Τους Royal Arch θα τους βρεις στα μπαρ του Παρισιού ή σε κάποιο stage μαζί με τους Wolf Alice

Το καλαίσθητο βίντεο του πρώτου τους single, “La Nuit”, μετράει ήδη δέκα χιλιάδες προβολές στο YouTube. Οι Royal Arch, μας συστήθηκαν πριν από μερικούς μήνες, προσελκύοντας ζωηρά το ενδιαφέρον μας. Οι Indie και Shoegaze επιρροές τους, γίνονται η αφετηρία για να δημιουργήσουν τον δικό τους, ατμοσφαιρικό ήχο, που συνοδεύει τις διηγήσεις τους.

Λίγο πριν παρουσιάσουν το δεύτερο single τους με τίτλο Road to the light, μιλούν στη Λουίζα Σολομών-Πάντα για τα επόμενα σχέδιά τους, για τη δημιουργία ενός άλμπουμ, αλλά και για τη μεγάλη τους επιθυμία να πραγματοποιήσουν το πρώτο τους live μπροστά στο κοινό τους – ιδανικά χωρίς μάσκες.

Ποια θυμάστε να είναι τα πρώτα σας μουσικά ερεθίσματα; Είχαμε την τύχη να μεγαλώσουμε σχεδόν όλοι σε ένα οικογενειακό περιβάλλον όπου η μουσική ήταν κάτι πολύ παραπάνω από ένα μελωδικό άκουσμα στα αυτιά μας. Τα μουσικά μας ερεθίσματα είναι κυρίως επηρεασμένα από την βρετανική σκηνή των 80’s και των 90’s όπως για παράδειγμα οι Joy Division, The Smiths, Oasis και άλλων πολλών συγκροτημάτων που ακούγαμε από τους γονείς μας . Οπότε όλη αυτή η εξέλιξη για την δημιουργία μιας μπάντας, φάνταζε για εμάς κάτι φυσιολογικό.

Και ποια είναι η ιστορία των Royal Arch; Πριν δημιουργηθούν οι Royal Arch ήμασταν αρχικά φίλοι μεταξύ μας, μιας και οι 4 από τους 5 (Ηλίας Κόκκινος στα τύμπανα, Νίκος Κόκκινος κιθάρα, Βασίλης Δούσης κιθάρα και Ορέστης Λουκάς στο μπάσο) φοιτούσαμε στο ίδιο λύκειο όπου και εκεί μπήκαν οι πρώτες ιδέες για την δημιουργίας της μπάντας. Ήταν αναμενόμενο αργά ή γρήγορα να πιάσουμε τα όργανα και να αρχίσουμε να υλοποιούμε σε αρχικά στάδια τις πρώτες μας ιδέες. Με την ένταξη του Ηλία Μασρί στα φωνητικά το 2020 η μπάντα πήρε την τελική μορφή της και ξεκινήσαμε άμεσα να δουλεύουμε το υλικό μας. Είναι πολύ σπάνιο στις μέρες μας να βρεις άτομα τα οποία μοιράζονται την ίδια αγάπη για την μουσική έχοντας ένα κοινό όραμα και σκοπό.

Ακούγοντας κανείς τον ήχο σας, καταλαβαίνει πως αγαπάτε πολύ την Indie Rock και το Shoegaze. Ποιες είναι οι βασικές επιρροές σας; Η Indie Rock ήταν από πάντα το είδος που μας έκφραζε περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο μουσικό είδος. Μιας και η όλη ανεξάρτητη σκηνή σου δίνει την δυνατότητα να φτάσουν στα αυτιά σου ήχοι που κινούνται σε απίστευτο μουσικό εύρος. Η μπάντα από τις πρώτες νότες που άκουσε ο παραγωγός μας Άλεξ Μπόλπασης χαρακτήρισε τον ήχο μας ως Shoegaze. Με πολλή δουλειά και αγάπη ο Άλεξ μας βοήθησε να δώσουμε ακόμα μια πιο δυναμική μουσική χροιά σε όλα αυτά που είχαμε δημιουργήσει. Οι Μουσικές μας επιρροές όσο αφορά την νέα σκηνή είναι από Diiv, Fontaines DC, Wolf Alice, μέχρι και τους Inhaler.

Η κατάσταση με τις συναυλίες, τα φεστιβάλ και τον χώρο του θεάματος εν γένει, μοιάζει με ένα ρόλερ – κόστερ τα τελευταία δύο χρόνια. Πώς σας έχει επηρεάσει ως μουσικούς η πραγματικότητα της πανδημίας; Η εξέλιξη της πανδημίας, επηρέασε άμεσα, όπως όλο των κόσμο και τον χώρο της μουσικής. Προβλήματα γεννιόντουσαν από παντού. Από τις πρόβες, τις ηχογραφήσεις μέχρι και τα live. Όλη αυτή περίοδος ήταν σα να είχε σταματήσει ο χρόνος. Ζούσαμε όλοι έναν πραγματικό εφιάλτη. Οι ηχογραφήσεις της μπάντας ήταν εν μέσω lockdown όπου απαγορεύονταν οι μετακινήσεις από δήμο σε δήμο και προσπαθούσαμε να βρούμε μια άκρη για να μπορέσουμε να φτάσουμε στο στούντιο και να ηχογραφήσουμε.

