Η Ρίτα Αντωνοπούλου είναι μια από τις καλύτερες ερμηνεύτριες που υπάρχουν στην Ελλάδα. Η μοναδική χροιά της φωνής της, οι διακυμάνσεις και η ένταση που βγάζει, η θεατρικότητα που έχει κάθε της τραγούδι παίρνει τον ακροατή απ’ το χέρι και τον μεταφέρει στον δικό της κόσμο. Την γνωρίσαμε από τις συνεργασίες που έκανε με τον Μίμη Πλέσσα και το Σταμάτη Κραουνάκη πριν αρκετά χρόνια ενώ στο ευρύ κοινό τη σύστησε ο Θάνος Μικρούτσικος. Μας μίλησε για τη γνωριμία της με τον μεγάλο συνθέτη, το νέο της cd με τον Γιώργο Ανδρέου, την αγάπη της για τη μουσική και το πως ένιωσε όταν ήταν η Κορυφαία του χορού στην Επίδαυρο στην Ιφιγένεια εν Αυλίδι.

14L1015958

Την αγαπάς πολύ τη μουσική. Ναι, αν και ασχολήθηκα πρώτα με την γραφιστική, η αγάπη μου για την μουσική ήταν ανέκαθεν ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του εαυτού μου.

Κατάλαβες από μικρή ότι είχε κάποιο χάρισμα η φωνή σου;  Όχι, τότε ήμουν στο δημοτικό. Αυτό που ένιωθα ήταν μια τεράστια ανάγκη για να τραγουδάω. Ήταν ένας τρόπος έκφρασης. Θυμάμαι να κλείνομαι συχνά στο δωμάτιο των γονιών μου και να τραγουδάω για να εκτονωθώ. Όσο χαρούμενη, θλιμμένη ή θυμωμένη να ήμουν.

Πότε έκανες τις πρώτες σου εμφανίσεις; Παράλληλα με τη γραφιστική τραγουδούσα σε κάποια γκρουπ και παίζαμε ξένο ροκ κυρίως. Αν με ρωτούσαν τότε, αν θα ασχοληθώ με το τραγούδι θα έλεγα όχι, γιατί μέσα μου ήξερα ότι δεν θα το επέτρεπαν οι δικοί μου. Το αστείο είναι ότι όπου έβγαινα και υπήρχε live μουσική μετά από λίγο βρισκόμουν με το μικρόφωνο στο χέρι. Ήταν κάτι σαν αστείο πλέον αυτό στην παρέα μου.

Πως προέκυψε η συνεργασία με τον Σταμάτη Κραουνάκη πριν φτάσεις στον Θάνο Μικρούτσικο; Είναι εξαιρετικοί και οι δύο. Οφείλω, βέβαια, να ομολογήσω πως ό,τι έχει σχέση με το τραγούδι ήταν σαν να ήρθε από μόνο του στη ζωή μου. Εγώ το μόνο που έκανα ήταν να απλώσω  το χέρι μου και να το πάρω. Όσον αφορά τη συνεργασία με τον Κραουνάκη το πράγμα έχει κάπως έτσι. Είχα κάνει ένα demo για να το έχω έτοιμο σε περίπτωση που κάποιος ζητούσε δείγμα της δουλειάς μου. Aυτό περιέργως άλλαξε πολλά χέρια και  εντέλει έφτασε στον Σταμάτη.

Έχω προσέξει  ότι την ώρα που ερμηνεύεις κάθε κομμάτι στη σκηνή, είναι σαν να δίνεις μια θεατρική παράσταση. Δεν μπορώ να τα ξεχωρίσω αυτά τα δύο. Νιώθω ότι το κάθε τραγούδι είναι μια ιστορία κι εγώ πρέπει να μπω εκεί μέσα, να το αισθανθώ και μετά να καταφέρω να το μεταδώσω στον κόσμο όπως το έχω αντιληφθεί εγώ. Δεν μπορώ να είμαι ακίνητη και να ερμηνεύω όλο το πρόγραμμα με το ίδιο βλέμμα.

