Φωτογραφία: Πηνελόπη Γερασίμου

Φωτογραφία: Πηνελόπη Γερασίμου

Δύο παιδικοί φίλοι, ο Θάνος (Than) και ο Ζήσης (Zade) ξανασυναντήθηκαν όταν ήταν ντυμένοι στα χακί, έχοντας ξεκινήσει ο καθένας τη δική του μουσική πορεία: ο Ζήσης μέχρι σήμερα θα καταπιανόταν με πολλές μπάντες (Zebra Tracks, Berlin Brides, Le Page, Delightful, Wanna Be James?), ενώ ο Θάνος θα σκάλιζε sequences, κυματομορφές και glitches. Ως την άνοιξη του 2014, τότε που ο The Boy κάλεσε τον πρώτο να συμμετάσχει στο 3ο Φεστιβάλ Πολλής Μουσικής στο six d.o.g.s και αυτός με τη σειρά του κάλεσε τον δεύτερο. Κάπως έτσι γεννήθηκε το ηλεκτρονικό ντουέτο των Lip Forensics.

Ενώ ετοιμάζουν την πρώτη τους δουλειά Cheiloscopy, κυκλοφορούν το πρώτο τους κομμάτι “fo(u)r” που μπορείτε να ακούσετε αποκλειστικά στην Popaganda για να προετοιμαστείτε για την εμφάνισή τους την Πέμπτη στο πλευρό των Someone Who Isn’t Me. 

Ποιος είναι ο πρώτος δίσκος που αγόρασες; Πότε; Πού βρήκες τα λεφτά;
Than: Nirvana – Unplugged in New York, στη έκτη δημοτικού. Τα ζήτησα.
Zade: The Prodigy – Experience. Ήμουν 9 και είχαν πάει καλά τα κάλαντα. Μετά από 20 χρόνια το υπέγραψαν. Τους εξήγησα τι λένε τα κάλαντα.

Ποιος είναι ο τελευταίος;
T: Kenny Burrel  &  John Coltrane.
Z: Serafim Tsotsonis – She Swims, Holy Monitor – Holy Monitor.

Ποιοι είναι οι 3 δίσκοι που έχεις στη δισκοθήκη σου αλλά ντρέπεσαι γι’αυτό; 
T: Κοιτάζω και βλέπω τυχαία στη σειρά: Iron Maiden – Live at Donington, Ξύλινα Σπαθιά –Ξεσσαλονίκη και Take That – Greatest Hits (δεν θυμάμαι καν πόσες δραχμές) και γελάω, αλλά δεν ντρέπομαι καθόλου.
Z: Ντροπή όχι, αφορμή για δούλεμα ίσως. 1)Μέγας Κώστας Μπίγαλης – Αυτό με τη μέλισσα που’ χει μέσα και το Τούλα υποκριτούλα και την κόρη του περιπτερά 2) Ο.P.A. – Μητέρα Γη 3) Χρήστος Δάντης – 4 (γυαλί ηλίου κρεμασμένο στις χορδές της strato στο εξώφυλλο).

Και ποιοι οι 3 που δεν έχεις και ντρέπεσαι ακόμη περισσότερο γι’ αυτό; T: Δισκογραφία Λένας Πλάτωνος.
Z: Δεν έχω κανέναν Smiths. Δεν ντρέπομαι όμως.

Ποιους δίσκους έχεις δανειστεί από φίλους σου και δεν τους επέστρεψες ποτέ;
T: Porcupine Tree – On the Sunday of Life.
Z: Rotting Christ – Sleep of the Angels.

Ποια είναι η καλύτερη συναυλία που έχεις δει στη ζωή σου μέχρι σήμερα;
T: Radiohead, Leeds, 2009.
Z: Radiohead, Primavera 2016.

Ποιο είναι το πρώτο τραγούδι που σου έρχεται στο μυαλό όταν σκέφτεσαι sex, drugs και rock ‘n’ roll (το καθένα από αυτά ξεχωριστά); 
T:
Velvet Underground – “Venus in furs” (και τα 3).
Z: M83 – “Midnight City”.

Φωτογραφία: Θοδωρής Μάρκου

Φωτογραφία: Θοδωρής Μάρκου

Είναι πρωί Κυριακής. Το κεφάλι σου κοντεύει να σπάσει από τον πονοκέφαλο και το στομάχι σου είναι σαν πλυντήριο στη λειτουργία του στυψίματος. Δυσκολεύεσαι να θυμηθείς όλα όσα συνέβησαν το προηγούμενο βράδυ. Τι μουσική θα βάλεις να παίζει για να έρθεις στα ίσια σου; 
T:
Funkadelic – Maggot Brain, όλο το δίσκο.
Z: Philip Glass – Metamorphosis.

