TV SHOWS

Heartstopper: Η πιο feelgood σειρά αυτή τη στιγμή στο Netflix, είναι ένα εφηβικό gay ρομάντζο

Η κάμερα τρυπώνει σε ένα πάρτι. Δείχνει δύο κορίτσια στην εφηβεία να φιλιούνται μπροστά σε όλους τους γνωστούς τους από το σχολείο. Κανείς δεν αντιδρά. Ο μόνος ίσως που τις παρακολουθεί, με ανοιχτό χαμόγελο και θαυμασμό, είναι ο νέος τους φίλος. Στα ηχεία ακούγεται το Clearest Blue των Chvrches. Η εικόνα κυλά πάνω στο σφιχταγκάλιασμα τους. Καλωσήρθατε σε μια νέα χρυσή εφηβική κανονικότητα. Κάπου εκεί έξω.  

Η Alice Oseman, 27 χρονών σήμερα, ξεκίνησε να γράφει την ιστορία του Nick και του Charlie, το 2016. Στην αρχή όλα είχαν την μορφή ενός webcomic που βρήκε φως στο tumblr. Η ιστορία των δύο in love αγοριών βρήκε γρήγορα το φανατικό κοινό της που περίμενε κάθε βδομάδα για τη συνέχεια, οπότε όπως ήταν αναμενόμενο, το να περάσει από το web στο χαρτί ήταν θέμα χρόνου. Όπερ και εγένετο. Το ένα έφερε το άλλο και από το 2018 οι τέσσερις συνέχειες του graphic novel κυκλοφορούσαν επίσημα με όλο το θάρρος της νιότης τους.

Το Heartstopper μας συστήνει τον 15χρονο Charlie. Κλείνει τα δεκαπέντε, στο πέμπτο από τα οχτώ εικοσιπεντάλεπτα επεισόδια. Είναι queer. Αναγκάστηκε σε coming out μετά από διαπόμπευση του από ένα σκληρό κομμάτι συμμαθητών του. Το καταφύγιο του είναι το τμήμα των καλλιτεχνικών με τον gay δάσκαλο που τον κατανοεί και οι δύο «απόκληροι» επίσης συμμαθητές του. Ο ψιλόλιγνος Ασιατικής καταγωγής Tao με το γεωμετρικό κούρεμα και ο ζεν μικρογίγαντας Isaac με το μονίμως κολλημένο βιβλίο στο χέρι του. Στην παρέα τους κανονικά ήταν και η transgender Elle αλλά «μετακόμισε» απέναντι στο θηλέων για αποδοχή και κοινωνικοποίηση μετά από συνεχόμενο μπούλινγκ. Την βλέπουν μετά το σχολείο. Στην πορεία, στην παρέα τους θα μπουν και δύο φίλες της Elle από το νέο της περιβάλλον. H Tara και η Darcy μόλις έκαναν coming out ως lesbian couple.

Ο Charlie θα ερωτευτεί τον 16χρονο Nick, μάλλον στρέιτ και σίγουρα ο πιο δημοφιλής παίχτης ράγκμπι στην ομάδα του Truham School, στο Kent.

Η εξέλιξη της κοινής τους ιστορίας τους μοιάζει σαν να κολυμπάς σε μία μόνιμα ζεστή σοκολάτα ή αγκαλιά όπως τόσο εύστοχα έγραψε και η Rebecca Nicholson στην Guardian. Ρωγμές επί της ουσίας δεν υπάρχουν στον κόσμο τους. Όπως και γονείς. Δηλαδή οκ υπάρχει ένας πατέρας που συνήθως οδηγεί (με αγάπη) και η Olivia Colman. Η οσκαρική πλέον σταρ που κάνει δώρο στον σκηνοθέτη της σειράς Euros Lyn δύο δυνατές σκηνές, έτσι για να του ξεπληρώσει το καλό που της έκανε σκηνοθετώντας την στο Broadchurch.

Η αγριότητα που χτυπά το στομάχι σαν γροθιά, απουσιάζει επίσης. Εδώ μόνο φροντίδα θα βρεις, μικρά στραβοπατήματα που γρήγορα διορθώνονται και μια μόνιμη αίσθηση πως η αγάπη θα νικήσει και όλοι θα τρέξουν στους αγρούς με λευκές μαργαρίτες στο στόμα. Γιατί αυτό είναι και το νόημα του σωστού feelgood σεναρίου. Να παρηγορεί, να σε κάνει να χαμογελάς και να επιστρέφει την πίστη πίσω. Θυμίζοντας σου, πως μπορείς να ζήσεις, σε ένα κόσμο καλύτερο από αυτόν που ξέρεις πως ζεις.

