TV SHOWS

Το νέο κεφάλαιο Star Wars: Οι ηθοποιοί και ο δημιουργός του Andor μιλούν στην Popaganda

Η νέα σειρά Andor, που κάνει πρεμιέρα στο Disney+ με τρία επεισόδια, έρχεται με αυτοπεποίθηση και έναν αχνό αέρα πρεστίζ να προστεθεί στη συνεχιζόμενη εποποιία που γέννησε το μυαλό του Τζορτζ Λούκας και έχουν αναλάβει πλέον ένα σωρό δημιουργοί-«μαθητές» του. Η σειρά-πρίκουελ του μπλοκμπάστερ Rogue One: A Star Wars Story συναντά τον Κάσιαν Άντορ, που υποδύεται και πάλι ο μεξικάνος σταρ Ντιέγκο Λούνα, εκτυλίσσεται 5 χρόνια πριν τα γεγονότα της ταινίας και παρακολουθεί τη μεταμόρφωση του ήρωα από επιζήσαντα του πολέμου σε επαναστάτη κατάσκοπο.

Όπως με κάθε νέο entry στο franchise, μαζί από τον αυτόματο ενθουσιασμό εκατομμυρίων φαν παγκοσμίως, προκύπτει και το ερώτημα του τι καινούργιο μπορεί να έχει να προσφέρει το σύμπαν του Star Wars, που συμπληρώνει φέτος τα 45 χρόνια του. Στην περίπτωση του Andor, που οι πρώτες φήμες περιγράφουν ως την καλύτερη και πιο ενήλικη σειρά Star Wars ως τώρα, η απάντηση φαίνεται να είναι ένα όνομα: Τόνι Γκιλρόι. Ο υποψήφιος για Όσκαρ σκηνοθέτης και σεναριογράφος του Μάικλ Κλέιτον, που έχει επίσης υπογράψει τα σενάρια της τετραλογίας Bourne, διευρύνει το ρόλο του στη «μηχανή» του Star Wars (είχε συνυπογράψει το Rogue One) ως showrunner του Andor, φέρνοντας τη ρεαλιστική, οξυδερκή ματιά του σε μια ιστορία αντίστασης, σε άψογη ισορροπία με εντυπωσιακές σκηνές δράσης και το θέαμα που μπορεί να περιμένει κανείς από μια ιστορία με τόσο σπουδαίες ρίζες. 

H Popaganda είχε πρόσφατα την ευκαιρία να συμμετάσχει σε μια συζήτηση με τον ίδιο τον Γκιλρόι και τους κύριους ηθοποιούς της σειράς, που, εκτός από τον Λούνα που εκτελεί και χρέη παραγωγού, περιλαμβάνουν την Άντρια Αρχόνα, την Ντενίζ Γκοφ (γνωστή στο ελληνικό κοινό από την ταινία Monday του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου), τον Κάιλ Σόλερ και την Ζενεβιέβ Ο’ Ράιλι, που υποδύεται τη γνωστή από το παρελθόν, αινιγματική γερουσιαστή Μον Μόθμα. “Για πρώτη φορά, βλέπουμε τη γυναίκα πίσω από τη θέση,” ανέφερε η Ο’ Ράιλι. “Μαθαίνουμε ποιο είναι το ιδιωτικό της πρόσωπο, όχι μόνο τη γερουσιαστή, όχι μόνο την πιθανή αρχηγό μιας επαναστατικής συμμαχίας, αλλά τη γυναίκα.” Παρακάτω, σύσσωμη η βασική δημιουργική ομάδα της σειράς, μιλάει για τη διαφορετική αφηγηματική κατεύθυνση της σειράς, τη θέση της μέσα στο canon, αλλά και την ανόθευτη χαρά του βρίσκεσαι στο πλατό ενός Star Wars, είτε είσαι φαν είτε δεν είσαι (ναι, υπάρχουν και ελάχιστοι από αυτούς).

Το όραμα πίσω από τη νέα σειρά:

Τόνι Γκιλρόι: Νομίζω ότι η κύρια ιδέα είναι ότι έχουμε ένα χαρακτήρα στο Rogue One. Και ξέρουμε πού καταλήγει και πόσο ολοκληρωμένος και περίπλοκος είναι. [Ήταν καθοριστική για μένα] η ιδέα ότι μπορούμε να κάνουμε μια ιστορία που τον βρίσκει κυριολεκτικά στην παιδική του ηλικία και τον ακολουθεί σε μια πενταετή οδύσσεια που τον οδηγεί σε εκείνο το μέρος, κατά τη διάρκεια μιας επανάστασης, μιας στιγμής της ιστορίας που συμβαίνουν καταλυτικά γεγονότα και άνθρωποι συνθλίβονται από αυτά.

