Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
ΤΕΧΝΕΣ

Με την “Cooking Orchestra” ο Δημοσθένης Γρίβας θέλει να αποκαλύψει στα παιδιά τον υπέροχο κόσμο της μουσικής – και της μαγειρικής

Μια απίθανη μουσικομαγειρική παράσταση προσγειώνεται στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση στο πλαίσιο του Big Bang Festival 5.

Ποια είναι άραγε τα συστατικά που αρκούν για να γίνει η μαγειρική παιχνίδι και τραγούδι; Η νέα μουσικομαγειρική παράσταση που σκηνοθετεί ο Δημοσθένης Γρίβας μας καλεί σε ένα ιδιόμορφο ταξίδι, το οποίο εκτυλίσσεται σε μια κουζίνα όπου τα μαγειρικά σκεύη γίνονται μουσικά όργανα και όλα είναι πιθανά. Με τον Άγγελο Παπαδημητρίου στο ρόλο του αρχιμάγειρα, μια ιδιαίτερη ομάδα μαγείρων-μουσικών καλούνται να δημιουργήσουν ένα γεύμα για πολλά παιδιά – και στην πορεία ένα ηχητικό τοπίο… να γλείφεις τα δάχτυλά σου.

Η “Cooking Orchestra” θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του πέμπτου Big Bang Festival της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση και o Δημοσθένης Γρίβας μιλάει στην Popaganda για όλα εκείνα που θα συμβούν στην κουζίνα του Άγγελου Παπαδημητρίου στις 25 και 26 Μαΐου.

Πώς προέκυψε η ιδέα για μια παιδική παράσταση; Η παράσταση “The Cooking Orchestra” αποτελεί το δεύτερο μέρος μιας τριλογίας παραστάσεων για παιδιά, που ξεκίνησε πέρυσι με την παράσταση “The Viewmaster Orchestra”, η οποία παρουσιάστηκε στο Big Bang 4, της Στέγης. Η επικοινωνία μέσω της τέχνης με το παιδικό κοινό αλλά και το με το παιδικό κομμάτι του εαυτού μας, είναι κάτι που μου φαίνεται πολύ γοητευτικό.
 
Πώς διαφέρει η προσέγγισή σου σε σχέση με προηγούμενες παραστάσεις; Η περσινή παράσταση βασιζόταν κυρίως στην μουσική, που μέχρι τωρα είναι η βασική μου ενασχόληση. Η φετινή παράσταση, “The Cooking Orchestra” είναι μια παράσταση με θεατρική φόρμα και δραματουργία. Θα την περιέγραφα σαν μια performance στην οποία -εκτός από τον Άγγελο Παπαδημητρίου- πρωταγωνιστεί η μουσική. 
 
Τι έχουμε δηλαδή να περιμένουμε από την Cooking Orchestra; Θα δείτε τι συμβαίνει στην κουζίνα του master chef Άγγελου Παπαδημητρίου όταν προσκαλεί μια ιδιόμορφη ομάδα βοηθών μαγείρων-μουσικών για να δημιουργήσουν ένα γεύμα για πολλά παιδιά. Πώς γίνεται οι ήχοι από κουτάλια, πιρούνια, ψυγεία, κατσαρόλες και μίξερ να μπερδεύονται και να γίνονται ένα με συνθεσάιζερ και ντραμς. Πώς μπορεί η μαγειρική να γίνει παιχνίδι και τραγούδι.
  

Τα γλυπτά που φορά στα δάχτυλα ο Άγγελος Παπαδημητρίου έχουν παρουσιαστεί πρώτη φορά το 1983, στην γκαλερί Νέες Μορφές, στην εκθέσή του με τίτλο «Ροκ Ροκοκό». Τα κατασκεύαζε απο το 1969.

Πώς συνδυάζεις λοιπόν τη μαγειρική με τη μουσική; Η μουσική υπάρχει παντού, όλα είναι μουσική. Θα χρειαστούμε: 
433 γραμμάρια καλλιτεχνικής ελευθερίας, 
276 γραμμάρια τόλμης και
10 υπέροχους συνεργάτες για να δέσει το γλυκό.

Ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση ενός τέτοιου εγχειρήματος; Η δημιουργια μιας μουσικής και εικαστικής γλώσσας που θα μας επιτρέψει να επικοινωνήσουμε με τα παιδιά. Η εναρμόνιση στοιχείων που εκ πρώτης όψεως μοιάζουν ετερόκλητα μεταξύ τους. 

Πώς έγινε η επιλογή του Άγγελου Παπαδημητρίου στο ρόλο του Αρχιμάγειρα; Μίλησέ μου για τη συνεργασία σας. Με τον Άγγελο Παπαδημητρίου είχαμε συνεργαστεί στο παρελθόν σε τρεις παραστάσεις του Γ. Χουβαρδά και γίναμε αμέσως φίλοι. Είναι με διαφορά η πιο ευγενική φυσιογνωμία που έχω γνωρίσει στο χώρο του θεάτρου, και επίσης από τους πιο γενναιόδωρους καλλιτέχνες. Δέχτηκε πριν καν προλάβω να ολοκληρώσω την προτάση… Δεν θα μπορούσα να φανταστώ κανέναν άλλο στο ρόλο του Αρχιμάγειρα, δεν θα με ενδιέφερε να κάνω την παράσταση με κάποιον άλλο. Επί της ουσίας η παράσταση γίνεται γιατί ο Άγγελος επέλεξε να εμπιστευθεί την ομάδα μας. Ο συγκεκριμενος ρόλος του πηγαίνει γάντι γιατί και στην καθημερινότητά του μαγειρεύει φανταστικά. Δεν θα ξεχάσω ποτέ οτι ήρθε σε πρόβα με ένα τεράστιο ταψί μουσακά που είχε φτιάξει για την ομάδα. Στις επόμενες πρόβες ακολούθησαν κι άλλα πιάτα.
 
Τι θα ήθελες να αποκομίσει το κοινό; Αν καταφέρουμε να γεννηθεί κάποιο ενδιαφέρον στα παιδιά είτε για την μουσική είτε -γιατί όχι- για τη μαγειρική, θεωρώ ότι θα έχουμε πετύχει το σκοπό μας. Η μουσική μπορεί να κρυφτεί παντού, θα προσπαθήσουμε να τους δείξουμε ένα τρόπο να την ανακαλύπτουν.
 
“The Cooking Orchestra” στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση. Από 25 έως 26 Μαΐου. Εισιτήρια: κανονικό (ενήλικες και παιδιά): 5€, μειωμένο, φίλος, παρέα 5-9, ΑμεΑ, συνοδός ΑμεΑ, ανεργίας: 4€, παρέα 10+ άτομα: 3€. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.
POP TODAY
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2021 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.