Για μεγαλύτερη αληθοφάνεια και εμβάθυνση στο dark side of meaning,  μην ξινίζεις, πάρε τα χάπια σου και δες ξανά το Normal People.

Στο Heartstopper αυτό που νικάει είναι η ατελείωτη τρυφερότητα. Η εμμονή με το κινητό, τα μυνήματα που ποτέ δεν φεύγουν, το κολυμένο typing στην οθόνη που μετά σβήνει. Μέχρι να πεις, φτάνει δεν αντέχω άλλο, ή το πιο πιθανό, μη σταματάς ρίξε κι άλλο λάδι στη φωτιά, θα έχουμε και καλεσμένους. Ένα από τα σημαντικά αυτής της σειράς είναι πως κυκλοφορεί αμέσως από στόμα σε στόμα. Και από tweet σε tweet ή από inbox σε inbox. Και ένα άλλο πως «σπρώχνει» μια πλατφόρμα που βλέπει το κουρασμένο κοινό της μετά από δέκα χρόνια να αποχωρεί, σε επαναπροσδιορισμό και τηλεοπτική κοινωνικότητα απολύτως συνυφασμένη με τα δεδομένα της νέας εποχής (bonus δωράκια, το σκορ του Heartstopper στα Rotten Tomatoes με 100% και το 9.0 στο IMDB)

Ναι φυσικά στο Netflix ανήκει και το Sex Education. Και ίσως γι’ αυτό  το πρώτο που σκέφτεσαι είναι πως  το Heartstopper είναι το queer κομμάτι του που αυτονομήθηκε. Λάθος. Η σειρά της Alice Oseman στα χέρια της οποίας πολύ έξυπνα παρέδωσαν σενάριο και έλεγχο παραγωγής, λειτουργεί κάπως διαφορετικά από την ποπ διδαχτικότατα του αναγνωρισμένου προγράμματος. Οι εικόνες του χτυπούν κατευθείαν στο συναίσθημα με άγαρμπη ρετρό εφηβική διαχυτικότητα. Η φιλία, η αγάπη, η προσωπική ταυτότητα, η αφοσίωση, η ορατότητα, η ψυχική υγεία, είναι τα πρώτα και τα τελευταία που πέφτουν στο τραπέζι. Μιλάει απευθείας στην γενιά των πρωταγωνιστών, για αυτά που τους απασχολούν. Τον εκφοβισμό, τη συνειδητοποίηση αλλά και την εξωτερίκευση του σεξουαλικού προσανατολισμού, την αποδοχή της διαφορετικότητας. Και επιλέγει συνειδητά τον ρομαντισμό από το τραύμα.

Κυρίως όμως χτυπάει φιλικά στην πλάτη όλες αυτές τις γενιές που προηγήθηκαν και έχασαν τους σχολικούς τους χορούς, το να κρατάς στο χέρι τον/την σύντροφο σου σε κοινή θέα, τα πρώτα δημόσια φιλιά, αλλά και την ευκαιρία να δουν τον εαυτό τους σε ένα σήριαλ στην τηλεόραση με τον πιο κανονικό τρόπο. Και για αυτό δεν είναι τυχαία η ατελείωτη κυκλοφορία στα σόσιαλ τέτοιων ακριβώς μηνυμάτων της LGBTQ+ κοινότητας που μιλά για αυτή την χαμένη ζωή, αυτές τις άλλες εποχές που η υποψία και μόνο ενός gay χαρακτήρα σε σειρά προκαλούσε φόβο και αποστροφή. Και όταν τελικά αυτό γινόταν, πόσο εύκολα κατέληγε φορέας πολλών λανθασμένων μηνυμάτων.

