ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Στη σχολή Focus μπορείς να μάθεις φωτογραφία εξ’ αποστάσεως

Μάθετε περισσότερα για το πρόγραμμα Edu της σχολής φωτογραφίας που μετρά 30 χρόνια φωτογραφικών κλικ στου Ζωγράφου.
FOCUS ZERDEVAS

Είναι στο ίδιο μέρος τα τελευταία 30 χρόνια και διδάσκει με την ίδια συνέπεια και αφοσίωση την τέχνη της φωτογραφίας. Ο λόγος για τη σχολή Focus που ίδρυσε το 1986 ο Τάκης Ζερδεβάς σε ένα μικρό πεζόδρομο στου Ζωγράφου και η οποία αποτέλεσε σημαντική εκπαιδευτική στάση για πολλά  σημαντικά ονόματα του χώρου, συνεχίζοντας να εξελίσσεται σε όλα αυτά τα χρόνια. Εκτός από τον διετή ολοκληρωμένο κύκλο σπουδών που εξασφαλίζει επαγγελματική κατάρτιση και εξειδίκευση, η Focus προσφέρει και ένα ξεχωριστό πρόγραμμα εξ’ αποστάσεως, το Edu

«Το Edu ξεκίνησε να λειτουργεί μέσω ίντερνετ πριν από 13 χρόνια. Στην πορεία διαμορφώθηκε κάπως διαφορετικά, αφενός γιατί οι σπουδαστές ζητούσαν περισσότερη προσωπική επαφή και αφετέρου επειδή οι συνδέσεις ίντερνετ της εποχής ήταν για ορισμένα μέρη απαγορευτικές. Έτσι, το πρόγραμμα μετατράπηκε σε ετήσιο, αρχίζει Νοέμβριο και τελειώνει τον επόμενο Οκτώβριο. Οι συναντήσεις γίνονται στη σχολή κάθε τρίτο σαββατοκύριακο, Σάββατο και Κυριακή και στη διάρκειά τους καλύπτεται όλη η ύλη. Χρησιμοποιούμε το ίντερνετ βοηθητικά για να μεταφέρουμε κάποια δεδομένα ή να κάνουμε κάποια συμπληρωματικά μαθήματα και από φέτος θα ξεκινήσουμε και λάιβ σύνδεση της τάξης με όποιον μαθητή δεν έχει μπορέσει να έρθει στη σχολή για το μάθημα. Παλιά, είχαμε υιοθετήσει το σύστημα της βιντεοσκόπησης των μαθημάτων ώστε αν έλειπε κάποιος να του στέλναμε το dvd για να μη χάσει το μάθημα. Τώρα αυτό θα γίνεται με ζωντανή σύνδεση για απορίες και οποιοδήποτε άλλο θέμα προκύψει», εξηγεί ο Τάκης Ζερδεβάς. 

Πατέρας και γιος. Η οικογένεια Ζερδεβά.

Πατέρας και γιος. Η οικογένεια Ζερδεβά.

Αν δεν έχετε γνώσεις φωτογραφίας αλλά ούτε και χρόνο για παρακολούθηση καθημερινών μαθημάτων, το Edu είναι μάλλον η ιδανική περίπτωση, αφού καλύπτει όλο το φάσμα της φωτογραφίας στη διάρκειά του. «Το πρόγραμμα καλύπτει όλο το τεχνικό κομμάτι της φωτογραφίας ξεκινώντας από το μηδέν, το πως λειτουργεί δηλαδή το φωτογραφικό σύστημα από τεχνικής πλευράς, και μετά ξεκινάει μια σειρά από ασκήσεις και ανάπτυξη διαφόρων θεμάτων. Οι σπουδαστές πρέπει σε κάθε συνάντηση να φέρουν κάποια συγκεκριμένα θέματα που τους ζητάμε που έχουν στόχο την τεχνική ολοκλήρωση στα διάφορα είδη των φωτογραφικών λήψεων αλλά και την σωστή προσέγγιση από αισθητικής πλευράς. Έχουμε παρουσιάσεις των εργασιών, γίνεται η αντίστοιχη κριτική σε τεχνικό και αισθητικό επίπεδο και σταδιακά προχωράμε σε διάφορα είδη φωτογραφίας σε στούντιο, διαφημιστική, μόδας και πορτραίτο. Επίσης έχουμε μαθήματα ρεπορτάζ και φωτογραφία ντοκουμέντου, ταξιδιωτική φωτογραφία και με την καλλιτεχνική φωτογραφία συμπληρώνουμε μια μεγάλη σειρά από τα περισσότερα είδη φωτογραφίας πάνω στα οποία μπορεί κανείς να δουλέψει. Παράλληλα υπάρχουν και μαθήματα στην ψηφιακή επεξεργασία, δηλαδή σε όλο το τεχνικό κομμάτι που αφορά φωτογραφία και υπολογιστές. Τεχνικά, το πρόγραμμα περιέχει διάφορα κομμάτια με πανοραμικά και drone που πετάνε, παρουσιάσεις από διάφορους φωτογράφους επισκέπτες της σχολής που δείχνουν τη δουλειά τους στους μαθητές αλλά και διάφορα ενδιάμεσα μικρά workshops».