Ποια είναι τα συναρπαστικά στοιχεία του χαρακτήρα του Κάσιαν Άντορ:

Ντιέγκο Λούνα: Σίγουρα μου άρεσε η ευκαιρία να δουλέψω με αυτή την οικογένεια, να κάνω περισσότερα πράγματα με τον Τόνι, που θαυμάζω, απολαμβάνω την παρέα του και η συνεργασία μαζί του είναι καταπληκτική. Και μόνο που επέστρεψα ένιωσα υπέροχα. Αλλά νομίζω ότι το Rogue One είναι μια ταινία μόνο για ένα γεγονός. Δεν γνωρίζεις αυτούς τους χαρακτήρες. Δεν μπορείς να καταλάβεις ακριβώς από πού προέρχονται, τι έπρεπε να συμβεί. Και για μένα είναι πολύ σημαντική η ιστορία του τι πρέπει να συμβεί για να αναδυθεί, να υπάρξει, να φτάσει να ζει ένας επαναστάτης. Τι δίνει νόημα στη ζωή κάποιου ώστε να είναι πρόθυμος να θυσιάσει τα πάντα για έναν σκοπό; Αυτό το ταξίδι έχει σημασία για μένα. Και ο χαρακτήρας λέει πράγματα που με στοιχειώνουν στο Rogue One. Άρχισε να μάχεται από τα έξι του χρόνια. Τι σημαίνει αυτό ακριβώς; Γιατί ένα εξάχρονο παιδί θα άφηνε την παιδική του ηλικία και θα άρχιζε να παλεύει; Για μένα, είναι πολύ ενδιαφέρον να το μάθω αυτό. Μιλάει για ένα σκοτεινό παρελθόν. Λέει ότι έκανε τρομακτικά πράγματα για τους επαναστάτες. Σε τι αναφέρεται; Νομίζω ότι αυτή η ιστορία έχει σημασία.

Σε ποιο κοινό απευθύνεται η σειρά:

Τόνι Γκιλρόι: Λοιπόν, δεν υπάρχει μυστικός τρόπος. Η σειρά υπάρχει επειδή υπάρχει μια τεράστια, κρίσιμη, σημαντική, παθιασμένη κοινότητα του Star Wars. Και ξέρω ότι δεν είναι μια μονολιθική κοινότητα. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές εκδοχές και φατρίες μέσα της, αλλά υπάρχει αυτή η τεράστια αφοσιωμένη κοινότητα του Star Wars που είναι πάντα παρούσα. Αυτό μας έδωσε τα χρήματα και τη δυναμική και τη δυνατότητα να κάνουμε μια σειρά τόσο μεγάλη, πλούσια και τόσο δύσκολη να γίνει. Αυτό το κοινό είναι το πρωταρχικό μας μέλημα, και θέλουμε να του προσφέρουμε κάτι εντελώς διαφορετικό από πριν, αλλά το κάνουμε με εντελώς μη κυνικό τρόπο. Η λέξη που χρησιμοποιούσαμε καθημερινά ήταν “αληθινό”. Απευθύνεται σε όλους, ακόμα και σε άσχετους με το Star Wars ή που δεν το αντέχουν [γέλια]. Μπορούν να δουν και τα 24 επεισόδια και έτσι να ενταχθούν σε όλο το σύμπαν. Κάνουμε μια σειρά που δεν απαιτεί καμία προηγούμενη γνώση. Ταυτόχρονα, μπορούμε να ικανοποιήσουμε τους αφοσιωμένους θαυμαστές; Να φέρουμε κάτι που είναι τόσο έντονο συναισθηματικά και φαίνεται τόσο αληθινό σαν τα πιο “μικρά” οικογενειακά δράματα όπου οι διαπροσωπικές σχέσεις που καταρρέουν στη μέση των επικών τεκτονικών επαναστατικών ιστορικών στιγμών, που οι άνθρωποι πρέπει να πάρουν τεράστιες αποφάσεις;

Οι πιο απίθανες συνειδητοποιήσεις των ηθοποιών του Andor στο πλατό:

Κάιλ Σόλερ: Υπήρχε ένα πλήθος που μαζευόταν πριν ξεκινήσουμε τα γυρίσματα, και σε κάποια στιγμή χωρίστηκε και εμφανίστηκε μια σειρά από Stormtroopers. Μέχρι τότε είχα ξεχάσει κάπως ότι ήμουν στο Star Wars, γιατί σκεφτόμουν ότι παίζω σε αυτό το κοινωνικοπολιτικό δράμα που είναι επίσης οικογενειακό δράμα και μια ιστορία αγάπης και επίσης επίκαιρο. Και ξαφνικά: Stormtroopers [γέλια]. Έριξα τον καφέ μου και το παιδί μέσα μου ήταν πολύ χαρούμενο.

Ντενίζ Γκοφ: Δεν έχω γνώσεις για το Star Wars. Δεν το είδα ποτέ. Μου άρεσε ο Μπάτμαν όταν ήμουν μικρή, δεν είχα καμία σχέση με το σύμπαν του Star Wars. Και μια μέρα βρίσκομαι [στο πλατό] με ένα πολύ κουλ παλτό και το όπλο μου και δύο Death Troopers περπατούν πίσω μου, και αρχίζω να μουρμουρίζω το μουσικό θέμα και μετά ξεκινούν όλοι να κάνουν το ίδιο. Ακόμα κι εγώ, που δεν είμαι λάτρης, δεν μπορούσα να πιστέψω ότι ήμουν εκεί και το έκανα αυτό. Την τελευταία εβδομάδα κάπως ξέχασα ότι είναι το Star Wars. Και ξαφνικά βγαίνει το τρέιλερ και η αφίσα και τα ανίψια μου τρελαίνονται.

