ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Στις 30 Ιουνίου το Booze θα πλημμυρίσει από φως

Χάρη στα εγκαίνια της έκθεσης της ομάδας 443 Photographica, με τη συμμετοχή 18 ταλαντούχων φωτογράφων.

Φωτογραφία της Ιωάννας Γεωργοπούλου

Φωτογραφία της Ιωάννας Γεωργοπούλου

«Είπες εδώ και χρόνια: “Κατά βάθος είμαι ζήτημα φωτός”. Και τώρα ακόμη σαν ακουμπάς τις φαρδιές ωμοπλάτες του ύπνου, ακόμη κι όταν σε ποντίζουν στο ναρκωμένο στήθος του πελάγου, ψάχνεις γωνιές όπου το μαύρο έχει τριφτεί και δεν αντέχει, αναζητάς ψηλαφητά τη λόγχη την ορισμένη να τρυπήσει την καρδιά σου για να την ανοίξει στο φως». Τα λόγια αυτά του Σεφέρη, ενέπνευσαν τους 18 φωτογράφους της ομάδας 443 Photographica να αποτυπώσουν το φως, κάθε είδους φως στις φωτογραφίες τους και να τις παρουσιάσουν σε μια έκθεση που ξεκινάει στο Booze, την Πέμπτη 30 Ιουνίου. Η επιμελήτρια της έκθεσης Ιωάννα Γεωργοπούλου απαντά στις απορίες της Popaganda για όσα πρόκειται να δούμε στο Booze.

«Ζήτημα φωτός» ο τίτλος της νέας έκθεσης της φωτογραφικής ομάδας 443 Photographica. Το φως ως απεικόνιση ή και ως συμβολισμός; Η φωτογραφία είναι η τέχνη που αποτυπώνει τις ανησυχίες της με τη χρήση του φωτός. Νομίζω ότι κανείς δεν μπορεί να αφαιρέσει τη διττή φύση του. Ας μείνουμε ανοιχτοί και ας το αφήσουμε να μας αποκαλύψει όσα περισσότερα μπορούμε να δούμε.

Φωτογραφία της Δήμητρας Ευστρατιάδη

Φωτογραφία της Δήμητρας Ευστρατιάδη

 Πώς συγκροτήθηκε η ομάδα 443 Photographica και γιατί διαλέξατε αυτόν τον τίτλο; Συναντηθήκαμε το 2013, κάνοντας τα πρώτα μας φωτογραφικά βήματα για δύο χρόνια στο Καλλιτεχνείο Αχαρνών . Τον τρίτο χρόνο ένας αστεροειδής έγινε η αφορμή να αποκτήσουμε το όνομα 443 Photographica, συνεχίζοντας τις συναντήσεις μας στο χώρο του Καλλιτεχνείου, ως αυτόνομη ομάδα. Ο τίτλος της έκθεσης προέκυψε από ένα στίχο του Γιώργου Σεφέρη :” Είπες εδώ και χρόνια: Κατά βάθος είμαι ζήτημα φωτός”. Το μαγικό με αυτή την ομάδα είναι ότι όταν χρειάζεται να πάρουμε μια απόφαση όταν ξεπροβάλει η επιλογή που εν τέλει κάνουμε, τότε όλοι συντονιζόμαστε. Δε λειτουργεί απλά η πλειοψηφία, αλλά η ομοψυχία.

Φωτογραφία της Γεωργίας Χαντζή

Φωτογραφία της Γεωργίας Χαντζή

Ως επιμελήτρια της έκθεσης με ποια φιλοσοφία κατέληξες στην παρουσίαση των συγκεκριμένων φωτογραφιών; Μπορεί να είμαι η επιμελήτρια της έκθεσης, όμως πρώτα από όλα είμαι μέλος αυτής της ομάδας. Η επιλογή των φωτογραφιών είναι απόρροια της μέχρι τώρα πορείας του καθενός μας και πηγάζει από το πώς θέλει ο καθένας μας να προσδιορίζεται μέσα στο φωτογραφικό γαλαξία. Υπάρχουν καλές φωτογραφίες που μπορεί στη δεδομένη στιγμή να μη «χωράνε» στη δουλειά ενός φωτογράφου. Φωτογραφίες που δε συνθέτουν ένα φωτογραφικό κόσμο. Που ίσως βέβαια να είναι η αρχή για ένα νέο ταξίδι. Οπότε στην έκθεση θα δείτε ένα μέρος της ταυτότητας του κάθε φωτογράφου. Μια εντελώς προσωπική ματιά του καθενός, που συνθέτει την κοινή μας αντίληψη για τη φωτογραφία.

