ΟΠΕΡΑ

Ελευθέριος Βενιζέλος: Η νέα όπερα του Δημήτρη Μαραμή ανεβαίνει στο Ηράκλειο

Τη νέα πρωτοποριακή και ιστορική όπερα Ελευθέριος Βενιζέλος, βασισμένη στη βιογραφία «Ελευθέριος Βενιζέλος, ο άνθρωπος, ο ηγέτης» του Νικολάου Εμμ. Παπαδάκη (Εκδ. Παπαδή), υπογράφει ο Δημήτρης Μαραμής και ολοκληρώνει την κρητική μουσικοθεατρική τριλογία του: Ερωτόκριτος, Καπετάν Μιχάλης, Ελευθέριος Βενιζέλος και τις αντίστοιχες εννοιολογικές θεματικές: έρωτας και όνειρο, ελευθερία κι επανάσταση, όραμα και ηγεσία.

Η νέα αυτή παραγωγή του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου έχει την υπογραφή του Μύρωνα Μιχαηλίδη στη Μουσική Διεύθυνση, του Guy Montavon στη σκηνοθεσία, του ποιητή Σωτήρη Τριβιζά στο λιμπρέτο, της Άννας Μαχαιριανάκη στα σκηνικά-κοστούμια και συνοδεύεται από τη Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών σε βασικά σημεία.

Δημήτρης Μαραμής

Ο Δημήτρης Μαραμής προσεγγίζει με μια τολμηρή οπερατική σύνθεση τον ηγέτη της νεότερης Ελλάδας, Ελευθέριο Βενιζέλο, έναν τολμηρό πολιτικό που διαμόρφωσε το σύγχρονο ελληνικό κράτος. Το δραματικό υλικό της όπερας αντλείται κυρίως από την πολυτάραχη ιστορική περίοδο 1910-1930, αναδεικνύοντας τα ιστορικά γεγονότα της εποχής, όπως την ανόρθωση της χώρας, τους Βαλκανικούς Πολέμους, τον Εθνικό Διχασμό, τη Μικρασιατική Καταστροφή, τη συνθήκη της Λωζάνης, την ελληνοτουρκική φιλία. Οι νίκες και οι ήττες, τα μίση και τα πάθη, η ανθρώπινη πλευρά και οι έρωτες του ευφυούς, οραματιστή, τολμηρού Κρητικού και παγκόσμιας ακτινοβολίας ηγέτη, παρελαύνουν σε μια καταιγιστική μουσική σύνθεση και φωτίζουν μια ολόκληρη και πολυτάραχη εποχή. Ένα έργο ιδιαιτέρως επίκαιρο, καθώς ο απόηχος της θεματολογίας του φτάνει έως το σήμερα.

Το έργο δομείται πάνω στους χαρακτήρες του Βενιζέλου και των δύο συζύγων του Έλενα Σκυλίτση και Μαρία Κατελούζου, του Βασιλιά Κωνσταντίνου Ι, της Πηνελόπης Δέλτα και του Κεμάλ Ατατούρκ. Ο λαός, σαν χορός αρχαίας τραγωδίας, είτε συμμετέχει στα ιστορικά γεγονότα είτε τα αφηγείται. Οι στίχοι της χορωδίας (του λαού) προέρχονται από γνήσια λαϊκά-δημοτικά τραγούδια της εποχής εκείνης, τα οποία γράφονταν και τραγουδιόνταν για τις ιστορικές εξελίξεις εκείνων των χρόνων.


Συμμετέχουν τέσσερις σημαντικοί και καταξιωμένοι λυρικοί ερμηνευτές: Ο Άγγελος Χονδρογιάννης (βαρύτονος), ο Αντώνης Κορωναίος (τενόρος), η Μαρία Κόκκα (σοπράνο), η Αγγελική Καθαρίου (μετζοσοπράνο), καθώς και το Χορωδιακό Σύνολο Ηρακλείου υπό τη διεύθυνση του Γιάννη Κιαγιαδάκη.

Σύνθεση-Δραματουργία-Έρευνα: Δημήτρης Μαραμής
Μουσική διεύθυνση: Μύρων Μιχαηλίδης
Λιμπρέτο: Σωτήρης Τριβιζάς
Σκηνοθεσία – Φωτισμοί: Guy Montavon
Σκηνικά-Κοστούμια: Άννα Μαχαιριανάκη
Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών, Χορωδιακό Σύνολο Ηρακλείου
Διεύθυνση χορωδίας: Γιάννης Κιαγιαδάκης

Ιστορικός Σύμβουλος: Νικόλαος Εμμ. Παπαδάκης (Παπαδής)

Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου, Αίθουσα «Ανδρέας και Μαρία Καλοκαιρινού»
Παρασκευή 3 και Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023, στις 20:00
Προπώληση Εισιτηρίων: 30, 22 και 15€ (γενική είσοδος) και 12 και 8€ (άνεργοι, ΑμεΑ, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, νέοι έως 25 ετών) Online εδώ
Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα της καλλιτεχνικής περιόδου 2022/23, εδώ
POPAGANDA