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θέλετε να κάνετε όταν «πετάξουμε» τις μάσκες μας; Θέλουμε πολύ να γνωρίσουμε επιτέλους από κοντά τους ανθρώπους που ακούνε τη μουσική μας και έχουν στηρίξει την προσπάθεια μας από την αρχή. Οπότε όπως καταλαβαίνεις αυτό που θέλουμε να κάνουμε, είναι ένα live ώστε να μπορέσουμε να δούμε και να γνωρίσουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους όχι πια πίσω από μια μάσκα!

Από την έμφυλη βία μέχρι την αστυνομοκρατία, η κοινωνία μας βάλλεται έντονα. Εάν μπορούσατε να «κυβερνήσετε» τη χώρα, τι θα προσπαθούσατε να αλλάξετε; Τα αίτια των φαινομένων που ταλανίζουν την κοινωνία μας, ακόμη και σήμερα εν έτη 2022, έχουν δυστυχώς βαθιές ρίζες. Το «γιατί» πρέπει να το ψάξουμε στα «απομεινάρια» μιας άλλης εποχής όπου ο αυταρχισμός και η ανεξέλεγκτη άσκηση εξουσίας ήταν σύνηθες φαινόμενο. Θέλει πολλή δουλειά και πάνω απ’ όλα παιδεία, έτσι ώστε τέτοια φαινόμενα να εξαλειφτούν. Αν μπορούσαμε να «κυβερνήσουμε», αυτό που θα θέλαμε να αλλάξουμε είναι να πάψει να υπάρχει δεσποτισμός. Ο άνθρωπος δεν πρέπει να υποχωρεί στα ανθρώπινα ιδανικά που αφορούν την πρόοδο και την ισότητα μεταξύ των ανθρώπων. Ο αγώνας του ανθρώπου στη ζωή, είναι πάνω απ’ όλα η αποδοχή της ετερότητας και ο σεβασμός της διαφορετικότητας.

Μιλήστε μου για το νέο σας single “La Nuit” που έφτασε ενθουσιωδώς στ’ αυτιά μας. Ποια η ιδέα πίσω από το music video του; Το La Nuit ήταν ένα από τα πρώτα κομμάτια που υλοποιήσαμε σαν μπάντα και πραγματικά πιστέψαμε κατευθείαν σε αυτό. Θεωρούμε ότι ήταν το κατάλληλο κομμάτι για να συστηθούμε στον κόσμο και να πάρει μια πρώτη ιδέα για το τι μπορεί να περιμένει στο μέλλον από τους Royal Arch. Η ιστορία πίσω από το La Nuit μιλάει για την αιώνια ελπίδα του να βρεθείς μετά από πολλά χρόνια με την πρώτη σου αγάπη. Στην προκειμένη περίπτωση βρίσκονται μετά από πολλά χρόνια στο Παρίσι σε ένα μπαρ και τολμούν να προσπαθήσουν ξανά αυτό που δεν κατάφεραν στο παρελθόν.

Η μουσική όπως και οι στίχοι του κομματιού θέλαμε να έχουν μία κινηματογραφική αισθητική ώστε να μπορεί ο ακροατής να “ζήσει” την δική του εμπειρία μέσα από το κομμάτι. Το τέλος της ιστορίας είναι αινιγματικό, ώστε να μπορεί ο ακροατής να επιλέξει το δικό του τέλος. Η ιδέα για το Video Clip (σκηνοθεσία του Άρη Αθάνατου και της Valisia Odell) ήταν να υπάρχει μία πρώτη «σύσταση» της μπάντας, μιας και δεν έχουμε καταφέρει να κάνουμε ακόμα ζωντανές εμφανίσεις λόγω της κατάστασης με τον COVID. Θέλαμε πολύ να οπτικοποιήσουμε την πρώτη δουλειά μας έτσι ώστε ο κόσμος να έχει μία εικόνα για το ποιοι είμαστε πίσω από αυτό που ακούει.

Εάν σας δινόταν η ευκαιρία να παίξετε στο αγαπημένο σας venue, με τον αγαπημένο σας καλλιτέχνη, ποιος θα ήταν αυτός; Το όνειρο κάθε μουσικού είναι σίγουρα να παίξει σε ένα μεγάλο ευρωπαϊκό φεστιβάλ. Για εμάς θα ήταν μεγάλη χαρά να μοιραζόμασταν την σκηνή με μπάντες όπως οι The 1975, Wolf Alice, Catfish and the bottlemen.!

Τι ετοιμάζετε στο πλαίσιο της συνεργασία σας με την Make Me Happy Records; Με την Make Me Happy Records ετοιμαζόμαστε να κυκλοφορήσουμε το πρώτο μας 7’’ιντσο βινύλιο γύρω στο τέλος Φεβρουαρίου όπου θα περιέχει τα πρώτα μας δύο single. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την Make Me Happy Records για την εμπιστοσύνη και την πίστη που έδειξε σε αυτά τα πρώτα μας βήματα.

Και τι να περιμένουμε στη συνέχεια από εσάς παιδιά; Σύντομα θα κυκλοφορήσει και το 2ο single με τίτλο “ Road to the light ”, ενώ ήδη ετοιμάζουμε το νέο υλικό και ανυπομονούμε να μπούμε ξανά στο studio!

Λουίζα Σολομών-Πάντα

Share
Published by
Λουίζα Σολομών-Πάντα