Categories: ΜΟΥΣΙΚΗ

Αν έχετε μπερδευτεί με το φετινό Release Athens, πάρτε μολύβι και χαρτί…

Tέταρτη χρονιά του Release Athens με ένα πρόγραμμα μεγαλύτερο από ποτέ, το μεγαλύτερο που έχει παρουσιαστεί ποτέ στη χώρα μας.

9 μέρες μέσα στον Ιούνιο, 41 ονόματα, post punk, new wabe, thrash metal, reggae, electro pop και Iggy Pop, ήρωες των 80s-των 90s αλλά και των 20s που έρχονται σε ένα line up για όλα τα γούστα που θα μας κατεβάσει και πάλι στην Πλατεία Νερού.

Αν έχετε βραχυκυκλώσει από τις συνεχείς ανακοινώσεις, μην ανησυχείτε. Σας ετοιμάσαμε τον πλήρη οδηγό για το Release Athens 2019 με όλα τα ονόματα που θα ανέβουν στη σκηνή για να μην ψάχνεστε. Εσείς απλά πιάστε απλά μολύβι και χαρτί για να κάνετε τα κουμάντα σας…

Παρασκευή 7 Ιουνίου

Damian Marley

Ακόμη κι αν δεν τον γνωρίζετε, όλοι γνωρίζετε τον μπαμπά του -δηλαδή τον Bob Marley- και σίγουρα κάπου θα έχει πάρει το αυτί σας το “Welcome To Jamrock”. Είναι ο μικρότερος αλλά και πιο γνωστός γιος του Τζαμαϊκανού θρυλου και συνεχίζει τη μουσική παράδοση του μπαμπά του, με μερικές διόλου ευκαταφρόνητες συνεργασίες στο ενεργητικό του: Jay Z, Snoop Dog, B-Real, Ty Dolla $ign, Bobby Brown, Skrillex και Bruno Mars έχουν επιλέξει τον “Jr. Gong” όπως είναι το ψευδώνυμό του. They can’t be wrong.

Third World

Μας έρχονται επίσης από την Τζαμάικα και μετράνε πάνω από 45 χρόνια πορείας, όντες χαρακτηριστικοί πρεσβευτές του ήχου της πατρίδας τους. Από τα πιο πολυακουσμένα τους κομμάτια είναι το “Now That We Found Love”, ο ήχος τους έχει βάση τη reggae και παντρεύει στοιχεία όπως το dancehall, το funk, τη jazz και το drum and bass, ενώ ο Stevie Wonder έχει καθίσει δύο φορές στην καρέκλα του παραγωγού για δουλειές της μπάντας. 

Hollie Cook

Η νεαρή Αγγλίδα έχει τη μουσική στο αίμα της μιας και είναι κόρη του Paul Cook και ντράμερ των Sex Pistols, η μητέρα της έκανε φωνητικά στους Culture Club, ενώ είναι και βαφτισιμιά του Boy George. Οι τρεις δίσκοι που έχει ήδη στο ενεργητικό της ως τώρα δείχνουν πως προχωρά με σταθερά βήματα και δεν μένει παρά να το δείξει και επί σκηνής. 

Gobey & P-Gial

Για να ακούσεις reggae δεν χρειάζεται να πας μακριά αλλά…μέχρι το Αίγιο. Από εκεί κατάγεται το ντουέτο των Gobey & P-Gial. Συνδυάζοντας το κλίμα της Καραϊβικής με αφρικάνικους ρυθμούς, έχουν ανοίξει ήδη στο παρελθόν για τους Kadebostany στην Πάτρα, αλλά αυτή θα είναι η ευκαιρία τους να ανέβουν σε μια μεγαλύτερη σκηνή. 

Junior SP

Ο Γιώργος Σπηλιόπουλος, από τους πρωτεργάτες της χορευτικής σκηνής και του urban ήχου στη χώρα μας, θα προθερμάνει με dj set το κοινό της πρώτης ημέρας του φεστιβάλ, αποδεικνύοντας γιατί το όνομά του είναι συνδεδεμένο με τα breaks και το drum ‘n’ bass. Τα  25+ χρόνια εμπειρίας του μιλάνε από μόνα τους.

