Categories: ΜΟΥΣΙΚΗ

POP SONGS: Τα 10 κομμάτια που δεν σταματήσαμε να ακούμε τις τελευταίες 15 ημέρες

Φεύγει πλέον και ο Νοέμβριος και μπαίνουμε επίσημα στο χειμώνα, ενώ η δισκογραφική χρονιά σιγά σιγά κλείνει, με τις λίστες μουσικού απολογισμού ήδη να βγαίνουν η μία μετά την άλλη. Πάντως, ακόμη και στα τελειώματα της χρονιάς εξακολουθούν να κυκλοφορούν ενδιαφέροντα πράγματα και εδώ συγκεντρώνουμε εκείνες τις νέες κυκλοφορίες -αλλά και μερικές παλαιότερες- που βρίσκονταν σε εξέχουσα θέση στο mp3 μας τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Angel Olsen – “Special”

Το 2016 κέρδισε κοινό και κριτικούς με τον δίσκο της My Woman με ζεστές indie acoustic μελωδίες. Φέτος η Angel Olsen επέστρεψε δισκογραφικά με μία συλλογή με b-sides και ακυκλοφόρητες διασκευές με τίτλο Phases στον οποίο μας αποκαλύπτει μία πιο ρετρό πλευρά της με αίγλη περασμένων δεκαετιών (άλλωστε διασκευάζει από Johnny Cash μέχρι Bruce Springsteen) και της πάει ομολογουμένως πολύ. Παραδόξως, το μάλλον δυνατότερο κομμάτι του δίσκου είναι το παραπάνω που ξεφεύγει από αυτή την αισθητική.

Morrissey – “The Girl From Tel-Aviv Who Wouldn’t Kneel”

Βγήκε το Low In High School, αντιτάχθηκαν και τα στρατόπεδα για το πόσα απίδια πιάνει ο…δίσκος και η συζήτηση προς το παρόν δεν φαίνεται να κλείνει. Σίγουρα πάντως το παραπάνω μας αιφνιδίασε κάπως ευχάριστα.

Jim James – “The World Is Falling Down”

Αν κάποιος μας αιφνιδίασε ευχάριστα χωρίς δεύτερη σκέψη, αυτός ήταν ο Jim James που εν αναμονή της κυκλοφορίας του με διασκευές tribute to 2, μετά το πρώτο single “I Just Wasn’t Made For These Times” των Beach Boys, κυκλοφορεί το “The World Is Falling Down” της Abbey Lincoln και είναι από τα πιο όμορφα και ζεστά πράγματα που ακούσαμε τελευταία. Ανυπομονούμε για τον δίσκο.

Mavis Staples – “If All I Was Was Black”

Η βετεράνος της soul κυκλοφόρησε τη νέα δουλειά της If All I Was Was Black σε παραγωγή του Jeff Tweedy των Wilco, την οποία ντύνει με gospel, funk αλλά μέχρι και country πινελιές (“Peaceful Dream”) και κάνει την δική της πολιτική και κοινωνική δήλωση μετά μουσικής.

Björk – “The Gate”

Νέα δουλειά από το ισλανδικό ξωτικό που κάνει την δική της…Utopia σε παραγωγή και γραμμένο μαζί με τον Arca. Σίγουρα εξακολουθούμε να θαυμάζουμε την Björk ως καλλιτεχνικό σύνολο, η οποία δηλώνει πως αυτό είναι το “Tinder album” της, τραγουδά για τον γυναικείο πόθο και χρησιμοποιεί τα φλάουτα με τρόπο που αντικαθιστούν τα synths. “My silhouette is oval / It is a gate” όπως μας λέει παραπάνω. Άλλος για το Tinder;

Charlotte Gainsbourg – “Rest”

Όσο η Björk καταπιάνεται με την σεξουαλικότητά της, μία άλλη κυρία καταπιάνεται με το θέμα του θανάτου, μιας και το Rest επικεντρώνεται στον πόνο της απώλειας, όχι μόνο του πατέρα της Serge αλλά και της ετεροθαλούς αδερφής της, Kate Barry. Γράφει για πρώτη φορά η ίδια τους στίχους που είναι στα γαλλικά και στα αγγλικά, τραγουδά με σχεδόν ερωτικούς ψιθύρους που ντύνει με ατμοσφαιρικά synths με dream pop αισθητική, ενώ δεν λείπουν και οι εκλεκτές παρουσίες όπως αυτή του Paul McCartney που υπογράφει το “Songbird In A Cage” και αναλαμβάνει drums, πιάνο και κιθάρα σε αυτό. 

Noel Gallagher’s High Flying Birds – “Holy Mountain”

Πίσω από τον Liam και ο Noel, μιας και κυκλοφορεί τη νέα του δουλειά με τους High Flying Birds, Who Built The Moon?, μόλις ενάμιση μήνα μετά το ντεμπούτο του αδερφού του, As You Were. Στη σφυγμομέτρηση πάντως κερδίζει ο μεγάλος αδερφός Noel που εδώ μαζί με τον παραγωγό David Holmes επεκτείνει το κιθαριστικό wall of sound του με glam και ελαφρώς ψυχεδελικά στοιχεία, σε έναν οπωσδήποτε πιο ενδιαφέρον δίσκο από αυτόν του Liam ακόμη κι αν δεν μας εκτόξευσε στο φεγγάρι.

Bazooka – «Ζούγκλα»

Ξεκίνησαν από τον Βόλο, υπέγραψαν στην αμερικανική Slovenly Recordings, γύρισαν ολόκληρο τον κόσμο και τώρα μόλις κυκλοφόρησαν την πρώτη τους δουλειά στην πατρινή Inner Ear, το ep Ζούγκλα. To videoclip για το ομώνυμο κομμάτι κυκλοφόρησε ήδη και πέρα από το γκαζωμένο κομμάτι, μας αρέσει πολύ και το βίντεο γιατί μεταξύ άλλων, μας θυμίζει το “Stereo” των Pavement.

Kraftwerk – “Radioactivity”

To καλύτερο συναυλιακό νέο των ημερών δεν είναι άλλο από την ανακοίνωση της εμφάνισης των Γερμανών μπαμπάδων της ηλεκτρονικής μουσικής στην Αθήνα στις 3 Μαρτίου στο Γήπεδο Tae Kwon Do για ένα τρισδιάστατο show και ήδη έχουμε αρχίσει να «ξεσκονίζουμε» τη δισκογραφία τους για προθέρμανση.

AC/DC -“Let There Be Rock”

Άλλος ένας μουσικός που εγκατέλειψε τα εγκόσμια, ο Malcolm Young και rythm κιθαρίστας των AC/DC, έφυγε στα 64 του χρόνια. Ο αδερφός του, Angus, τον συνόδεψε με την κιθάρα του στην τελευταία του κατοικία.

“Let there be sound / There was sound / Let there be light / There was light / Let there be drums / There was drums / Let there be guitar / There was guitar / Oh, Let there be rock” (Malcolm Young, 1953-2017)

Ελένη Τζαννάτου