popaganda_sleepy_hollow

Τις τελευταίες μέρες με έχει βρει κακό. Όχι κάτι φοβερό εδώ που τα λέμε. Ένας νορμάλ πυρετός, συνάχι και μια φωνή τόσο κλειστή και βραχνή που θυμίζει κάτι από γριά τραβεστί με φαρυγγίτιδα. Όμως όλα τα παραπάνω έχουν και τα καλά τους. Ή μάλλον το εξής ένα καλό: έχω περάσει αρκετές ώρες στον καναπέ βλέποντας νέες και παλιές σειρές. Κάπου μεταξύ panadol, σιροπιού για το βήχα – στη μαγική δοσολογία που προκαλεί υπνηλία – και αμέτρητων ζεστών με μέλι είχα μια επιφοίτηση: Η νέα σειρά του Fox, Sleepy Hollow, έχει πάρα πολλές ομοιότητες με το Fringe.

Καταρχάς και τα δυο show αφορούν ένα πρωταγωνιστή που δεν είναι στην ενεργό δράση για αρκετό διάστημα. Ένα είδος misfit. Στο Fringe ήταν ο Walter Bishop, ο οποίος είχε περάσει 15 χρόνια σε ένα τρελοκομείο και ήταν λίγο πειραγμένος. Στο Sleepy Hollow πρωταγωνιστής είναι ο Ichabod Crane που πέρασε 200 χρόνια να κοιμάται σε μια σπηλιά και είναι κάπως σαν το ψάρι έξω από το νερό στον μοντέρνο κόσμο.

Οι ομοιότητες συνεχίζονται. Το Sleepy ακολουθεί την κλασική συνταγή αστυνομικών σειρών με έναν άντρα και μια γυναίκα συνεργάτιδα, ενώ το Fringe είχε τρεις χαρακτήρες. Όμως στο τέταρτο επεισόδιο του πρώτου, γίνεται σαφές πως η αδερφή της Abbey, η Jennifer, θα παίξει μεγάλο ρόλο στην εξέλιξη της ιστορίας. Οπότε αυτό δίνει στο Sleepy ένα τρίο ηρώων όπως στην περίπτωση του Fringe. Επιπλέον οι δυο από τους τρεις είναι συγγενείς. Στο Sleepy αδελφές, στο Fringe πατέρας και γιος. Σαν να μη φτάνει αυτό, πάλι κάποιος βρίσκεται σε τρελάδικο, όμως αντί να είναι ο πατέρας του πρωταγωνιστή, είναι η αδελφή της πρωταγωνίστριας.

Οι κακοί στο Sleepy είναι κάτι σαν μια μυστική αίρεση που εξαπολύουν διάφορες συμφωρές στους κατοίκους της πόλης, με ελπίδα να προκαλέσουν την αποκάλυψη. Στο Fringe κάτι “τρομοκράτες” ήθελαν να προκαλέσουν σύγκρουση μεταξύ δύο παράλληλων κόσμων ώστε να δημιουργήσουν ένα καινούργιο. Οι δυο σειρές ασχολούνται με το τέλος του κόσμου όπως τον ξέρουμε και οι πρωταγωνιστές καλούνται να μην επιτρέψουν κάτι τέτοιο να συμβεί. Οι οποίοι πρωταγωνιστές και στις δυο σειρές έχουν έναν μαύρο μυστήριο τύπο στον οποίο λογοδοτούν. Στο Fringe ήταν ο Lance Reddick του The Wire, στο Sleepy είναι ο Orlando Jones του Evolution. Τα λεφτά μας πίσω ρε!

Στο δεύτερο επεισόδιο του Sleepy οι δυο πρωταγωνιστές αποκτούν ένα αρχηγείο. Το οποίο είναι ένα υπόγειο που πολύ μοιάζει με αυτό του Walter Bishop στο  Fringe, κάπου στα άδυτα του Harvard. Εντάξει δεν έχει την αγελάδα, αλλά και πάλι.

Είναι προφανές πως πολλά TV shows έχουν ομοιότητες. Όμως εδώ είναι κάπως πολύ κοντά τα πράγματα. Μιας και τον άλλο μήνα γίνομαι 35 και όσο ναι ‘ναι μεγαλώνοντας πιστεύεις στις συμπτώσεις όλο και λιγότερο, είπα να δω λίγο τα credits και… μάντεψε!

Δημιουργοί του Sleepy Hollow είναι οι Alex Kurtzman και Robert Orci. Δηλαδή οι δημιουργοί του Fringe δίπλα στον JJ Abrams. Οι ιδέες τους ήταν δοκιμασμένες και επιτυχημένες, οπότε φαίνεται πως σκοπεύουν να τις κάνουν μανιέρα, εφαρμόζοντάς τες στη μεταφορά του ακέφαλου καβαλάρη στο μοντέρνο κόσμο. Μοιάζει να υπάρχει και μια ιδέα του ρόλου του Sherlock Holmes, που υποδύεται ο Benedict Cumberbatch στην αντίστοιχη σειρά, στον κεντρικό χαρακτήρα του Sleepy. Αλλά και πάλι δεν είναι σύμπτωση καθώς οι δυο παραγωγοί έγραψαν μαζί με τον Abrams το Star Trek into the darkness, όπου ο Cumberbach υποδυόταν τον μεγάλο κακό. Χα! Busted. Πάω να πιω λίγο ακόμα σιρόπι τώρα. Χικ.

* Διαβάστε και μία διαφορετική άποψη για το Sleepy Hollow εδώ. Γιατί ναι, δεν συμφωνούμε σε όλα εδώ στην Popaganda.