Η προπώληση για τη συγκεκριμένη ημέρα συνεχίζεται προς 32 ευρώ. Από την Πέμπτη 23/5 η τιμή θα διαμορφωθεί στα 35 ευρώ.
Επίσης, διατίθεται συγκεκριμένος αριθμός VIP εισιτηρίων με αρχική τιμή στα 80 ευρώ. Στη συγκεκριμένη κατηγορία περιλαμβάνονται οι εξής προνομιακές παροχές:
Ø ξεχωριστή υπερυψωμένη περιοχή διαμορφωμένη με stands & stools για όλους
Ø open bar
Ø προτεραιότητα πρόσβασης στον χώρο
Ø ιδιωτικό parking
Ø ξεχωριστές τουαλέτες
Ø αναμνηστικό δώρο του φεστιβάλ.
Διάθεση:
Τηλεφωνικά / στο 11876
Online / www.viva.gr / https://releaseathens.gr/tickets/
Φυσικά σημεία / στα καταστήματα Reload, Seven Spots, Καταστήματα Wind, Ευριπίδης, στον πολυχώρο Yoleni’s (Σόλωνος 9, καθημερινά 8:00-00:00, Σάββατο 9:00-00:00, Κυριακή 10:00-20:00), στο Viva Kiosk Συντάγματος (Πλ. Συντάγματος 4, καθημερινά 9:00-21:00) και στο Viva Spot Τεχνόπολης (μέσα στον χώρο της Τεχνόπολης, είσοδος από οδό Περσεφόνης, Δευτ-Σαβ 11:00-19:00)
(Οι παροχές για τα VIP εισιτήρια αλλά και τα σημεία και ώρες προπώλησης ισχύουν για όλες τις ημέρες του φεστιβάλ.)

Σάββατο 8 Ιουνίου

Iggy Pop

Το «παλιόσκυλο» του ροκ εν ρολ δεν θέλει ιδιαίτερες συστάσεις. Βάπτισε το πανκ με τους Stooges, από εκεί διέγραψε μια σόλο πορεία χρόνων, ενώ έχουν όλοι να το λένε για την ενέργεια στις live εμφανίσεις του που με τα χοροπηδητά του βάζει κάτω και πέντε εικοσάρηδες. Αρκεί να ρωτήσετε κάποιον που τον έχει δει ήδη -ή να θυμηθείτε την τελευταία φορά που τον είδατε εσείς σε κάποια από τις επικές εμφανίσεις του στην Ελλάδα.

James

Από τις πολύ αγαπημένες μπάντες του ελληνικού κοινού οι James, από τους πλέον αγαπημένους frontmen του και ο Tim Booth. Καθαρίστε το λαιμό σας για δυνατό sing-along σε κομμάτια όπως “Getting Away (With It All Messed Up)”, “Sometimes”, “Senorita”, “Say Something” και φυσικά το “Laid”.

Shame

Δαφνοστεφανώθηκαν από το βρετανικό μοσυικό Τύπο, κατευθείαν με το ντεμπούτο τους Songs of Praise. Και πως να μην, όταν χωράνε στον ήχο τους την post punk βρετανική παράδοση με ολίγη από την flower power του Madchester και των Stone Roses. Από τα πράγματα που «συμβαίνουν τώρα», πολύ χαιρόμαστε που θα τους δούμε ζωντανά. 

The Noise Figures

Από τα πιο δυνατά κιθαριστικά αθηναϊκα ντουέτα, οι Στάμος Μπάμπαρης και Γιώργος Νίκας μπορεί να είναι μόνο δύο αλλά κάνουν αρκετό θόρυβο για πολλούς περισσότερους επί σκηνής με τον psych garage ήχο τους που φτάνει μέχρι και σε blues ρίζες. 

