535811_10151214680053308_1020758869_n

Οι Medea Εlectronique είναι μια ομάδα καλλιτεχνών που λειτουργούν κολεκτιβικά. Είναι επαγγελματίες από πολλά και διάφορα καλλιτεχνικά πεδία, με κοινό σημείο το ενδιαφέρον και την αγάπη για τον πειραματισμό, την καινοτομία και την ομαδική συνεργασία. Αύριο επιστρέφουν από το δεκαήμερο residency στην Κουμαριά και το βράδυ θα παρουσιάσουν στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών  το φετινό τους θέμα «αυτοσχεδιασμός και πολιτική, σε συνεργασία με την τοπική κοινότητα». Είχαμε μια ιντερνετική συζήτηση για να τους καταλάβουμε λίγο καλύτερα. 

«Οι περισσότεροι από εμάς, δουλεύουμε στο εμπορικό κομμάτι της τέχνης μας και διοχετεύουμε όλο μας το μεράκι για προσωπικά project στην ομάδα. Ο βασικός πυρήνας μας αποτελείται από μουσικούς, video artists, ζωγράφους-designer, performer- χορευτές και επιμελητές. Τα project μας και οι συνεργασίες μας σχεδόν πάντα καταλήγουν στην ένταξη νέων μελών στην ομάδα με αποτέλεσμα την συνεχή ανανέωση ιδεών και τεχνογνωσίας. Πολλά από τα μέλη μας δεν είναι Έλληνες και δεν κατοικούν καν στην Ελλάδα. Πραγματική προϋπόθεση ένταξης στους Medea είναι η ποιότητα της δουλειάς, η αγάπη για το καινούριο και η διάθεση για συνεργασία με τα υπόλοιπα μέλη».

1399354_10153462022420501_726345555_o

Τι ακριβώς κάνετε στην Κουμαριά; Και που αποσκοπεί αυτή η συνάντηση καλλιτεχνών; Η κουμάρια είναι ένα ετήσιο «εργαστήριο» residency που οργανώνουμε κάθε Οκτώβρη στην Σελλασία Σπάρτης από το 2009. Συνήθως την άνοιξη κάνουμε ένα κάλεσμα προς την διεθνή καλλιτεχνική κοινότητα, ανοικτό προς όλα τα καλλιτεχνικά πεδία και διαλέγουμε από τις αιτήσεις έναν περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων. Οι συμμετέχοντες μαζί με τα μέλη της ομάδας ταξιδεύουν στην Σπάρτη όπου και συμβιώνουν, κολλεκτιβικά, για ένα δημιουργικό δεκαήμερο σε ένα σπίτι μέσα σε έναν ελαιώνα. Σε αυτό το διάστημα δουλεύουμε  συνεργατικά για την δημιουργία cross- disciplinary έργων με κεντρικό άξονα το εκάστοτε θέμα κάθε της Κουμαριάς, και μέσο τον αυτοσχεδιασμό και τις νέες τεχνολογίες. Η Κουμαριά είναι από τα μακροβιότερα residency στο είδος του, γι αυτό και ετησίως κεντρίζει το ενδιαφέρον πάρα πολλών καλλιτεχνών, πολλοί εκ των οποίων ανήκουν στην επιστημονική κοινότητα. Οι δραστηριότητες του residency καταγράφονται για ερευνητικούς σκοπούς, ύστερα από πανεπιστημιακές πρωτοβουλίες. Φέτος στην Στέγη θα παρουσιαστεί ένα ντοκιμαντέρ, απόρροια αυτών των καταγραφών, με τίτλο Koumaria Residency: Improvising across boundaries in new media art and community (Κουμαριά: Αυτοσχεδιάζοντας ανάμεσα στα όρια της τέχνης νέων μέσων και της κοινότητας) που δημιουργήθηκε με την υποστήριξη του ICASP.

