Μπορεί οι χρυσές εποχές του shoegaze να έχουν μάλλον περάσει, αλλά η «μπογιά» του περνάει ακόμα όπως φαίνεται από την μίνι αναβίωση που γνωρίζει στον εγχώριο «Βορρά». Τρανές αποδείξεις, το one-man-show του Τζίμη Πολιούδη, Vagina Lips, αλλά και η τριάδα των The Fog Ensemble που προσθέτουν μια πιο ονειρική νότα στην εξίσωση. Το θεσσαλονικιώτικο συγκρότημα επέστρεψε πρόσφατα δισκογραφικά με το Throbs, τον δεύτερο δίσκο του τρία χρόνια μετά το ομώνυμο ντεμπούτο του.

Με αφορμή λοιπόν τη νέα τους κυκλοφορία στην Inner Ear, αλλά και δύο επερχόμενες εμφανίσεις σε Θεσσαλονίκη (2/11, 8Ball) και Αθήνα (7/12, Death Disco), χαρτογράφησαν τη μουσική διαδρομή της ζωής τους, με αναμενόμενες ή και όχι τόσο, στάσεις.

https://www.youtube.com/watch?v=pPUKao0AKyk

Ποιός είναι ο πρώτος δίσκος που αγόρασες; Πότε; Πού βρήκες τα λεφτά; Νικόλας Κονδύλης Το Parklife των Blur με λεφτά που μου έδωσαν οι γονείς μου το 1994. Γιώργος Νανόπουλος Το Brain Drain των Ramones, συνεταιρικά με τον κολλητό μου Τάσο, με λεφτά από το χαρτζιλίκι μας το 1992. Αντώνης Καρακώστας Με τα λεφτά από τα κάλαντα το Super Hits 85 (διπλός δίσκος- 30 επιτυχίες)… Είχε μέσα το Ghostbusters.

Ποιός είναι ο τελευταίος; Ν.Κ. Suede – The Blue Hour. Γ.Ν. Brad Mehldau & Mark Guiliana – Mehliana (Taming the Dragon). Α.Κ. King Krule – The OOZ.

Ποιοί είναι οι 3 δίσκοι που έχεις στη δισκοθήκη σου αλλά ντρέπεσαι γι’αυτό; Και ποιοι οι 3 που δεν έχεις και ντρέπεσαι ακόμη περισσότερο γι’ αυτό; N.Κ. Δεν ντρέπομαι για κάποιον ειλικρινά! Ντρέπομαι όμως που δεν έχω το White Album των Beatles, το Something Else των Kinks και το Requiem for an Almost Lady του Lee Hazlewood. Γ.Ν. Ποτέ δεν αγόρασα δίσκο χωρίς να το έχω σκεφτεί πρώτα, οπότε δε μετανιώνω για κανέναν. Επίσης όποιον δίσκο ήθελα τον απέκτησα. Α.Κ. Δεν ντρέπομαι για κανέναν. Θα έπρεπε όμως να έχω στη συλλογή μου το Unknown Pleasures των Joy Division, το Loveless των My Bloody Valentine και το Maxinquaye του Tricky.

Ποιούς δίσκους έχεις δανειστεί από φίλους σου και δεν τους επέστρεψες ποτέ; Ν.Κ. Δεν έχω δανειστεί ποτέ για να μην χρειαστεί να δανείσω κι εγώ, οι δίσκοι είναι ιεροί. Γ.Ν. No comment. Ακόμα τον ψάχνει… Α.Κ. Δεν καρφώνομαι! Θα το θυμηθούν και θα τους θέλουν πίσω…Δεν τους δίνω πίσω!

Ποιά είναι η καλύτερη συναυλία που έχεις δει στη ζωή σου μέχρι σήμερα; N.Κ. Tων Blur στο Rockwave ‘99 για συναισθηματικούς κυρίως λόγους, κι ας είχαν παίξει μέτρια. Γ.Ν. Του Wayne Shorter & Brian Blade (2003, 2004; Δε θυμάμαι ακριβώς). Ο Blade ήταν ούτως ή άλλως ο αγαπημένος μου drummer, αλλά μετά από εκείνη τη βραδιά έγινε Θεός στα μάτια μου. Α.Κ.: Η πρώτη συναυλία του Tricky στη Θεσσαλονίκη. Έπαιζε τέσσερις ώρες…απόλαυση!

Ποιό είναι το πρώτο τραγούδι που σου έρχεται στο μυαλό όταν σκέφτεσαι sex, drugs και rock ‘n’ roll (το καθένα από αυτά ξεχωριστά); N.Κ: Sex: “69 Annee Erotique” – Serge Gainsbourg, drugs: “Tomorrow Never Knows” – The Beatles, rock ‘n’ roll: “Cracking Up” – The Jesus and Mary Chain. Γ.N. Sex: “Mind games” – Dj Krush, drugs: “Karmacoma” – Massive Attack, rock ‘n’ roll: “50ft Queenie” – PJ Harvey. Α.K. Sex: “The sensual woman” – The Herbaliser, drugs: “Born Sleepy” – Underworld, rock n roll: “It’s only rock ‘n’ roll” – Rolling Stones.

Το Throbs των The Fog Ensemble κυκλοφορεί από την Inner Ear.