The Dark Rags

To garage το τιμούν και οι Αθηναίοι Dark Rags που μετρούν σχεδόν δέκα χρόνια πορείας και θα ανοίξουν αυτή την ημέρα του φεστιβάλ με τα…“Paranoia Blues” τους. 

Η προπώληση για τη συγκεκριμένη ημέρα συνεχίζεται προς 45 ευρώ. Από την Πέμπτη 23/5 η τιμή θα διαμορφωθεί στα 48 ευρώ. Η τιμή στην πόρτα θα είναι 55 ευρώ.
Επίσης, διατίθεται περιορισμένος αριθμός VIP εισιτηρίων στα 180 ευρώ.

Παρασκευή 14 Ιουνίου

Manowar

Η μπάντα που δεν είναι απλά epic, αλλά συνιστά το epic metal. Οι “Warriors of the World”, Manowar έρχονται με επικές διαθέσεις για πολύ headbanging στο πλαίσιο της The Final Battle Tour. Ο Joey DeMaio μάλιστα είπε για την επιστροφή της μπάντας στην ελληνική πρωτεύουσα: «Ο αληθινός metal στρατός μας θα ξαναγυρίσει μαζί μας στην Τελική Μάχη, στις όχθες της Αθήνας!». Manowarriors, στα χαρακώματα.

Η προπώληση για τη συγκεκριμένη ημέρα συνεχίζεται προς 45 ευρώ.
Επίσης, διατίθεται περιορισμένος αριθμός VIP εισιτηρίων στα 150 ευρώ.

Κυριακή 16 Ιουνίου

New Order

Είναι τουλάχιστον κατόρθωμα να καταφέρνεις μετά από μία σύντομη αλλά ανεξίτηλη στο χρόνο πορεία (Joy Division) όχι μόνο να ανασυσταθείς ως μπάντα, αλλά να γίνεσαι μία από τις σημαντικότερες των 80s και να βγάζεις το πιο εμπορικό 12″ όλων τον εποχών (“Blue Monday”). Ή μάλλον είναι όλα λογικά αν είσαι οι New Order. 

Johnny Marr

Και αφού πιάσαμε τις σπουδαίες μπάντες των 80s, ας θυμηθούμε και τους Smiths, μιας και πριν τους New Order θα ανέβει στη σκηνή ο Johnny f****n’ Marr, ή αλλιώς ο πάλαι ποτέ κιθαρίστας των Smiths (με την τιμιότατη σόλο πορεία). Άραγε, θα ανέβουν πάνω στην σκηνή μαζί με τον Bernard Sumner για να πάρουμε και μια γεύση από Electronic;

Morcheeba

Πριν όμως πέσει ο ήλιος οι Morcheeba, που μετρούν ήδη 25 χρόνια πορείας, θα ζεστάνουν το κλίμα με λίγο trip hop για να μας κάνουν “Trigger Hippies”.

Fontaines D.C.

Σπεύσαμε να τους απολαύσουμε πριν μερικούς μήνες στην πρώτη τους εμφάνιση επί ελληνικού εδάφους, τώρα θα έχουμε την ευκαιρία να τους δούμε και σε μεγάλη φεστιβαλική σκηνή. Οι πιτσιρικάδες από το Δουβλίνο για τους οποίους μιλάνε όλοι έχουν πλέον στις αποσκευές τους και την πρώτη τους ολοκληρωμένη δουλειά, Dogrel. Θα έχουμε δει άλλωστε λίγες μέρες πριν τους Shame (8/6) και θα μπορούμε να αποφανθούμε για το ποια είναι η Επόμενη Μεγάλη Μπάντα από το Νησί…

Ta Toy Boy

Ή πως το πνεύμα της Sarah Records αναβιώνει στη Θεσσαλονίκη. Οι Ta Toy Boy αποτελούνται από τους Γιώργο Μπέγκα (Five Star Hotel, Liebe), Ηλία Σμήλιο (Mary’s Flower Superhead) και Γιάννη Λιανόπουλο και ξέρουν τι θα πει indie μελωδία. 