Και ποιες είναι η διαφορές από τον ολοκληρωμένο διετή κύκλο; « Το edu δεν περιλαμβάνει το μάθημα του βίντεο και τα θεωρητικά μαθήματα του κύκλου (δηλαδή ιστορία της τέχνης και της φωτογραφίας). Σε αυτό παρουσιάζεται πως θα μπορούσε κανείς να τα διαβάσει μόνος του, γιατί δεν προλαβαίνει να καλυφθεί και αυτό το κομμάτι στις συναντήσεις μας. Είναι ένα πρόγραμμα φτιαγμένο για κάποιους που εργάζονται και δεν μπορούν να έρθουν στη σχολή ή ζουν εκτός Αθηνών και μπορούν να έρχονται μόνο για κάποια σαββατοκύριακα. Έτσι το έχουμε συμπυκνώσει και έχει μια εξαιρετική σειρά από σημειώσεις και βοηθήματα που είναι παραγωγές της σχολής, δηλαδή όλα τα μαθήματα επεξηγούνται με βίντεο, σαν ντοκυμαντέρ. Είναι ένα εξαιρετικό πρόγραμμα που πάει με μεγάλη επιτυχία όλα αυτά τα χρόνια και όσοι το επιλέγουν το καταευχαριστιούνται», λέει ο Τάκης. 

FOCUS ZERDEVAS

FOCUS ZERDEVAS
Όσον αφορά το επίπεδο κατάρτισης, το πρόγραμμα παρέχει πλήρη κάλυψη αφού η σχολή είναι πλέον ενταγμένη στο Υπουργείο Παιδείας. Τελειώνοντας ο μαθητής παίρνει την επίσημη βεβαίωση σπουδών της σχολής και από εκεί και πέρα μπορεί να εργαστεί οπουδήποτε. Το μόνο που δεν περιέχεται στη βεβαίωση είναι το βίντεο που διδάσκεται στον ολοκληρωμένο κύκλο, αλλά αν κάποιος ενδιαφέρεται, μπορεί εύκολα να μεταβεί σε αυτόν. «Αν κάποιος θέλει να ακολουθήσει το δεύτερο χρόνο του διετούς κανονικού κύκλου, στη διάρκεια του οποίου ο μαθητής εξειδικεύεται σε επί μέρους είδη, πρέπει να επιλέξει τα μαθήματα στα οποία θέλει να εστιάσει και να έρχεται κανονικά στη σχολή και στις παρακολουθήσεις. Ούτως ή άλλως το δεύτερο έτος δεν έχει καθημερινή παρακολούθηση και συχνά έχει και δουλειά εκτός σχολής».

Ο εξοπλισμός που χρειάζεται να έχει κάποιος είναι μια φωτογραφική μηχανή DSLR και ένα λάπτοπ για την τεχνική επεξεργασία. Αλλά όπως τονίζει ο Τάκης, δεν είναι απαραίτητο κάποιος να το βλέπει επαγγελματικά για να ακολουθήσει το πρόγραμμα, μπορεί να ενδιαφέρεται μόνο για την καλλιτεχνική πλευρά της φωτογραφίας και να έχει όρεξη  για μάθηση και ενασχόληση, «το πρόγραμμα έτσι κι αλλιώς τον καλύπτει σε όλα τα επίπεδα. Είμαστε μια σχολή που κάνει όσα υπόσχεται». 

POP TODAY
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2020 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.