Πως ήταν στην Επίδαυρο όταν ήσουν η Κορυφαία του χορού στην τραγωδία Ιφιγένεια εν ΑυλίδιΌποια πρόταση εμπεριέχει την έννοια του θεάτρου με τραβάει. Το ιδανικό βέβαια είναι οι μουσικές παραστάσεις σαν το Πολιτικό Καμπαρέ που είχα κάνει στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο το 2011. Ήταν ο ιδανικός συνδυασμός όλων αυτών που ήθελα να κάνω γιατί μπορούσα να κινηθώ, να χορέψω, να μιλήσω και να τραγουδήσω. Ήταν μια αποκάλυψη όλο αυτό κι αισθανόμουν ότι επιτέλους εκφράζω αυτό που θέλω. Τη δουλειά στο Γυάλινο την έκανα με σκηνοθέτη τον Θέμη Μουμουλίδη κι αυτός ήταν που μου πρότεινε να είμαι Κορυφαία του Χορού στην καλοκαιρινή περιοδεία της Ιφιγένειας εν Αυλίδι. Έπαιζε ο Μηνάς Χατζησάββας, ο Στέλιος Μάινας, η Καρυοφιλλιά Καραμπέτη, ο Γιάννης Στάνκογλου, η Ιωάννα Παππά και ήταν μια μοναδική εμπειρία. Έζησα εκ των έσω όλη την ιστορία με το θέατρο και πλέον ξέρω πόσο πιο δύσκολο είναι από τη δική μας δουλειά.

14L1015976

Από ποια άποψη; Είναι πολύ πιο συχνές οι παραστάσεις που κάνουν. Θυμάμαι ότι δώσαμε 72 παραστάσεις σε ένα καλοκαίρι ενώ σαν τραγουδίστρια δίνω 20-25 συναυλίες. Ύστερα κάθε μέρα ξυπνούσαμε αλλού. Σηκωνόμουν από το κρεβάτι μου και δεν ήξερα προς τα πού να πάω. Ακόμα, παίζοντας τραγωδία πρέπει να υποστηρίξεις έναν ρόλο που, από την φύση του, είναι πολύ βεβαρυμμένος ψυχολογικά, άσχετα με την μέχρι τότε δική σου ψυχολογία. Φαντάσου να είσαι η Ιφιγένεια και να πηγαίνεις για σφαγή. Καταλαβαίνεις ότι κάθε μέρα πρέπει να μπαίνεις σ’ αυτόν τον ρόλο και να είσαι πειστικός. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει πρώτα να το ζήσεις μέσα σου. Άρα, κάθε μέρα σφάζεσαι.

Ο Μικρούτσικος πώς ήρθε; Με τον Μικρούτσικο ξεκινήσαμε το 2006. Ανέκαθεν τραγουδούσα κομμάτια του. Ένιωθα ότι ταιριάζω στη μουσική του, παρόλο που αν και γνώριζα ότι αν πω το Καραντί που έχει αμιγώς ανδρικό στίχο υπήρχε ο κίνδυνος να με αντιμετωπίσουν με δυσπιστία οι ακροατές. Ήθελα όμως να το λέω αυτό το κομμάτι και η αγωνία μου είχε να κάνει με το πως θα το καταλαβαίνει εκείνος αν με άκουγε ποτέ. Έτσι όταν ολοκληρώθηκε η συνεργασία μου με τον Κραουνάκη ο επόμενος στόχος ήταν να συνεργαστώ με τον Θάνο Μικρούτσικο. Συνδετικός μας κρίκος ήταν ο Γιάννης Κούτρας που γνωριζόμασταν από την εποχή που είχαμε συνεργαστεί με τον Πλέσσα και εκτιμούσε ο ένας τον άλλο. Κάποια στιγμή του είπα να έχει στο μυαλό του ότι αν ακούσει ποτέ να χρειάζεται τραγουδίστρια ο Μικρούτσικος ότι θέλω να με ακούσει. Τότε ήταν καλοκαίρι και όσο πλησιάζαμε προς τον Σεπτέμβρη, είχα αρχίσει και αγχωνόμουν γιατί μέσα μου πίστευα ότι τον χειμώνα που θα ερχόταν θα εμφανιζόμουν με τον Μικρούτσικο. Φαντάσου ότι με ρωτούσαν τι θα έκανα τον χειμώνα κι εγώ απαντούσα ότι θα είμαι με τον Μικρούτσικο, χωρίς καν να τον έχω γνωρίσει! Τον Σεπτέμβριο του 2006  ο Μικρούτσικος ολοκλήρωσε τη συνεργασία του με την Ελεονόρα Ζουγανέλη. Εκείνες τις μέρες με πήρε ο Κούτρας και μου είπε ότι θα γνωριστούμε σε μια συναυλία στην Ηλιούπολη. Κανονίσαμε μια συνάντηση, μου ζήτησε να του πω ένα τραγούδι διαφορετικό από αυτά που είχα ετοιμάσει κι αυθόρμητα μου βγήκε το Αυτή η νύχτα μένει. Θυμάμαι την εικόνα. Ο Μικρούτσικος ήταν με την πίπα στο στόμα. Γυρίζει, με κοιτάζει και μου λέει «εντάξει κορίτσι μου, θα συνεργαστούμε». Ε, μετά βγήκα στο δρόμο και έπαιρνα τηλέφωνα για να το πω στους ανθρώπους μου.