H προπώληση για την συγκεκριμένη ημέρα συνεχίζεται στα 42 ευρώ.
Επίσης, διατίθεται περιορισμένος αριθμός VIP εισιτηρίων στα 130 ευρώ.

Τετάρτη 19 Ιουνίου

Clutch

Επίσης, από τις αγαπημένες μπάντες του ελληνικού κοινού, ίσως επειδή η μουσική τους προσφέρεται συγχρόνως για χτύπημα αλλά και για σέξυ λίκνισμα. Άλλη μια δυνατή λοιπόν βραδιά με τους Clutch, δίπλα στη θάλασσα.

Black Rebel Motorcycle Club

Αν αναρωτιέστε “What Ever Happened To My Rock And Roll”, οι Black Rebel Motorcycle Club έρχονται στην Αθήνα από την Καλιφόρνια ακριβώς για να απαντήσουν σε αυτό. Δηλαδή για να παίξουν δυνατά (και μαυροφορεμένα). Ο Robert Levon Been έχει προειδοποιήσει άλλωστε: «Το μόνο πράγμα που πάντα μας κάνει να αισθανόμαστε καλά στη ζωή μας, είναι να βρισκόμαστε στη σκηνή και να παίζουμε όσο πιο δυνατά μπορούμε».

Planet of Zeus

Από τις πιο επιτυχημένες εγχώριες μπάντες του ευρύτερου heavy ήχου, με σοβαρή πορεία στο εξωτερικό, οι Planet of Zeus ξέρουν πως να το χειριστούν αυτό και πάνω στη σκηνή. Αρκεί να δείτε τι γίνεται στις πρώτες σειρές στα live τους.

Godsleep

Πριν από τους Planet of Zeus ανεβαίνουν στην σκηνή οι επίσης «δικοί μας» Godsleep με επίσης βαριές διαθέσεις αλλά και μεγάλη εμπειρία επί σκηνής. Έχουν άλλωστε παίξει σε φεστιβάλ όπως τα Freak Valley, Aquamaria, Yellowstock, Red Smoke, Electric Valley, Exit, Revolution και Rockwave.

Whereswilder

Η «κατσικούλα» των Whereswilder (το σήμα τους δηλαδή) θα προηγηθεί όλων αυτών, ανοίγοντας την πέμπτη μέρα του Release με ψυχεδελικές και ηλιόλουστες διαθέσεις.

Η προπώληση για τη συγκεκριμένη ημέρα συνεχίζεται προς 32 ευρώ.

Παρασκευή 21 Ιουνίου

Cypress Hill

Το καλοκαίρι θέλει λίγο hip hop από την ανατολική ακτή. Ή αλλιώς χρειάζεται λίγους (δεν θα είναι λίγοι, μην ανησυχείτε) Cypress Hill επί σκηνής. Για να το πούμε αλλιώς, πιάστε μια “Tequilla Sunrise” και ετοιμαστείτε να ακούσετε “Insane In The Brain”. Don’t you know they’re loco?

Dub FX

Όπως μαρτυρά το όνομα του κατά κόσμον Benjamin Stanford, τιμά το dub και το μπολιάζει με όλους τους ήχους του δρόμου -άλλωστε ξεκίνησε ως καλλιτέχνης του δρόμου από όπου και κέρδισε σταδιακά δημοτικότητα. Προέρχεται από τη Μελβούρνη αλλά έχει ως βάση του εδώ και χρόνια την Ευρώπη και θα σας αποζημιώσει αν είστε fans του είδους. Α, και μην ξεχνάτε “No rest for the wicked”.

Ταφ Λάθος

Τον λένε Παναγιώτη Κυριακού, προέρχεται από τις τάξεις των Ψυχόδραμα 07, έχει τη δική του εταιρεία, την Bashment Records. Το hip hop του είναι στιβαρό, με ελληνική σφραγίδα και χρώμα.

12os Πίθηκος

Άξιος χιπ χοπ εκπρόσωπος του Βορρά (της Θεσσαλονίκης δηλαδή), κατεβαίνει στα κεντρικά (στην Αθήνα δηλαδή) και θα φροντίσει να μας τακτοποιήσει με μερικές ρίμες δίπλα στη θάλασσα (στην Πλατεία Νερού δηλαδή).

