Μπορεί το όνομά τους να προέρχεται από τον Ντοστογιέφσκι, αλλά η μουσική τους χρωστάει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και στη σκοτεινή γοητεία συγκροτημάτων όπως οι 16 Horsepower και οι Wovenhand. Οι Karamazov Project και δημιούργημα του Πάνου Πανταζόπουλου υπάρχουν από το 2014 αλλά η πρώτη τους δουλειά, Out of the Woodwork, κυκλοφόρησε στα τέλη του 2017 από την Labyrinth of Thoughts και την Ikaros Records. Λίγο πριν η μπάντα προϋπαντίσει τους Last Drive στην σκηνή του Fuzz το Σάββατο 19 Μαΐου, ο ιθύνων νους της, Πάνος Πανταζόπουλος, σκαλίζει μουσικές πτυχές του μέσα από το ερωτηματολόγιο της Popaganda.

https://www.youtube.com/watch?v=NXp1U7C58do

Ποιός είναι ο πρώτος δίσκος που αγόρασες; Πότε; Πού βρήκες τα λεφτά; Nirvana – Bleach, 1991. Κερδισμένο στοίχημα. The Doors – In Concert, 1992. Δώρο γενεθλίων.

Ποιός είναι ο τελευταίος; Dead Ends – Deeper the dark, the brighter we shine.

Ποιοί είναι οι 3 δίσκοι που έχεις στη δισκοθήκη σου αλλά ντρέπεσαι γι’αυτό; Και ποιοι οι 3 που δεν έχεις και ντρέπεσαι ακόμη περισσότερο γι’ αυτό; Δεν έχω κάτι που με κάνει να ντρέπομαι. Ντρέπομαι που δεν έχω: Townes Van Zandt – Our Μother the Μountain, Rowland S. Howard – Teenage Snuff Film, Bob Dylan – Bringing it All Back Home.

Ποιούς δίσκους έχεις δανειστεί από φίλους σου και δεν τους επέστρεψες ποτέ; Mόνο με βιβλία μου έχει συμβεί.

Ποιά είναι η καλύτερη συναυλία που έχεις δει στη ζωή σου μέχρι σήμερα; Roger Waters – The Dark Side of the Moon, Μαλακάσα, 2006.

Ποιό είναι το πρώτο τραγούδι που σου έρχεται στο μυαλό όταν σκέφτεσαι sex, drugs και rock ‘n’ roll (το καθένα από αυτά ξεχωριστά); Sex: The Gun Club – “Sex Beat”. Drugs: Nirvana – “About a girl” & Townes Van Zandt – “White Freight Liner Blues”. R ‘n’ R: The Wipers – “Nothing left to lose”.

Είναι πρωί Κυριακής. Το κεφάλι σου κοντεύει να σπάσει από τον πονοκέφαλο και το στομάχι σου είναι σαν πλυντήριο στη λειτουργία του στυψίματος. Δυσκολεύεσαι να θυμηθείς όλα όσα συνέβησαν το προηγούμενο βράδυ. Τι μουσική θα βάλεις να παίζει για να έρθεις στα ίσια σου; Kάτι κλασικό, κατά προτίμηση Hank Williams, Ραχμάνινοφ, Ντεμπισί ή Σοπέν.

Είσαι backstage, έτοιμος να ανέβεις στη σκηνή για μία συναυλία. Ξαφνικά σε ενημερώνουν ότι στο venue έχει έρθει ο Iggy Pop. Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που περνάει από το μυαλό σου; Jim Jarmusch – Coffee and Cigarettes.

Μιας και τον έφερε η κουβέντα: David Bowie ή Iggy Pop; Για τα ντράβαλα Iggy, για την τέχνη David.

Πόσες φορές στη ζωή σου μέχρι σήμερα έχεις μετανιώσει που παίζεις μουσική και δεν ζεις μία «κανονική» ζωή; Aνά τακτά χρονικά διαστήματα, ειδικότερα όσο περνάν τα χρόνια, είναι όπως ο βράχος του Σίσυφου, όταν μετανιώνω, νιώθω σκοτάδι και τότε θυμάμαι γιατί τραγουδώ, παίζω μουσική ή γράφω. Είναι σαν να παίρνω μία μεγάλη ανάσα στο τεράστιο μακροβούτι του υπονόμου της ζωής, μέχρι την επόμενη βουτιά, την επόμενη αναπνοή. Η καρδιά δεν χωρίζεται στα δύο, πρέπει να διαλέξεις, κανονική ζωή ή μουσική. Διαλέγεις πoιό σκοτάδι θα αντιμετωπίσεις. Εκεί καταλαβαίνεις αν είσαι φτιαγμένος για αυτό ή αν είσαι περαστικός.

https://www.youtube.com/watch?v=qBVagYzCHMI&feature=youtu.be

Βάλε τον εαυτό σου στη θέση του Rob Gordon στο High Fidelity. Το έτερόν σου ήμισυ σε έχει μόλις αφήσει σύξυλο, της σέρνεις τον εξάψαλμο από το παράθυρο και όταν το κλείνεις, βάζεις τέρμα τη μουσική. Ποιο τραγούδι ακούγεται; Mad Season – “Above”, The Briks– “It’s your choice”, Townes Van Zandt – “Fare thee well, miss Carousel”. Βασικά το “We agree that love disagrees” για να πουλήσουμε κι εμείς τίποτα, αφιερώνοντας το συνάμα στις επόμενες πρώην, καθώς εξυμνούμε τον ερωτικό υπαρξισμό.

Τι μουσική άκουγες την τελευταία φορά που σου έκαναν παρατήρηση οι γείτονες για να χαμηλώσεις την ένταση; Thee oh Sees – “The Dream”.

Κρατάς στα χέρια σου το τιμόνι ενός Delorean. Ποιες τρεις από τις παρακάτω χωροχρονικές περιόδους θα ήθελες να επισκεφτείς και γιατί; 1) To 1962 στην Ύδρα, με τον Leonard Cohen. 2) Το 1968 στην Καλιφόρνια, με τον Neil Young. 3) To 1968 στην Ινδία με τους Beatles. 4) Το 1973 στη Νέα Υόρκη με τους New York Dolls. 5) Το 1977 στο Λονδίνο με τον Joe Strummer. 5) Το 1979 στο Manchester με τους Joy Division. 6) Το 1987 στη Θεσσαλονίκη με τον Γιάννη Αγγελάκα. 7) Το 1990 στο Seattle με τον Kurt Cobain. 8) Το 1993 στο Περιστέρι με τους Στέρεο Νόβα. 2) Cause everybody knows this is nowhere. 5) Cause the past is now part of my future, the present is well out of hand. 7) Cause teenage angst has paid off well, now I‘m bored and old.

https://www.youtube.com/watch?v=CRmX1q3GxnM

Ποιά μπάντα θα ήθελες να παίξει live στην κηδεία σου; Roundlights & Alien Mustangs διότι ανασταίνουν και νεκρούς.

Με ποιον από τη «μεγάλη μπάντα του ουρανού» θα έκανες κολλητή παρέα; Townes Van Zandt.

Είναι τελικά ο Morrissey ο Μεγαλοδύναμος; Το σάλιο είναι πολύτιμο.

Οι Karamazov Project θα προετοιμάσουν το έδαφος για τους Last Drive ανεβαίνοντας στη σκηνή του Fuzz το Σάββατο 19 Μαΐου.
To ντεμπούτο των Karamazov Project, Out of the Woodwork κυκλοφορεί από την Labyrinth of Thoughts και τη Ikaros Records και μπορείτε να το παραγγείλετε εδώ.