10378957_989762537716634_4280686115285680344_n
 

Σκοπός του residency είναι ο πειραματισμός. Άγνωστοι μεταξύ τους άνθρωποι, από διαφορετικό περιβάλλον και κουλτούρα, σε διαφορετική ηλικία, με διαφορετικές εμπειρίες και βιώματα, έρχονται να ζήσουν μαζί, να ανταλλάξουν ιδέες και προβληματισμούς, να δουλέψουν προς έναν κοινό στόχο τον όποιο οι ίδιοι ορίζουν μέσα από την τριβή των ιδεών τους. Ο πειραματισμός της Κουμαριάς δεν περιορίζεται μόνο στα μέσα και το είδος της τέχνης αλλά και στην ζύμωση διαφορετικών ιδεών και εμπειρίας, όχι μόνο σε conceptual επίπεδο αλλά ακόμα και στην ίδια την συμβίωση. Κάτι σαν κοινωνικό πείραμα με καλλιτέχνες. Η μεγαλύτερη επιβράβευση για εμάς είναι οι νέες συνεργασίες, αυτές που κάνουμε σαν ομάδα αλλά και αυτές που δημιουργούνται μεταξύ των residents εκτός Κουμαριάς. Αυτή είναι η μεγαλύτερη απόδειξη ότι το πείραμα μας, πέτυχε τον σκοπό του.

1012024_10203147788042026_618001113_n
1012658_992466390779582_806163985483311597_n

Η ιδέα της κολεκτίβας είναι μια ιδέα ουτοπική; Θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε μεγαλύτερες κοινωνικές ομάδες; Άποψή μας είναι πως η ιδέα της κολεκτίβας είναι απόλυτα ρεαλιστική. Εμείς την βιώνουμε ως μια δομή που μπορεί να εξυπηρετήσει την απόλυτη ανάγκη του καλλιτέχνη να εκφραστεί σε μια ομάδα. Οι Medea Electronique λειτουργεί εντελώς αρμονικά μέσα σε αυτό το μοντέλο και όσο αυξάνονται τα μέλη, η δομή αυτή φαίνεται όλο και πιο λειτουργική. Ελάχιστες φορές έχουν παρατηρηθεί προβλήματα μέσα στους κόλπους μας, κυρίως κατά την διάρκεια της Κουμαριάς, και αυτά ήταν μάλλον στα πλαίσια της συμβίωσης πολλών ανθρώπων σε έναν αρκετά στενό χώρο και όχι στην καθεαυτό δομική λειτουργικότητα του μοντέλου. Υπάρχουν σαφέστατα θέματα τα όποια προκύπτουν σε τέτοιου είδους εγχειρήματα και είναι στο χέρι των ανθρώπων που απαρτίζουν μια τέτοια κοινότητα να διαλέξουν το καλύτερο σχήμα που τα επιλύει. Σίγουρα όσο μεγαλύτερη είναι η κοινωνική ομάδα τόσο πιο δύσκολο γίνεται, αλλά όλα είναι θέμα υπευθυνότητας, πρόθεσης και διάθεσης αυτών που απαρτίζουν ένα τέτοιο σύνολο.

1538674_10203147642918398_1294094018_n

Πόσες τέχνες χωράτε σε μια σκηνή; Όσες περισσότερες μπορούμε. Η ομάδα προσπαθεί να είναι όσο πιο πολύπλευρη μπορεί. Όπως προανέφερα έχουμε ανθρώπους που ασχολούνται με την εικόνα, είτε την στατική είτε την κινούμενη, την μουσική αλλά και τις αναπαραστατικές τέχνες. Επίσης πολλοί από εμάς ασχολούνται και με πιο πρακτικά θέματα όπως οι διαδραστικές τεχνολογίες, και η ρομποτική. Συνήθως στα έργα μας παντρεύουμε πάνω από έναν τομέα της τέχνης και σίγουρα όσο πιο πολύ τεχνολογία μπορούμε. Εξαρτάται από το ποιοι από εμάς θα ενδιαφερθούν για το εκάστοτε project. Αρκετές φορές έχουμε επιχειρήσει να τα συνδυάσουμε και όλα, η Κουμαριά είναι πάντα μια καλή ευκαιρία για τέτοιες απόπειρες, μια και καταφέρνουμε να βρεθούμε για μεγάλο χρονικό διάστημα όλοι μαζί στον ίδιο χώρο. Πάντως η συνήθης παραγωγή μας είναι πειραματικές audio-visual  παραστάσεις, installation, αλλά και site-specific in situ project. 

