_MG_5387

Υποδεχόμενος τον τελευταίο μήνα του 2014, ο ΙΑΝΟΣ έχει ήδη σχεδιάσει τους νέους κύκλους εκδηλώσεων με νέους συνεργάτες και πρωτοβουλίες και με εορταστική διάθεση καθώς συμπληρώνονται 30 χρόνια δράσης του Ιανού στο χώρο του βιβλίου και του πολιτισμού και 9 χρόνια της αθηναϊκής παρουσίας του πολυχώρου.

Στον πρώτο όροφο του καταστήματος στην οδό Σταδίου, φιλοξενείται το καφέ του Ιανού που τα τελευταία χρόνια έχει υποδεχτεί σημαντικά ονόματα του πολιτισμού με εκθέσεις, εκδηλώσεις, συζητήσεις και μουσικές βραδιές. Η παρουσίαση του νέου κύκλου εκδηλώσεων έγινε όμως υπό την σκιά «της δυσάρεστης χθεσινής είδησης πως θα ανέβει ο φόρος στην τιμή του βιβλίου», όπως επισήμανε ο ιδρυτής του Ιανού,  Νίκος Καραντζάς. Παρ’ όλα αυτά, οι σχέσεις εμπιστοσύνης με το αναγνωστικό κοινό δεν θα αλλοιωθούν και έτσι από τα τραπέζια του καφέ του Ιανού θα περάσουν μουσικοί, συγγραφείς, διανοούμενοι, πολιτικοί και προσωπικότητες που έχουν επιδράσει με το έργο τους στην ελληνική και παγκόσμια ζωή.

Έτσι, οι Συναντήσεις στο cafe του Ιανού θα αποτελούνται από πέντε ειδικά επιμέρους εκδηλώσεις. Η δημοσιογράφος Ναταλί Χατζηαντωνίου θα επιμελείται των Συναντήσεων με μουσικούς, επιχειρώντας να ζωγραφίσει τα πορτρέτα επιδραστικών ανθρώπων του χώρου της μουσικής, ξεφεύγοντας από τις τετριμμένες συζητήσεις σχετικά με τραγούδια και νότες αλλά τοποθετώντας τα πίσω σε ένα πραγματικό, προσωπικό πλαίσιο. Η εκκίνηση θα γίνει την Τρίτη 23 Δεκεμβρίου στις 20.30 με τον Μύρωνα Μιχαηλίδη, «τον άνθρωπο που κατέβασε τη Λυρική στο κοινό, στην Εκκλησία του Δήμου», όπως σημειώνει η κυρία Χατζηαντωνίου. Στη συνέχεια κάθε δεύτερη Τετάρτη του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου, στις 20.30 από το καφέ του Ιανού θα περάσουν:

Στις 7 Ιανουαρίου οι Δήμητρα Γαλάνη, Χρήστος Ραφαηλίδης, Σπύρος Μάνεσης και Θωμάς Κωνσταντίνου.
Στις 21 Ιανουαρίου, η Ελένη Καραΐνδρου
Η πρώτη συνάντηση του Φεβρουαρίου, στις 11 του μήνα, θα γίνει με τον «αιρετικό» Σταμάτη Κραουνάκη
Στις 25 Φεβρουαρίου τη δική του οπτική θα συζητήσει ο τραγουδοποιός που από την «περιφέρεια», βρέθηκε στον «πυρήνα», ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου.

_MG_5398

Οι υπόλοιπες Τετάρτες είναι αφιερωμένες στο βιβλίο, και τις Συναντήσεις με συγγραφείς, την επιμέλεια των οποίων έχει ο Νίκος Θρασυβούλου. Συζητήσεις εφ όλης της ύλης, που όπως ξεκαθαρίζει ο κ. Θρασυβούλου, «δε θα είναι φιλολογικού χαρακτήρα, αλλά συζητήσεις που το αναγνωστικό κοινό ενθαρρύνεται να συμμετάσχει, είτε από κοντά, είτε στέλνοντας τις ερωτήσεις του μέχρι και τρεις ημέρες νωρίτερα στην πλατφόρμα επικοινωνίας της εκδήλωσης ή στο e-mail [email protected] Τον κύκλο ανοίγει η Ρέα Γαλανάκη τη Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου στις 20.30.

Στη συνέχεια, 14 Ιανουαρίου ο Θανάσης Βαλτινός, στις 28 Ιανουαρίου ο Κώστας Ακρίβος, στις 18 Φεβρουαρίου η Μάρω Δούκα και στις 4 Μαρτίου, ο Πέτρος Μάρκαρης.

