να επιστρέψω στην Αθήνα. Με είχε πετύχει επίσης σε μια φάση όπου εγώ ξεσκάλωσα με την εμμονή μου με τη μονιμότητα. Δεν ήθελα να κάνω σινεμά, δεν πήγαινα σε οντισιόν, δεν το κυνηγούσα γιατί ήξερα πως ό,τι φτιάχνεις εκεί μένει στους αιώνες να σε τρέχει από πίσω ουρλιάζοντας: κοίτα τι έκανες! Είπα θα το δοκιμάσω, δεν έχω κάτι να χάσω. Ήξερα πως δεν είχα πολλές πιθανότητες γιατί ο ρόλος έγραφε σαν πρώτο χαρακτηριστικό το επίθετο “cute”…», εξηγεί ο Ody. 

Τον Απρίλιο του 2021, έλαβε θετική απάντηση για τη σειρά, του έστειλαν το σενάριο, στο οποίο αναγραφόταν το όνομά του ανάμεσα στα ονόματα του Glover, της Beetz και του Skarsgard. «Κάνουμε το πρώτο Zoom meeting για την ανάγνωση του σεναρίου. Σοκ. Εγώ να είμαι στην Κύπρο στο παιδικό μου δωμάτιο και να κάνω zoom με τον Glover, τον Hiro Murai, την Zazie Beetz κτλ. Τι φάση αλήθεια – αυτό σκεφτόμουν. Αλλά το κλίμα ήταν χαλαρό. Αυτοί/ες βρίσκονταν ήδη στο Άμστερνταμ για γυρίσματα», συνεχίζει. 

Στο τέλος του γυρίσματος ο Glover με πλησίασε και μου είπε “That’s cool man! Very dramatic! So fun!”. 

Τον Μάιο εκείνης της χρονιάς, ο Ody Icon πήγε στο Παρίσι εν μέσω καραντίνας για το γύρισμα. «Πήγα δέκα μέρες πριν τη μέρα του γυρίσματος για να είμαστε ασφαλείς με τον Covid-19, ενώ το Παρίσι ήταν σε ολικό lockdown. Σαν να βρίσκεσαι μέσα σε ένα τεράστιο μουσείο που είναι άδειο κι εσύ μόν@ σου. Στο γύρισμα ήταν, όπως θα αντιλαμβάνεσαι, όλα προμελετημένα. Μετρημένα. Θα λέγαμε επαγγελματικά. Όπως πρέπει να είναι. Με φροντίδα και ησυχία. Η Beetz μια σκέτη γλύκα, τα κορίτσια που έπαιζαν τις φίλες της κάτι θεές μαύρες και έρχεται η στιγμή να γυρίσουμε την πρώτη σκηνή. Με πλησιάζει ο Glover δίνοντας μου το χέρι και μου συστήνεται ως Donald. ΕΛΑ ΡΕ», λέει ο Ody.

O Ody Icon μαζί με την Shanise Castro, με την οποία έπαιζαν μαζί στο επεισόδιο “Tarrare”.

«Το γύρισμα κράτησε 10-12 ώρες δε θυμάμαι ακριβώς, μέσα στο υπέροχο Musée Bourdelle, είχε μια αδιανόητη ροή και η μέριμνα από την παραγωγή ήταν αδιανόητη. Στο τέλος του γυρίσματος ο Glover με πλησίασε και μου είπε “That’s cool man! Very dramatic! So fun!”. Σκάλωσα εμφανώς και απάντησα “Thank you Donald” – με ένα χαμόγελο αμηχανίας. Ένα χρόνο μετά βλέπω το επεισόδιο και χαίρομαι πολύ που συμμετείχα σε μια σειρά που εκτιμώ με ανθρώπους που θαυμάζω και η δουλειά τους είναι αιχμηρή, τολμηρή και με θράσος», δηλώνει με ενθουσιασμό. 

Αναστασία Βαϊτσοπούλου

Share
Published by
Αναστασία Βαϊτσοπούλου