Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΤΕΧΝΕΣ

Η Θεσσαλονίκη χορεύει

Ή αλλιώς, πώς φοιτητές και απόφοιτοι του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου φέρνουν τον μοντέρνο χορό στην πόλη με κάθε ευκαιρία.
Φωτογραφίες: Γιώργος Παπαδόπουλος
gp_bw_dance_003

Η Άννα Καζακαντώνη, χορεύτρια και χορογράφος με μεγάλη εμπειρία, δίνει τα βιογραφικά στοιχεία της Ομάδας: «Δημιουργήθηκε το 2005 και έχει φιλοξενήσει πολύ αξιόλογα άτομα, από όλα σχεδόν τα τμήματα του Αριστοτελείου. Αρχικά διδάσκαμε για χρόνια εγώ και η Έυη Ταμπάκου, μέχρι που η Έυη διορίστηκε σε άλλο φορέα και πλέον έχω αναλάβει εγώ. Η Ομάδα χρησιμοποιεί τις βασικές αρχές του σύγχρονου χορού και τις συνδυάζει με κινήσεις από τζαζ, μοντέρνο και κάρακτερ. Οι χορογραφίες ξεκινούν από τη μουσική-προσπαθούμε να εκφράσουμε με κινήσεις το συναίσθημα του τραγουδιού ή της μελωδίας. Μεταξύ των μελών δίνονται και λαμβάνονται πολλά ερεθίσματα στη δημιουργία των χορογραφιών, υπάρχει πολύ έντονη αλληλεπίδραση. Τα μέλη δεν έχουν απαραίτητα εμπειρία χορού, ούτε αυτό είναι κάτι προαπαιτούμενο. Οποιοσδήποτε αρχάριος μπορεί να έρθει και να μάθει. Σκέψου ότι υπήρξαν άτομα που ήρθαν για να παρακολουθήσουν ένα μάθημα και να κατέληξαν να μείνουν για χρόνια!». Έχει πάντως δημιουργηθεί τμήμα αρχαρίων, στο οποίο διδάσκει η Γιούλα Χαρίση: «Τα μαθήματα απευθύνονται σε όλους και προσφέρουν πρωτίστως ψυχαγωγία μέσα από το χορό. Καινοτομία του μαθήματος είναι ότι κάθε βδομάδα προσφέρεται κάτι νέο και διαφορετικό. Αρκεί μόνο η καλή διάθεση!». 

Την Ομάδα έχει στηρίξει πολύ από την πρώτη στιγμή ο Διευθυντής και Προϊστάμενος του γυμναστηρίου Βασίλης Παπαχαρίσης: «Ανάμεσα στον μεγάλο αριθμό δραστηριοτήτων του γυμναστηρίου, η Ομάδα Μοντέρνου Χορού έχει έντονη δράση, καθώς ανταποκρίνεται σε προσκλήσεις και εμφανίζεται σε διάφορα event στην πόλη μας. Ουσιαστικά τα μέλη της αξιοποιούν τον ελεύθερό τους χρόνο δημιουργικά και ευχάριστα μέσα από τον χορό, που είναι ένα κομμάτι έκφρασης των ανθρώπων. Ο στόχος ο δικός μας είναι μέσα από τέτοια σχήματα και γκρουπ να δώσουμε εναλλακτικούς τρόπους έκφρασης, απασχόλησης και δημιουργίας-και κατά την άποψή μου, ο χορός είναι μια πολύ καλή διέξοδος!».