Αυτή η σειρά δεν είναι η πρώτη προσπάθεια της αγγλικής τηλεόρασης, να μιλήσει καθαρά και άνετα γι’ αυτόν τον κόσμο, τον “πνιγμένο” μέσα στον άλλο. Στο Queer as a folk του 1999 είχαμε δει επίσης μια μεγάλη συντροφιά gay ανθρώπων. Μόνο που οι εποχές ήταν άλλες και όλοι ήθελαν να παρτάρουν, να κάνουν drugs και ατελείωτο σεξ και να δοξάσουν τη διαφορετικότητα τους. Παραδόξως όμως αυτό δεν είχε τηλεοπτική συνέχεια. Πέρα από μια ανόητη αμερικανική εκδοχή τρία χρόνια αργότερα. Ακολούθησαν δύο άνυδρες τηλεοπτικά δεκαετίες  και έτσι η queer κοινότητα που έβαλε την απουσία μπροστά από την παρουσία, είδε την νιότη της να χάνεται στην «έκσταση». Για να έρθει στο σήμερα.  Και να απολαύσει την ορατότητα της διαφορετικότητας ξανά στα τηλεοπτικά γήπεδα, με περισσότερη αυτή τη φορά αποφασιστικότητα, συναισθηματική ευγένεια και αθωότητα.

Και μια πρωτιά στα trends των social.

Στο Heartstopper οι έφηβοι επιτρέπεται να βλέπουν Euphoria μόνο στα κρυφά. Η δυσκολία της καθημερινότητας τους είναι κυρίως τα συναισθητικά τους melt down, όπως αυτά εκφράζονται με τα δεκάδες γραφιστικά που σκάνε από το πουθενά για να την εξηγήσουν και να την ερμηνεύσουν. Και να κάνουν και μια κάποια επαφή με την graphic novel ψυχή της. Σχέδια με καρδούλες, καμπανούλες, πεταλούδες, μαργαρίτες, φυλλαράκια, κεραυνούς,ουράνια τόξα και ότι βάζει ο νους, γεμίζουν την οθόνη και κάνουν το ροζ ακόμη πιο ροζ γιατί και μπορούν και θέλουν. Κανένα πρόβλημα, οι τηλεοπτικοί και όχι μόνο, ορίζοντες, ανοίγουν και με αυτό.

Αυτά που δεν ξέρεις (και θα θες να μάθεις)

Αυτή τη στιγμή στην Αγγλία επικρατεί μια πραγματική φρενίτιδα. Το τηλεοπτικό ζευγάρι του Nick και του Charlie βρίσκεται παντού, σε τηλεοπτικές εκπομπές, σε συνεντεύξεις στα μεγαλύτερα έντυπα, σε ραδιοφωνικά περάσματα. Και πάνω από όλα στην πρωτιά του βρεττανικού twitter (#kamiapispirigou). 

Η σειρά βοήθησε σε μια μεγάλη μερίδα εφήβων να «φανερωθεί» στους γονείς του. Η αύξηση του coming out μετά την προβολή της σειράς ήταν εντυπωσιακή.

Στις μουσικές της σειράς, thank god, δεν θα ακούσεις διασκευές σε παλιές επιτυχίες, με τις οποίες είθισται να ντύνουν οι σαραντάρηδες και βάλε επιμελητές, τις νεανικές σειρές. Εδώ οι περισσότεροι μουσικοί (Babe Queen, Orla Gartland, Smoothboi Ezra, Rita Sawayama, Beabadoobee)  είναι λίγο πάνω από τις ηλικίες των πρωταγωνιστών. Έστω των πραγματικών ηλικιών. 

Το να είναι νούμερο ένα στα charts των παιδικών βιβλίων, μια gay κόμικ νουβέλα, δεν σημαίνει κάτι, σημαίνει πάρα πολλά.

Μεγάλο σουξέ στα αγγλικά βιβλιοπωλεία, έχει και ένα βασισμένο στους χαρακτήρες της σειράς colouring book, για παιδιά προσχολικής ηλικίας.

Ο κολλητός φίλος του Kit Connor (Nick) είναι ο Asa Buterrfiled, ο πρωταγωνιστής του Sex Education. 

Ο Joe Locke (Charlie) δεν περνάει και πολύ καλά στη σειρά από τον Ben (Sebastian Croft). Στην πραγματικότητα όμως είναι ζευγάρι.  

Ο Joe Locke που κάνει τον 15χρονο και ο Kit Connor που κάνει τον 16χρονο, στην πραγματικότητα είναι 18χρονοι. Οι υπόλοιποι είναι στα 19 και 20.

Το Heartstopper αποτελεί ντεμπούτο για τον Joe Locke όπως και για τους Cormac Hyde -Corrin (Harry), Yasmin Finney (Elle), Kizzy Edgell (Darcy), Tobie Donovan (Isaac) και William Gao (Tao)

Δημήτρης Πάντσος

Share
Published by
Δημήτρης Πάντσος