Φωτογραφία του Άρη Λουκίσα

Φωτογραφία του Άρη Λουκίσα

 Με πόσες φωτογραφίες συμμετέχεις η ίδια στην έκθεση; Έχουν κάποιο συγκεκριμένο θέμα; Πώς το επέλεξες; Όπως όλοι, συμμετέχω με 4 φωτογραφίες. Ένα μικρό δείγμα του πώς αντιλαμβάνεται ο καθένας μας την προσωπική του πορεία στη φωτογραφία. Το ζήτημα δεν είναι το θέμα, αλλά το να επιτρέπεις στον εαυτό σου να δει και όχι απλά να κοιτάζει. Τότε μόνο το φως θα γίνει συνεργάτης σου.

 Πώς ξεκίνησε η ενασχόλησή σου με τη φωτογραφία και πώς έχει εξελιχθεί; Μου έκανε το κλικ κι εγώ δεν το άφησα να περάσει έτσι. Είχα την τύχη να μοιραστώ το πάθος μου με τα παιδιά και να φτιάξουμε την Photographica 443, όχι για να ανταγωνιστούμε άλλες ομάδες, αλλά για να συμπορευτούμε προσπαθώντας να απολαύσουμε τη διαδικασία, έξω από το άγχος της προβολής, μέσα από την έκθεσή μας σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο. Η συνεξέλιξη είναι η λέξη κλειδί της δικής μας φιλοσοφίας.

Φωτογραφία του Μάνου Μαθιουδάκη

Φωτογραφία του Μάνου Μαθιουδάκη

Ζούμε την εποχή που όλοι φωτογραφίζουμε λόγω των smartphones μας. Υπάρχει μια ευκολία χάρη στην τεχνολογία. Νιώθεις ότι αυτό έχει κάνει καλό ή κακό στην τέχνη της φωτογραφίας και γιατί; Δεν υπάρχει καλό ή κακό στην τέχνη, εφόσον το αποτέλεσμα σε δικαιώνει. Μία ευκολία όπως αυτή που προσφέρει η τεχνολογία σε ένα φωτογράφο, μπορεί ταυτόχρονα να αποδειχτεί η μεγαλύτερη παγίδα. Όλα είναι θέμα χειρισμού. Ο Ανρί Καρτιέ Μπρεσόν μας μίλησε για την αποφασιστική στιγμή, ίσως αν ζούσε σήμερα να μας έλεγε για τη σημασία της αποφασιστικής επιλογής.

Γιατί να έρθει κάποιος να δει την έκθεση της Photographica 443; Η αγάπη μας για τη φωτογραφία είναι αδιαμφισβήτητη. Προχωράμε στο φωτογραφικό στερέωμα με αυθεντικότητα και δε φοβόμαστε να εκτεθούμε. Δίνουμε μια νέα οπτική στον κόσμο που όλοι συμβιώνουμε. Είναι επομένως μια ευκαιρία να μοιραστούμε τη δική μας ματιά με το κοινό φωτίζοντας μία πλευρά της πραγματικότητας. Γιατί κατά βάθος όλα είναι “Ζήτημα Φωτός”.

Ζήτημα φωτός,  Booze Cooperativa, Κολοκοτρώνη 57. Διάρκεια Έκθεσης : 30/6/2016 – 17/7/2016, Εγκαίνια : Πέμπτη 30 Ιουνίου, Ώρα : 20:00, Επιμέλεια Έκθεσης: Ιωάννα Γεωργοπούλου, Είσοδος Ελεύθερη
Συμμετέχουν οι : Αλέξανδρος Βάκουλας, Ιωάννα Γεωργοπούλου, Δήμητρα Ευστρατιάδη, Αγγελίνα Ζουμπούλη, Δήμητρα Θεοδωροπούλου, Δημήτρης Καραγιάννης, Ολυμπία Κυριαζή, Μανώλης Λαπιδάκης, Άρης Λουκίσας, Μάνος Μαθιουδάκης, Προκοπία Μαλιάκου, Κατερίνα Μέγα, Μάνος Μιχαηλίδης, Έφη Μπάντου, Παναγιώτης Ξουλόγης, Βίβιαν Τσαραμύρση, Γεωργία Χαντζή, Αλεξάνδρα Χριστακοπούλου

 

POP TODAY
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2020 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.