Anser + Eversor

Χιπ χοπ εκπροσώπους από διάφορες γωνιές της Ελλάδας έχει η έκτη μέρα του Release, έτσι κι ο Anser που έκανε τα πρώτα του βήματα στην Σπάρτη, ενώνει τις δυνάμεις του με τις πιο ολντσκουλάδικες διαθέσεις του Eversor.

Νέγρος του Μοριά

Από τα πιο πολυσυζητημένα ονόματα του εγχώριου hip hop τα τελευταία χρόνια, ο Νέγρος του Μοριά κατάγεται από την Γκάνα αλλά είναι γνήσιο παιδί της Αθήνας μιας και γεννήθηκε στους Αμπελόκηπους και μεγάλωσε στην Κυψέλη. Αν θέλετε ισχυρότερο λόγο για να τον δείτε, υπενθυμίζουμε ότι συμμετείχε στην documenta14 στην Αθήνα και στο Κάσελ της Γερμανίας.

Η προπώληση για τη συγκεκριμένη ημέρα συνεχίζεται προς 32 ευρώ (για ένα εισιτήριο) – 60 ευρώ (για δύο εισιτήρια).
Επίσης, διατίθεται περιορισμένος αριθμός VIP εισιτηρίων στα 100 ευρώ.

Κυριακή 23 Ιουνίου

Hozier

Υπήρξε μια περίοδος πριν λίγα χρόνια που ήταν σχεδόν αδύνατο να μην ακούσεις το “Take Me To Church” όπου σταθείς κι όπου βρεθείς. Ο Ιρλαδός μουσικός Andrew Hozier-Byrne βέβαια δεν έχει μείνει άπραγος από το 2014 οπότε και κυκλοφόρησε το ντεμπούτο του με τίτλο το όνομά του που τον έστειλε μέχρι και στις υποψηφιότητες των Grammy. Αν θέλετε να ακούσετε το “Take Me To Church” άλλη μια φορά, καλύτερα αυτή να είναι live.

Róisín Murphy

To κάποτε 1/2 των Moloko το απολαύσαμε και πριν δυο χρόνια στην Αθήνα και το Gazi Music Hall. Μια εξίσου εντυπωσιακή εμφάνιση και γενναίες δόσεις electro pop ετοιμάζει η Róisín Murphy για το ελληνικό κοινό και πάλι, αυτή τη φορά σε ανοιχτό venue. Όπως στην αξέχαστη εμφάνισή της στο Synch του 2008…

Hooverphonic

Αν κάποιος έπρεπε να φτιάξει ένα kit με χαρακτηριστικά πράγματα των early 00s ένα από αυτά πιθανότατα θα ήταν και το κομμάτι “Mad About You” των Βέλγων Hooverphonic. Γελιέστε βέβαια αν νομίζετε ότι σταμάτησαν εκεί μιας και πρόσφατα κυκλοφόρησαν τον δέκατο δίσκο της καριέρας τους, Looking For Stars, με τον οποίο και έρχονται στα μέρη μας.

JoyCut

Από τη γειτόνισσα Ιταλία έρχονται οι JoyCut, γυρνάνε όμως όλο τον κόσμο με σύνθημα το “JoyCut Never Stops”. Μάλλον η ροκ ορμή τους αλλά και η ηλεκτρονική φινέτσα τους κέρδισε τον Robert Smith των Cure που τους έδωσε το βήμα στο Meltdown Festival στο Λονδίνο. 

Η προπώληση για τη συγκεκριμένη ημέρα συνεχίζεται προς 42 ευρώ (για ένα εισιτήριο) – 80 ευρώ (για δύο εισιτήρια).
Επίσης, διατίθεται περιορισμένος αριθμός VIP εισιτηρίων στα 130 ευρώ.