Η Μαργαρίτα Πουρναρά, επιμελήτρια των Συναντήσεων απρόβλεπτων αναφέρθηκε στο «χάρισμα του Ιανού να φτιάχνει συλλογικότητες, ομάδες». Κατ’ αυτό τον τρόπο και η ίδια αναζήτησε φυσιογνωμίες, περισσότερο ή λιγότερο γνωστές, με τις οποίες μία ζωντανή συνέντευξη θα απαντήσει σε ερωτήματα που σίγουρα πολλοί θα έχουν θέσει. Η αρχή θα γίνει με μία αρκετά σπάνια συνάντηση, την Κυριακή 21 Δεκεμβρίου στις 19.00, με τον Γιώργο Καμίνη και το Γιάννη Μπουτάρη και κεντρικό άξονα της συζήτησης, πώς θα ήταν οι πόλεις καλύτερες αν οι δήμαρχοι είχαν περισσότερες εξουσίες. Έπειτα, στις 12 Ιανουαρίου, η αρχαιολόγος Αγγελική Κοτταρίδη και στις 9 Φεβρουαρίου, ο κοινωνικός ψυχολόγος Andreas Zick, σε μία συζήτηση για τον ρατσισμό και την άνοδο της Άκρας Δεξιάς στην Ευρώπη.

Ο τέταρτος κύκλος τιτλοφορείται Συναντήσεις Κορυφής για τις οποίες ο Γιώργος Καραμπελιάς επέλεξε προσεκτικά ανθρώπους που παίζουν σημαντικό ρόλο στο ελληνικό και διεθνές γίγνεσθαι. Την Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου, ο Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος, μία εμβληματική προσωπικότητα για τη σύγχρονη ελληνική συνείδηση θα συζητήσει με τον κ. Καραμπελιά τα διαχρονικά προβλήματα του ελληνισμού ενώ στις 26 Ιανουαρίου, ο Νίκος Κοτζιάς θα συζητήσει για τα γεωπολιτικά θέματα της χώρας.

_MG_5381

Για τρίτη συνεχή χρονιά, συγγραφείς από όλο τον κόσμο θα καταφθάνουν στο café του Ιανού, στο πλαίσιο της εκδήλωσης Οι συγγραφείς του κόσμου στον Ιανό. Ο Ανταίος Χρυσοστομίδης, δίνει την σκυτάλη στην Κατερίνα Σχινά. Ήδη έχουν φιλοξενηθεί 19 συγγραφείς αλλά οι μηνιαίες συναντήσεις θα συνεχιστούν ξεκινώντας στις 15 Ιανουαρίου, με τον Μετίν Αρντιτί, ενώ θα ακολουθήσουν οι Πιερ Λεμετρ, Ζιλ Βενσάν, Σαντιάγο Ρονκαλιόλο –που έρχεται για δεύτερη φορά- όπως επίσης και οι Χαβιέρ Θέρκας, Χαβιέρ Μαρίας και Λάιονελ Σράιβερ.

Παράλληλα με τις συναντήσεις όμως, δίπλα στο café, στον πρώτο όροφο του πολυχώρου της Σταδίου, θα συνεχίσει την επιτυχημένη λειτουργία της η Αίθουσα Τέχνης. Μέσα στα δύο χρόνια λειτουργίας της, έχει φιλοξενήσει 26 εκθέσεις, 300 διαφορετικούς καλλιτέχνες κάθε ηλικίας και περισσότερα από 1075 έργα τέχνης και 60.000 επισκέπτες, όπως επισήμανε η επιμελήτρια Ίριδα Κρητικού. Την καλλιτεχνική διεύθυνση έχει αναλάβει η ομάδα Μικρή Άρκτος και το πρόγραμμα της είναι εξίσου πλούσιο. Αυτή την περίοδο, βρίσκεται σε εξέλιξη η επετειακή έκθεση «20+20/20» σε συνεργασία με το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης και στις 16 Δεκεμβρίου εγκαινιάζεται το «Αλεξανδρινό Κουαρτέτο» του ζωγράφου Ανδρέα Γεωργιάδη βασισμένη στην ομότιτλη τετραλογία του Λώρενς Ντάρρελ. Το πρόγραμμα της έκθεσης στο πρώτο εξάμηνο του 2015, παράλληλα με διάφορες ατομικές και συλλογικές εκθέσεις, θα περιλαμβάνει τα εξής:

Από 22/01- 14/02, η τρίτη χρονιά της Τέχνης στο Πατάρι
17/02- 14/03, το αφιέρωμα στα 100 χρόνια από τη γέννηση του Βασίλη Τσιτσάνη, μέρος του μεγάλου αφιερώματος που θα κάνει ο Ιανός
17/03- 10/04, αφιέρωμα στην Ποίηση
19/05- 20/06
, αφιέρωμα στα 90 χρόνια από τη γέννηση του Μίκη Θεοδωράκη

Ένα έτος που αναμένεται να ξεκινήσει και να συνεχιστεί δυναμικά στεγασμένο στον πολυχώρο της Σταδίου που περιμένει να υποδεχτεί το κοινό, σε ένα ανοιχτό διάλογο με την τέχνη, την κοινωνία και τους ανθρώπους της. Χρήσιμη σημείωση είναι πως όλες οι εκδηλώσεις θα αναμεταδίδονται ζωντανά μέσα από το ianos.gr ενώ σε ορισμένες περιστάσεις, ο Ιανός θα «μετακομίζει» από την Σταδίου είτε στο κατάστημα της Θεσσαλονίκης ή σε μεγαλύτερους χώρους της Αθήνας.