gp_bw_dance_005
gp_bw_dance_002
gp_bw_dance_001

Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της Ομάδας είναι η έντονη παρουσία της στην πόλη. Η Άννα δηλώνει με μεγάλη ικανοποίηση: «Σε όποια εκδήλωση της πόλης μπορούμε να συμμετάσχουμε, το κάνουμε. Εξάλλου, άτομα που ασχολούνται με το χορό μάς βλέπουν και παρακολουθούν χρόνια τη δουλειά μας, μας έχουν υπ’ όψιν και μας προσκαλούν από μόνοι τους. Δίνουμε σταθερά το παρόν κάθε χρόνο στο Φεστιβάλ του Δήμου Θεσσαλονίκης και στο «Εν ρυθμώ», την παράσταση όλων των ομάδων χορού της πόλης, που την οργανώνει η Όλγα Δελιάκη. Έχουμε παρουσιάσει δουλειά μας στον Αστερόκοσμο της ΔΕΘ, στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη», σε εκδηλώσεις του Συλλόγου Χορού Βορείου Ελλάδας, σε φιλανθρωπικές εκδηλώσεις… Και το κάνουμε με μεγάλη χαρά και ευχαρίστηση».

Το δέσιμο ανάμεσα στα μέλη της ομάδας είναι πολύ έντονο, όπως λέει η Άννα: «Άτομα από διαφορετικές σχολές γίνονται φίλοι μέσα από το μάθημα, πράγμα που με χαροποιεί ιδιαίτερα. Ακόμα και τα καινούρια άτομα, που έρχονται συνεχώς, μπορούν να μπουν και να ενσωματωθούν εύκολα στην Ομάδα. Ο μοντέρνος χορός, βλέπεις, έχει σωματική επαφή και συνεργασία, στοιχεία που φέρνουν τους ανθρώπους πιο κοντά. Έχουμε μεταξύ μας όλοι μια πιο προσωπική σχέση, κάτι που σε λίγα είδη δραστηριοτήτων παρατηρείται. Εξάλλου ο χορός δεν είναι άθλημα, αλλά τέχνη!». Σε αυτό συνηγορεί και ο Πέτρος Δελόγλου, από τα πιο παλιά μέλη της Ομάδας: «Το γεγονός ότι ζούμε καθημερινά και περνάμε άπειρες ώρες μαζί με έκανε από πολύ νωρίς να νιώθω την ομάδα σαν οικογένεια. Δεν θα σταθώ στα όσα διδάχθηκα και στις υπέροχες στιγμές από τις παραστάσεις μας, αλλά στο συναισθηματικό δέσιμο που δημιουργείται μεταξύ μας.. και αυτό δεν θα το άλλαζα με τίποτα!».

gp_bw_dance_004
gp_bw_dance_007

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο χορός για την Ομάδα δεν είναι χόμπι, αλλά τρόπος ζωής. Η Άννα είναι σαφής: «Ο Καβάφης το έχει πει καλύτερα από εμένα: όταν χορεύεις, γράφεις στη γη αυτό που θέλει να πει η ψυχή σου».

Το γυμναστήριο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης βρίσκεται στη συμβολή των οδών Αγίου Δημητρίου και Γ’ Σεπτεμβρίου. Καθημερινά είναι ανοικτό 09.00-22.00, εκτός από 14.00-15.00, οπότε και γίνεται η καθαριότητα. Για τους φοιτητές του ΑΠΘ το κόστος εγγραφής είναι 15 ευρώ το έτος (καλά διαβάζεις) και για τους απόφοιτους 150 ευρώ το εξάμηνο (και πάλι καλά διαβάζεις). Τα αναλυτικά προγράμματα που προσφέρει (από μοντέρνο χορό και aqua aerobic μέχρι καποέιρα και crossfit) βρίσκονται στη σελίδα του. Τα μαθήματα γίνονται δυο φορές τη βδομάδα, ενώ το τμήμα αρχαρίων μία φορά τη βδομάδα.

gp_bw_dance_009
gp_bw_dance_008
gp_bw_dance_011
gp_bw_dance_010
gp_bw_dance_012
gp_bw_dance_013
 

POP TODAY
ΙΣΤΟΡΙΕΣ
ΠΡΟΣΩΠΑ
ΤΕΧΝΕΣ
LIFE
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2022 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.