 

Πώς η διαφορετικότητα παρουσιάζεται οργανικά στο Andor:

Άντρια Αρχόνα: Μου δίνει ελπίδα ότι τώρα ένα κοριτσάκι θα δει [την Μπιξ] και θα σκεφτεί «αυτό το κορίτσι μου μοιάζει κάπως και ίσως θέλω να ντυθώ εκείνη το Χάλογουιν». Είναι πραγματικά συναρπαστικό. Δείχνει πώς αλλάζουν τα πράγματα και είμαι χαρούμενη που ο Τόνι με έφερε μέσα σε αυτό, αλλά ποτέ δεν ήταν μέρος της συζήτησης, που νομίζω ότι ήταν και το πιο όμορφο πράγμα. Δεν είχε κουτάκι να συμπληρώσει. Είπε απλώς «είσαι η Μπιξ», χωρίς να συζητήσουμε την εθνικότητά μου. Πραγματικά ελπίζω στο μέλλον ότι αυτή η ερώτηση δεν θα γίνεται πια τόσο πολύ, ότι το κανονικό θα είναι α βλέπεις δύο ηθοποιούς όπως ο Ντιέγκο κι εγώ στο Star Wars.

Ντιέγκο Λούνα: Νομίζω ότι η βιομηχανία αντιδρά σε κάποια πράγματα που συμβαίνουν εκεί έξω. Υποτίθεται ότι είμαστε ένας καθρέφτης όπου το κοινό να μπορεί να δει τον εαυτό του. Με τις πλατφόρμες και τους νέους τρόπους σύνδεσης με το κοινό, νομίζω στέλνονται τα σωστά μηνύματα. Και ο κλάδος αντιδρά. Όταν αγοράζεις εισιτήριο, στέλνεις ένα μήνυμα. Όταν δεν αγοράζεις, πάλι στέλνεις μήνυμα. Όταν κάνεις κλικ, στέλνεις ένα μήνυμα. Όταν δεν το κάνετε, το ίδιο. Και η βιομηχανία θα ανταποκριθεί σε αυτό.

Για τις εμπνεύσεις του Andor από την πραγματική ζωή:

Τόνι Γκιλρόι: Μεγάλωσα στα βόρεια της Νέας Υόρκης. Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες, αλλά ήταν ένα μέρος της εργατικής τάξης. Όταν ήσουν 12 ετών, ήξερες ότι θα βγεις στον κόσμο και θα πάρεις χαρτιά εργασίας. Ήταν περίεργο πράγμα, ήμουν μαθητευόμενος υδραυλικός, υπεύθυνος για βαφείς, έκανα κάθε είδους δουλειές. Πάντα μου άρεσε να φαντάζομαι μια σταθερή, καλοπροαίρετη και ευημερούσα κοινότητα, με οικονομική ισότητα. [Αυτή η σειρά] είναι η ουτοπική μηχανική ιδέα μου για ένα μέρος που λειτουργεί διαλύοντας και συναρμολογώντας τα πράγματα.

Γιατί το Andor είναι διαφορετικό από τις υπόλοιπες ιστορίες του Star Wars:

Ντιέγκο Λούνα: Πρώτα απ’ όλα, αυτό είναι γραμμένο από τον Τόνι Γκιλρόι, γεγονός που το κάνει πολύ ξεχωριστό. Ο Τόνι δεν είναι γράφει ιστορίες για το σωστό και το λάθος, το άσπρο και το μαύρο. Αφιερώνει χρόνο στην πολυπλοκότητα των γκρίζων ζωνών, στις αντιφάσεις των χαρακτήρων. Μεταφέρει την εμπειρία του να είσαι απλά κάποιος που προσπαθεί να ζήσει τη ζωή του και να κάνει επιλογές. Είναι μια σειρά για αληθινούς ανθρώπους. Είναι πολύ σκοτεινοί καιροί στο γαλαξία, δεν υπάρχουν Τζεντάι τριγύρω, αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να αντιδράσουν στην καταπίεση και είναι το πιο προσγειωμένο είδος Star Wars που θα συναντήσεις. Είναι μια σειρά για τους ανθρώπους που βρίσκουν τη δύναμη να αντιδράσουν, να αλλάξουν και να φέρουν την αλλαγή στην καθημερινότητά τους. Είναι πολύ εμπνευσμένο, νομίζω. Είναι η περιπέτεια και η δράση στα καλύτερά της, αυτό που περιμένεις από το Star Wars, ταυτόχρονα οικείο και λεπτό και χρειάζεται χρόνο για να καταλάβεις κάθε χαρακτήρα και κάθε ιστορία.

H τηλεοπτική σειρά Andor κάνει πρεμιέρα στο Disney+ την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου με τα τρία πρώτα της επεισόδια.

Μάρα Θεοδωροπούλου

Share
Published by
Μάρα Θεοδωροπούλου