Σε νεαρή ηλικία τραγούδησες πολιτικό τραγούδι. Πόσο εύκολα μπορεί να στηρίξει αυτά τα κομμάτια ένας νέος άνθρωπος; Ακούγοντας αυτά τα τραγούδια συνειδητοποιείς ότι είναι τόσο σημερινά που ένας άνθρωπος, ο οποίος ζει στην εποχή μας δεν γίνεται να μην τα νοιώθει. Όταν λέω το Άννα μην κλαις, μόνο με την σκέψη ότι μπορεί κάποια στιγμή να μην έχω να δώσω στο παιδί μου, με κάνει να κλαίω.

Νιώθεις αυτή την ανασφάλεια στην καθημερινότητά σου; Κατά διαστήματα, ναι. Είμαι εκ φύσεως πολύ αισιόδοξος άνθρωπος και έχω κάποιες πολύ θετικές αντιλήψεις. Παρόλα αυτά, είναι κάποιες στιγμές που το χάνω λίγο και μπορεί εκεί που κάθομαι ένα βράδυ, να αρχίσουν να μου περνάνε διάφορα από το μυαλό.

Αυτό άρχισε από τότε που έγινες μητέρα ή νωρίτερα; Από τότε που έγινα μητέρα. Πιο πριν δεν αγχωνόμουν γιατί πίστευα και πιστεύω στον εαυτό μου. Ήξερα ότι θα τα καταφέρω με κάποιον τρόπο.  Όμως, υπάρχει μεγάλη διαφορά από την στιγμή που ένα πλάσμα ξεκίνησε να «κρέμεται» από μένα.

14L1016018

Έχουμε κρίση οικονομική και κρίση αξιών. Πολιτιστική κρίση υπάρχει; Την βιώνουμε όλα αυτά τα χρόνια σε όλο της το μεγαλείο. Θα έλεγα ότι βασιζόμαστε στις δύο πρώτες που ανέφερες για να ξεπεράσουμε την πολιτιστική.

Καινούργιο cd με τον Γιώργο Ανδρέου. Τι περιέχει αυτή η δουλειά; Είναι πολύ ιδιαίτερο το αποτέλεσμα γιατί ενώνονται δύο κόσμοι. Από την αρχή ένοιωσα ότι θα πρέπει να πάω πιο κοντά στον Γιώργο και κι εκείνος ένιωσε ότι θα πρέπει να έρθει πιο κοντά μου. Έχω την αίσθηση ότι αυτήν η προσπάθεια έχει φτιάξει κάτι πολύ ωραίο. Ειλικρινά, έχω πολύ μεγάλη αγωνία να δω τις αντιδράσεις των ανθρώπων που θα ακούσουν κάποια από αυτά τα τραγούδια. Υπολογίζω να ακουστεί το πρώτο μας τραγούδι, κάπου προς τον Μάιο.

Η ηχογράφηση πώς πήγε; Πολύ χαλαρά και ήρεμα.  Να φανταστείς ότι πηγαίναμε να γράψουμε όταν θέλαμε και οι δύο. Πολλές φορές το αποφασίζαμε την ίδια μέρα. Μόλις φτάναμε καθόμασταν κάνα δίωρο και τα λέγαμε. Βγάζαμε τα εσώψυχα και μετά μπαίναμε να γράψουμε.  Δεν ξέραμε ποτέ τι ώρα θα τελειώσουμε. Όσο πήγαινε.

Τι χαρακτηριστικό έχει ο Γιώργος Ανδρέου στη δουλειά του; Σ’ αυτό που κάνουμε μαζί έχει γράψει και τους στίχους. Μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση ότι ενώ τα τραγούδια είναι γραμμένα από άνδρα, η δουλειά συνολικά είναι απίστευρα γυναικεία. Θα έλεγες ότι ζει μέσα του μια σημερινή τριαντάχρονη.

Το καλοκαίρι πώς θα κυλίσει; Επειδή το σχήμα που είμαστε τώρα στον Σταυρό του Νότου με τον Θάνο Μικρούτσικο και τον Γιάννη Κότσιρα έχει μεγάλη ανταπόκριση και το ζητάει ο κόσμος αποφασίσαμε να συνεχίσουμε μαζί και το καλοκαίρι.

Με τον Γιώργο Ανδρέου θα κάνετε εμφανίσεις; Με τον Γιώργο θα κάνουμε κάποια πράγματα το καλοκαίρι, με αφορμή τη νέα δουλειά, αλλά θα το επισημοποιήσουμε από τη νέα σεζόν. Το χειμώνα θα είμαστε μαζί.

Η Ρίτα Αντωνοπούλου εμφανίζεται κάθε Παρασκευή στον Σταυρό του Νότου μαζί με τον Θάνο Μικρούτσικο και τον Γιάννη Κότσιρα.