Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΘΕΑΤΡΟ

Είδαμε το “This is not Romeo and Juliet” στον χώρο μας, σε ζωντανή μετάδοση

Η Όλγα Σελλά γράφει για μια χορογραφημένη παράσταση που απαιτούσε ακρίβεια, για το πρώτο live streaming σε real time που παρακολούθησε, αλλά όλα πήγαν καλά.

Για τις 9 Νοεμβρίου είχα κάνει κράτηση να δω, στο θέατρο «Πορεία», την παράσταση «This is not Romeo and Juliet», με τον Αργύρη Πανταζάρα και την Έλλη Τρίγγου. Η καραντίνα δεν μου έκανε το χατίρι. Μου το έκανε όμως το θέατρο «Πορεία», που έχει ανακοινώσει ένα πρόγραμμα παραστάσεων live streaming, αναζητώντας άλλους τρόπους να φτάσει το θεάτρο στο κοινό του. 

Κι έτσι, το Σάββατο 14 Νοεμβρίου, στις 9 παρά 10 το βράδυ κάθισα μπροστά στο κομπιούτερ μου. Προηγήθηκαν στο live streaming σκηνές από την προετοιμασία της παράστασης. Παρασκήνια, ο χώρος του θεάτρου «Πορεία», οικεία πρόσωπα… Πήρα μ’ έναν τρόπο μια γεύση, σα να ήταν κανονικά. Και μετά η σκηνή και τα σκηνικά, λίγο πριν βγουν στη σκηνή οι δύο ηθοποιοί. Ετσι όπως ακριβώς τα παρατηρούμε πριν αρχίσει κάθε παράσταση. 

Και η παράσταση ξεκίνησε. Σαν χορογραφία, έτσι όπως τη δίδαξε ο Κωνσταντίνος Παπανικολάου την κίνηση. Με την εξαιρετική μουσική του Γιώργου Πούλιου. Και δύο νέα παιδιά, θέλουν να παίξουν το παιχνίδι του έρωτα, μέσα από το μύθο του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας. Δοκιμάζουν να μπουν στο ρόλο εκείνων, αλλά μπερδεύονται μέσα στη δική τους σχέση, μέσα στην εποχή τους. Αγγίζονται, ισορροπούν, δοκιμάζουν, χαϊδεύονται, στολίζουν ο ένας τον άλλον, γελάνε, πεισμώνουν. Παίζουν. Έλα να παίξουμε» λέει διαρκώς το κορίτσι. Παίζουν θέατρο και δανείζονται εκείνη την παλιά ιστορία. Παίζουν εκείνο το παιχνίδι της χαράς του τίποτα και των πάντων. «Είναι μια ιστορία αγάπης», λέει το αγόρι. «Είναι μια ιστορία θανάτου», λέει το κορίτσι. 

Αυτή τη φορά έπρεπε να προσέχω περισσότερα πράγματα από εκείνα που προσέχω σε μια παράσταση σε θεατρικό χώρο. Έπρεπε να προσέχω την κινηματογράφηση, τους φωτισμούς. Και τα γκρο πλαν στα πρόσωπα που προσέφερε η τηλεσκηνοθεσία (του Παύλου Κερασίδη, άψογη), ήταν μια ξεχωριστή νέα αίσθηση, που δεν μπορείς να την έχεις σε καμία πρώτη σειρά, σε κανένα θέατρο. Ούτε και την εντυπωσιακή όψη της παράστασης από την οροφή του θεάτρου, σαν από drone. Σίγουρα, δεν υπήρχε η βύθιση που προσφέρει η σκοτεινή αίθουσα, που σε απομακρύνει από ό,τι… Στο live streaming είσαι στο χώρο σου, με τα φώτα ανοιχτά, με την αγωνία μήπως ξαφνικά κάτι σε αποσπάσει (π.χ. μήπως θελήσει η Ρωρώ, η γάτα μου, να μπει, να βγει, να φάει…). Μπορείς να πιεις, να καπνίσεις, να μασουλήσεις ξηρούς καρπούς…

Είχα όλες αυτές τις αγωνίες, σ’ αυτό το πρώτο live streaming σε real time που παρακολουθούσα, αλλά όλα πήγαν καλά. Και ο Αργύρης Πανταζάρας και η Έλλη Τρίγγου κατάφεραν να μεταδώσουν το χιούμορ, το πάθος, την αμφιβολία, τα πείσματα, το κυνηγητό, την απόρριψη, την πίστη, την αφοσίωση που έχει μια σύγχρονη ιστορία αγάπης, που πάντα θέλει να είναι μοναδική, πάντα θέλει να μοιάζει σ’ εκείνη του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας. 

Το This is not Romeo and Juliet ήταν μια χορογραφημένη παράσταση που απαιτούσε ακρίβεια. Με ευρηματικά και λειτουργικά σκηνικά μέσα στον απόλυτο μινιμαλισμό τους (Δήμητρα Ζίγκαρις) και κοστούμια στο ίδιο τέμπο και στην ίδια γοητεία (Λ. Σταυροπούλου, Τζ. Ηλιοπούλου). Με τα φώτα του Σάκη Μπιρμπίλη να υπογραμμίζουν τις εντάσεις και τις στιγμές. Και με δύο ηθοποιούς που μετέδωσαν την αίσθηση της ζωντανής θέασης μέσα από την οθόνη του υπολογιστή. Ούτε η Ρωρώ δεν τόλμησε να κουνηθεί! 

Info

Σύλληψη, σκηνοθεσία: Αργύρης Πανταζάρας, Δραματουργία: Θεοδώρα Καπράλου, Σκηνικά: Δήμητρα Ζίγκαρις, Κοστούμια: Λίνα Σταυροπούλου, Τζίνα Ηλιοπούλου), Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης, Κίνηση: Κωνσταντίνος Παπανικολάου, Μουσική: Γιώργος Πούλιος, Φωτογραφίες: Νίκος Πανταζάρας.

Παίζουν: Αργύρης Πανταζάρας, Έλλη Τρίγγου

Πρόγραμμα live streaming παραστάσεων στο θέατρο «Πορεία»

«Ευριδίκη» σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου, Κυριακή 22/11, 9μ.μ.
«Το Θείο Τραγί», σε σκηνοθεσία Αρη Μπινιάρη, Σάββατο 28/11, στις 9μ.μ.
«Αρίστος» μια παράσταση βασισμένη στο μυθιστόρημα του Θωμά Κοροβίνη «Ο γύρος του θανάτου» σε σκηνοθεσία Γιώργου Παπαγεωργίου, Κυριακή 29/11 στις 9μ.μ.

POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2022 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.