hen1low

Τι θα δούμε στην Στέγη; Το φετινό residency με θέμα «αυτοσχεδιασμός και πολιτική, σε συνεργασία με την τοπική κοινότητα» θα παρουσιαστεί στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του ιδρύματος Ωνάση στα πλαίσια του Κύκλου Αυτοσχεδιάζοντας στη Στέγη και είναι μέρος του Συμποσίου: «Ηχηρές δυνατότητες: Αυτοσχεδιασμός και κοινοτική δράση» Η παρουσίαση μας θα έχει τρία σκέλη. Ένα ντοκιμαντέρ το οποίο αφορά την Κουμαριά και την λειτουργία της, μέσα στα χρόνια, μια παράσταση performance από τους φετινούς residents αλλά και κάποια installation τα οποία θα παρουσιάζονται καθ όλη την διάρκεια του συνεδρίου στο φουαγιέ του 5ου ορόφου, πάλι δουλειά των φετινών residents.

Η παρουσίαση, θα είναι την Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014 και το πρόγραμμα θα έχει ως εξής:

• 19:00- 22:00 Φουαγιέ του 5ου ορόφου, έκθεση Sound και Video installation “Koumaria 2014”
• 20:00 Μικρή Σκηνή, προβολή ντοκιμαντέρ Koumaria Residency: Improvising across boundaries in new media art and community (Κουμαριά: Αυτοσχεδιάζοντας ανάμεσα στα όρια της τέχνης νέων μέσων και της κοινότητας) που δημιουργήθηκε με την υποστήριξη του ICASP.
Διάρκεια: 70’
• 21:45 Μικρή Σκηνή performance Κουμαριά 2014
Διάρκεια: 45’

Η είσοδος θα είναι δωρεάν αλλά θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων εισόδου θα ξεκινήσει 1 ώρα πριν από κάθε εκδήλωση.

Αναλυτικά οι Medea Electronique είναι οι:
Μανώλης Μανουσάκης- composer/ sound artist
Michael Larsson- director of photography/ editor/colourist
Lokey,(Κλεοπάτρα Κοραή, Γιάννης Λώλης)- directors/ animators
Χάρης Γερμανίδης- video artis/ vjing
Χρήστος Λάσκαρης- painter/ set designer
Θοδωρής Ζιούτος- live electronics/ audio tech
Guido De Flaviis- σαξόφωνο
Ιωάννα Καμπυλαυκά -performer/ χορογράφος
Eric Lewis- αυτοσχεδιαστης/ φιλόσοφος
Παναγιώτης Γουμπούρος- animator
Tim Ward- sound artist/ μουσικός
Αλέξανδρος Δρυμωνίτης- κιθαρα/live electronics
Δημήτρης Τίγκας- double bass/ αυτοσχεδιαστής
Έλλη-Άννα Περιστεράκη- curator
Αγγελική Πούλου- curator
Η ομάδα  ιδρύθηκε το 2006 και πήρε το όνομα της από ένα λογοπαίγνιο μεταξύ Mήδειας και των Νew Μedia.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες στο φετινό residency είναι: Medea Electronique, Patrick Boivin (Καναδάς), Ellen Waterman (Καναδάς), Michael Waterman (Καναδάς), Nirit Rechavi (Ισραήλ), Alissa Moxley (ΗΠΑ), Κατερίνα Αντωνοπούλου (Ελλάδα), Alfredo Pechuan Roca (Ισπανία), Κατερίνα Τουμπά(Ελλάδα), Stephane C (Γαλλία).