Είναι πρωί Κυριακής. Το κεφάλι σου κοντεύει να σπάσει από τον πονοκέφαλο και το στομάχι σου είναι σαν πλυντήριο στη λειτουργία του στυψίματος. Δυσκολεύεσαι να θυμηθείς όλα όσα συνέβησαν το προηγούμενο βράδυ. Τι μουσική θα βάλεις να παίζει για να έρθεις στα ίσια σου; N.K. Nick Drake, δοκιμασμένη λύση! Γ.Ν. Art Blakey & the Jazz Messengers. Α.Κ. Κάτι σε jazz, ίσως Billie Holiday.

Είσαι backstage, έτοιμος να ανέβεις στη σκηνή για μία συναυλία. Ξαφνικά σε ενημερώνουν ότι στο venue έχει έρθει ο Iggy Pop. Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που περνάει από το μυαλό σου; Ν.K. Κουλ, αλλά χάθηκε να ερχόταν κάποιος άλλος; Γ.N. Θα γίνει μακελειό. Α.K. Λες να σκάσει και ο Bowie;

Μιας και τον έφερε η κουβέντα: David Bowie ή Iggy Pop; Ν.Κ. Bowie γιατί ήταν καλλιτέχνης. Γ.Ν. Bowie. Α.Κ. David Bowie.

Πόσες φορές στη ζωή σου μέχρι σήμερα έχεις μετανιώσει που παίζεις μουσική και δεν ζεις μία «κανονική» ζωή;  Ν.Κ. Ζω μια κανονική ζωή και στα διαλείμματά της παίζω μουσική οπότε καμία… Γ.Ν. Τα είπε όλα ο Νίκος! Α.Κ. Τα είπε όλα ο Γιώργος!

Βάλε τον εαυτό σου στη θέση του Rob Gordon στο High Fidelity. Το έτερόν σου ήμισυ σε έχει μόλις αφήσει σύξυλο, της σέρνεις τον εξάψαλμο από το παράθυρο και όταν το κλείνεις, βάζεις τέρμα τη μουσική. Ποιο τραγούδι ακούγεται; N.Κ. Το “Bye Baby” του Lee Hazlewood. Γ.Ν. “Jolly Fucker” – Sleaford Mods. Α.Κ. “Cinderella’s Big Score” – Sonic Youth.

Τι μουσική άκουγες την τελευταία φορά που σου έκαναν παρατήρηση οι γείτονες για να χαμηλώσεις την ένταση; N.Κ. Δεν μου έχει τύχει ποτέ, μάλλον δεν βάζω πολύ δυνατά μουσική ή έχω γείτονες με κατανόηση. Γ.Ν. Είμαι καλός γείτονας, εκτός από τις φορές που κάνω εξάσκηση σε rudiments. Α.Κ. Forest Swords- “Crow”. Ακούγεται δυνατά.

https://www.youtube.com/watch?v=4zuQMwwfm8E

Κρατάς στα χέρια σου το τιμόνι ενός Delorean. Ποιες τρεις από τις παρακάτω χωροχρονικές περιόδους θα ήθελες να επισκεφτείς και γιατί; 1) To 1962 στην Ύδρα, με τον Leonard Cohen. 2) Το 1968 στην Καλιφόρνια, με τον Neil Young. 3) To 1968 στην Ινδία με τους Beatles. 4) Το 1973 στη Νέα Υόρκη με τους New York Dolls. 5) Το 1977 στο Λονδίνο με τον Joe Strummer. 5) Το 1979 στο Manchester με τους Joy Division. 6) Το 1987 στη Θεσσαλονίκη με τον Γιάννη Αγγελάκα. 7) Το 1990 στο Seattle με τον Kurt Cobain. 8) Το 1993 στο Περιστέρι με τους Στέρεο Νόβα.
Ν.Κ. 1968 Ινδία με Beatles και αν γινόταν λίγο πριν φύγουν για εκεί, 1977 με τον Strummer Λονδίνο και θα «πείραζα» το Delorean να γράψει 1989 στο Manchester για να αράξω με τους Happy Mondays. Γ.Ν. Ινδία με τους Beatles να τα πω με τον Ringo, μετά 1977 “London Calling” με Strummer και  τέλος 1979 Manchester με τους Joy Division. Α.Κ. Πάω στην Ινδία το 1968 με τους Beatles, κάθομαι δέκα χρόνια και μετά Αγγλία, για δύο χρόνια, παρέα με Joe Strummer και Joy Division.

Ποιά μπάντα θα ήθελες να παίξει live στην κηδεία σου; N.Κ. Οι Ride και να παίξουν το “Leave them all behind”. Γ.Ν. Sonic Youth και να ξεκινήσουν με το “Incinerate”. Α.Κ. Happy Mondays. Farewell Party!

Με ποιον από τη «μεγάλη μπάντα του ουρανού» θα έκανες κολλητή παρέα; N.Κ. Θα ήθελα πολύ να κάνω με τον John Lennon. Γ.Ν. Με τον Adam Yauch (MCA). Α.Κ. Με τον Joey Ramone για να ακούμε παρέα Beatles.

Είναι τελικά ο Morrissey ο Μεγαλοδύναμος; N.Κ. Φυσικά! Γ.Ν. Εννοείται! Α.Κ. Όχι! Ο Μεγαλοδύναμος είναι ο Νίκος ο Γκάλης!

Το Throbs των The Fog Ensemble κυκλοφορεί από την Inner Ear
Περισσότεροι The Fog Ensemble: Facebook / Soundcloud / Youtube
Οι The Fog Ensemble θα εμφανιστούν την Παρασκευή 2 Νοεμβρίου στο 8Ball στη Θεσσαλονίκη μαζί με τους Mary’s Flower Superhead και την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου στην Death Disco στην Αθήνα.