Categories: ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Σινέ Ορφεύς, 1991

Ο Ορφέας στην οδό Αρτέμωνος στη Δάφνη είχε όλα τα συστατικά μαγείας της Μεγάλης Οθόνης. Έναν ιδιοκτήτη με ιδιαίτερο πάθος για τον κινηματογράφο, τεράστια ζωγραφισμένα πόστερ μέσα στην αίθουσα με πρωτόγονους σταρ της έβδομης τέχνης, γνήσιο ρετρό ντιζάιν, και ιδιαίτερη προτίμηση σε σινεφίλ ταινίες που σπάνια έπαιζαν οι κεντρικές αίθουσες.

Ο Λευτέρης Σκλάβος (1912-2007) ήταν πρόσφυγας από την Σμύρνη και δούλευε στις κινηματογραφικές αίθουσες από παιδί. Έφτιαξε τον πρώτο θερινό Ορφέα το 1935 σε ηλικία 17 ετών στην έρημη τότε λεωφόρο Βουλιαγμένης, ο οποίος λειτούργησε μέχρι το 1969. Αφού έχασε την άδεια λειτουργίας από τον ιδιοκτήτη του οικοπέδου ο οποίος έφτιαξε στη θέση του το ABC, ο Σκλάβος πήρε το θερινό Αστέρια και το χειμερινό Σινέ 7 και τα μετονόμασε σε Ορφέα.

Ο χειμερινός στην Αρτέμωνος 57 λειτούργησε μέχρι το 1999 οπου και γκρεμίστηκε για να γίνει πολυκατοικία.

Την απογευματινή προβολή της ταινίας «Το Κορίτσι με τα Σπίρτα» του φιλανδού σκηνοθέτη Άκι Καουρισμάκι την παρακολούθησαν 5 θεατές εκείνη την ημέρα, Νοέμβριος του 1991. Ο κύριος Λευτέρης έκοψε τα εισιτήρια, έκανε την προβολή και σέρβιρε στο κυλικείο στο διάλειμμα. Το εισιτήριο είχε 600 δρχ η γενική είσοδος, και 400 το φοιτητικό.

Σήμερα ο γιός του κύριου Λευτέρη σκηνοθέτης Πωλ Σκλάβος, λειτουργεί τον θερινό Ορφέα στην Σαρωνίδα.

FOSPHOTOS

Share
Published by
FOSPHOTOS