pop_bad_-sex

Πριν από πάρα πολλά χρόνια, στις αρχές της δεκαετίας του 80 η γαλλική BBDO λανσάρει μία καμπάνια που θα μείνει στην Ιστορία: Σε μεγάλες αφίσες, σε όλη τη Γαλλία, μια κοπέλα μπροστα στη θάλασσα φοράει ένα μπικίνι και κοιταζει τους περαστικούς. Η αφίσα γράφει: στις 2 Σεπτεμβρίου βγάζω το επάνω.

Στις 2 Σεπτεμβρίου οι αγουροξυπνημένοι Γάλλοι βλέπουν παντού τη Μύριαμ (όλος ο κόσμος είχε μάθει στο μεταξύ το όνομα του μοντέλου), πάντα μπροστά στη θάλασσα, να τους κοιτάζει γυμνόστηθη. Και δίπλα της, με μεγάλα γράμματα: Στις 4 Σεπτεμβρίου βγάζω το κάτω.

Στις 4 Σεπτεμβρίου λοιπόν, η Μύριαμ έχει βγάλει και το σλιπ του μαγιό της, μόνο που αυτή τη φορά είναι γυρισμένη προς τη θάλασσα. Και από κάτω, με μεγάλα γράμματα: Avenir: Οι αφίσσες που κρατούν τις υποσχέσεις τους.

Ηταν μία εποχή αθώα,το 1981, όταν η διαφημιστική αφίσσα ήταν από τα πιο ισχυρά μέσα διαφήμισης, οι Γάλλοι μόλις είχαν εκλέξει το Φρανσουά Μιτεράν και εμείς εδώ ετοιμαζόμασταν για το σοσιλαισμο, που ήρθε ως γνωστον στις 18 Οκτωβρη φορώντας το ζιβάγκο του Ανδρέα Παπανδρέου.

Γιατί τα γράφουμε όλα αυτά; Γιατί έτσι. Αλλά και γιατί η Popaganda είναι το site που κρατά τις υποσχέσεις του. Δεν προσφέρουμε καμία κοπέλα γυμνή ή ημίγυμνη, άλλωστε δεν έχουμε υποσχεθεί ακόμη κάτι τέτοιο. Υποσχεθήκαμε όμως να επανέλθουμε στα bad sex in fiction awards, μόλις ανακοινωθεί ο νικητής για το 2013. Και το κάνουμε.

Χθες λοιπόν, 3 Δεκεμβρίου 2013, το Literary Review, το “πιο αγαπημένο λογοτεχνικό περιοδικό της Βρετανίας” όπως αυτοπροσδιορίζεται, ανακοίνωσε το νικητή του 21ου ετήσιου Bad Sex in Fiction Award, του “πλέον αξιοσέβαστου λογοτεχνικού βραβείου της Βρετανίας” όπως το χαρακτηρίζουν οι ιδρυτές του με χαρακτηριστικό βρετανικό χιούμορ.

Όπως λέει και ο τίτλος του, το «βραβείο» απονέμεται σε συγγραφέα ο οποίος σε βιβλίο του έχει περιγράψει με το χειρότερο τρόπο μία ερωτική σκηνή.

Αντιγράφουμε απο το Literary Review: “Τα βραβεία ανακοινώθηκαν στο In & Out (Naval & Military) Club στο St James’s Square, όπου οι 400 καλεσμένοι έκαναν πρόποση προς τιμήν του νικητή”. Οι Βρετανοί έφθασαν στο σημείο να καλέσουν για την ανακοίνωση του βραβείου την… Τζόαν Κολινς, “η οποία είναι συγγραφέας πολλών τόμων αυτοβιογραφίας. Τα πιο πρόσφατα απομνημονεύματά της, Passion for Life, εκδόθηκαν τον Οκτώβριο”.

Ο φετινός νικητής είναι ο Μανίλ Σούρι για το μυθιστορημα του  The City of Devi (κυκλοφορεί από τις εκδόσεις  Bloomsbury για όποιον ενδιαφέρεται). Ο κύριος Σούρι έχει περιληφθεί στη long list του Man Booker Prize και στη short list του Pen/Faulkner Award ενώ έχει κερδίσει το Barnes & Noble Discover Prize το 2002. Οπως αναφέρει ο συντάκτης του Literary Review, επειδή ο συγγραφέας ζει στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπόρεσε να παραβρεθει στην απομονή, έτσι το βραβείο παρέλαβε εκπρόσωπος του εκδότη του.