Είσαι backstage, έτοιμος να ανέβεις στη σκηνή για μία συναυλία. Ξαφνικά σε ενημερώνουν ότι στο venue έχει έρθει ο Iggy Pop. Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που περνάει από το μυαλό σου; 
T:
Μακάρι να ήταν και ο Bowie εδώ.
Z: Στα πόσα bpm θα βγει η λούπα για το “I wanna be your dog” ρε Θάνο; Από Λα το πάμε ε;

Μιας και τον έφερε η κουβέντα: David Bowie ή Iggy Pop; David Bowie ομόφωνα.

Πόσες φορές στη ζωή σου μέχρι σήμερα έχεις μετανιώσει που παίζεις μουσική και δεν ζεις μία «κανονική» ζωή; 
Τ:
Ζω μια κανονικότατη ζωή.
Ζ: Τους κανόνες της κανονικής ζωής τους βάζεις μόνος. Της «κανονικής» οι γύρω. Στην δική μας κανονικότητα η μουσική έχει κανονιστική δύναμη. Η «κανονική» ζωή μπορεί εύκολα να σε ρουφήξει και η μουσική κανονίζει να μη συμβεί αυτό. 

Φωτογραφία: Αντώνης Γεώργου, Έφη Δολτσίνη

Φωτογραφία: Αντώνης Γεώργου, Έφη Δολτσίνη

Βάλε τον εαυτό σου στη θέση του Rob Gordon στο High Fidelity. Το έτερόν σου ήμισυ σε έχει μόλις αφήσει σύξυλο, της σέρνεις τον εξάψαλμο από το παράθυρο και όταν το κλείνεις, βάζεις τέρμα τη μουσική. Ποιο τραγούδι ακούγεται;
Τ:
Mogwai, οτιδήποτε. 
Ζ: Clint Mansell, Kronos Quartet, Mogwai-The Fountain ή και απολύτως τίποτα. Έχει και η σιωπή το νόημά της.

Τι μουσική άκουγες την τελευταία φορά που σου έκαναν παρατήρηση οι γείτονες για να χαμηλώσεις την ένταση; 
Τ:
Nick Cave, στο προηγούμενο σπίτι που έμενα. Δεν ξέρω, όμως, αν η γειτόνισσα χτυπούσε τον τοίχο γιατί την ενοχλούσα ή απλώς ήθελε να δυναμώσω.
Z: The Field. Παράλληλα δοκίμαζα ένα πετάλι για την κιθάρα. Δίκιο είχαν. Είναι χειρότερος συνδυασμός από αυτό που φαντάζεσαι.

Κρατάς στα χέρια σου το τιμόνι ενός Delorean. Ποιες τρεις από τις παρακάτω χωροχρονικές περιόδους θα ήθελες να επισκεφτείς και γιατί; 1) To 1962 στην Ύδρα, με τον Leonard Cohen. 2) Το 1968 στην Καλιφόρνια, με τον Neil Young. 3) To 1960 στην Ινδία με τους Beatles. 4) Το 1973 στη Νέα Υόρκη με τους New York Dolls. 5) Το 1977 στο Λονδίνο με τον Joe Strummer. 5) Το 1979 στο Manchester με τους Joy Division. 6) Το 1987 στη Θεσσαλονίκη με τον Γιάννη Αγγελάκα. 7) Το 1990 στο Seattle με τον Kurt Cobain. 8) Το 1993 στο Περιστέρι με τους Στέρεο Νόβα.
Τ:
1960, Ινδία, Beatles.
Ζ: Καλιφόρνια δύο χρόνια πριν γράψει το “Only love can break your heart” πρέπει να’ ταν καλή παρέα ο Neil Young. Θα τζαμάραμε το “Cortez the Killer” για ώρες.

Ποια μπάντα θα ήθελες να παίξει live στην κηδεία σου; 
T:
Explosions in the Sky.
Z: Ας παίξουν όλοι μαζί όσοι παίξαμε μουσική, τραγουδήσαμε, περιοδεύσαμε, χορέψαμε, ιδρώσαμε, αγκαλιαστήκαμε, αγαπηθήκαμε και διασκορπιστήκαμε. Και να περάσουν υπέροχα και γελαστοί και να το θυμούνται για πάντα. Εγώ θα αράζω με τον Prince και θα τους χαζεύουμε τραγουδώντας το “Purple Rain”.

Με ποιον από τη «μεγάλη μπάντα του ουρανού» θα έκανες κολλητή παρέα; 
Τ: Νομίζω με τον Marvin Gaye.
Ζ: Δες από πάνω.

Είναι τελικά ο Morrissey ο Μεγαλοδύναμος; 
Όχι.


Someone Who Isn’t Me + Lip Forensics Live at six dogs
Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου. Είσοδος 5 ευρώ.