Δευτέρα 24 Ιουνίου

Alice In Chains

Από τα βασικά συγκροτήματα που όρισαν αυτό που λέμε ήχο του Σιάτλ στια 90s μαζί με τους Nirvana, Pearl Jam και Soundgarder, οι Alice In Chains με μπροστάρη πλέον τον Jerry Cantrell δεν το βάζουν κάτω μέχρι και σήμερα. Όσα πιστά παιδιά, του grunge και μη, προσέλθετε.

1000mods

Από τα πολύ δημοφιλή εγχώρια σχήματα του stoner ήχου, χωρίς να μένουν αυστηρά εντός αυτού, η χάρη των 1000mods ξεκίνησε από το Χιλιομόδι Κορινθίας κι έχει φτάσει μέχρι την Αυστραλία και τις ΗΠΑ και συνεχίζουν απτόητοι.

Fu Manchu

Από τις πρώτες μπάντες που θα έθεσαν πίσω στις αρχές των 90s τις βάσεις γι’ αυτό που θα ονομάζαμε χρόνια αργότερα stoner, απαραίτητη στο line up μιας τέτοιας βραδιάς.

Puta Volcano

Παιδιά του desert ήχου, οι Puta Volcano μετρούν κοντά μια δεκαετή πορεία στα εγχώρια μουσικά πράγματα, αλλά και όχι μόνο, έχοντας κάνει ανοίγματα στο εξωτερικό. Επίσης η frontwoman τους, Άννα Παπαθανασίου, θα είναι και η μοναδική γυναικεία παρουσία της ημέρας.

Monovine

Καθαρά και ξάστερα παιδιά του Κομπέιν, αναμενόμενο το πατρινό τρίο να ανοίγει αυτή τη μέρα του φεστιβάλ. Monovine και τα μυαλά στο Σιάτλ.

Η προπώληση για τη συγκεκριμένη ημέρα συνεχίζεται προς 42 ευρώ.
Επίσης, διατίθεται περιορισμένος αριθμός VIP εισιτηρίων στα 130 ευρώ.

Κυριακή 30 Ιουνίου

Disturbed

Μία από τις εμπορικότερες μέταλ μπάντες της Αμερικής, οι Disturbed θα είναι και οι τελευταίοι headliners του φετινού Release, ρίχνοντας την αυλαία δυνατά. Κάντε πρόβα τους στίχους του “Sound of Silence” για να προετοιμαστείτε για sing along στην διασκευή τους…

Anthrax

H μία από τις τέσσερις μπάντες του λεγόμενου Big Four του thrash (Metallica, Slayer και Megadeth τα υπόλοιπα 3/4), οι Anthrax επιστρέφουν στην Αθήνα για να την κάνουν “Madhouse”.

Six for Nine

Ή αλλιώς αθηναϊκό hard rock από μια μπάντα που έχει μοιραστεί τη σκηνή με τους Monster Magnet, Spiritual Beggars, Fates Warning , Gus G, Leprous, Jamiroquai Groove Section, Memory Garden, Wolf.

Need

Και prog metal έχει η ημέρα με τους Έλληνες Need. Πριν δυο χρόνια με το δίσκο Hegaiamas: a song for freedom έφτασαν να περιοδεύουν σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Καναδά μαζί με τους Σουηδούς Evergrey. Η εμφάνισή τους στο Release θα είναι η πρώτη τους για το 2019, πράγμα που σημαίνει ότι θα έχουν γεμάτες μπαταρίες.

Breath After Coma

Δημιουργήθηκαν το 2014 και τον τελευταίο χρόνο έχουν δει τη δημοτικότητά τους σταδιακά να ανεβαίνει. Με garage δυναμική, χειρίζονται καλά τον εναλλακτικό κιθαριστικό ήχο, όπως φαίνεται από κάθε επόμενο βήμα τους. 

Η προπώληση για τη συγκεκριμένη ημέρα συνεχίζεται προς 42 ευρώ.
Επίσης, διατίθεται περιορισμένος αριθμός VIP εισιτηρίων στα 130 ευρώ.
Ελένη Τζαννάτου