Την κριτική επιτροπή κατέκτησε η κορύφωση μιας εκτεταμένης σκηνή σεξ στην οποία συμμετέχουν και οι τρεις πρωταγωνιστές του μυθιστορήματος, μία γυναίκα, ο γιατρός σύζυγός της και ένας γκέι μουσουλμάνος.

Ο ανατγωνισμός εφέτος ήταν ιδιαίτερα σκληρός, καθώς οι σκηνές σεξ στα βιβλία της short list ήταν η μία χειρότερη από την άλλη.

‘Εχουμε χρέος απέναντι στον αναγνώστη να παραθέσουμε κάποια αποσπάσματα, τόσο απο το βραβευθέν έργο όσο και από τα έργα των επιλαχόντων.

Παρακαλούμε και πάλι να μας συγχωρεθεί η ανεπάρκειά μας στη μετάφραση των υπέροχων κειμένων, η οποία μας οδήγησε να αφεθούμε ξανά στη λογοτεχνική μαεστρία του μεταφραστή google, λύση στην οποία κατέφυγε άλλωστε και η Liberation, από την οποία πήραμε την ιδέα.

Ο νικητής, Μανίλ Σούρι, The City of Devi

“Surely supernovas explode that instant, somewhere, in some galaxy. The hut vanishes, and with it the sea and the sands – only Karun’s body, locked with mine, remains. We streak like superheroes past suns and solar systems, we dive through shoals of quarks and atomic nuclei. In celebration of our breakthrough fourth star, statisticians the world over rejoice.”

¨Σίγουρα σουπερνόβα εξερράγησαν αυτή τη στιγμή, κάπου, σε κάποιο γαλαξία. Η καλύβα εξαφανίζεται, και η θάλασσα και οι αμμουδιές – παραμένει μόνο το σώμα του Καρούν, κλειδωμένο με το δικό μου. Εμείς ραβδώνουμε  σαν  υπερήρωες πέρα από ήλιους και ηλιακά συστημάτα, βουτάμε μέσα από κοπάδια των κουάρκ και των ατομικών πυρήνων. Για τον εορτασμό του επίτευγματος του τέταρτου αστεριού μας, στατιστικολόγοι σε όλο τον κόσμο χαίρονται.”

Και οι επιλαχόντες:

Σούζαν Τσόι, My Education

“I seemed to come right away, with a hard, popping effervescence, as if her mouth had raised blisters, or an uppermost froth; but beneath, magma still heaved and groaned and was yearning to fling itself into the air.”

“Μου φάνηκε πως ήρθε αμέσως, με ένα σκληρό, παφλάζοντα αναβρασμό, σαν το στόμα της να είχε εγείρει φουσκάλες, ή έναν ανώτατο αφρό.Αλλά από κάτω, μάγμα εξακολούθησε να ανυψώνεται και βόγγηξε και λαχτάρησε να πεταχτεί η ίδια στον αέρα.”

Γούντι Γκάθρι, House of Earth 

And as she sucked the last drops of his blood and his seed into the folds of her innermost soul and self, she felt her whole body lift, pull, squeeze, then lift again, tremble, shake, and quiver, and in her fires of her stomach she strained and moved to bathe his blood into the rumble and the thunder of her own.’

Και καθώς αναρρόφησε τις τελευταίες σταγόνες του αίματος του και το σπέρμα του στις πτυχές της εσώτατης ψυχής  και του εαυτού της, ένιωσε ολόκληρο το σώμα της ανλεκυστήρα, τράβηγμα, συμπίεση, στη συνέχεια, ανασηκώνεται πάλι, τρέμει, ανακινείται και φαρέτρα, και στις πυρκαγιές  του στομαχιού της αυτή είναι τεταμένη και μετακόμισε στο μπάνιο το αίμα του μέσα στο βουητό και τον κεραυνό του δικού της.”

Ερίκ Ρεινάρ, The Victoria System

“The zip of her skirt sputtered between her fingernails like a motorboat on a waveless sea… My erection beat time in my underwear.”

“Το φερμουάρ της φούστας της διασκορπίζεται με τα νύχια της, σαν ένα μηχανοκίνητο σκάφος σε μια άνευ κυμάτων θάλασσα… Η στύση μου  νικάει το χρόνο μέσα στα εσώρουχά μου.”

Το περσινό βραβείο είχε κερδίσει η Νάνσι Χιούστον με το βιβλίο της Infrared.