Categories: ΒΙΒΛΙΟ

POP BOOKS: Ελληνικοί και ξένοι τίτλοι από την πρόσφατη παραγωγή

Μπήκαμε στον Οκτώβριο, η θερμοκρασία έχει πέσει αισθητά, ας πάρουμε ένα βιβλίο κι ας χουχουλιάσουμε στον καναπέ. 

Λήθη και Λίνκολν – George Sunders (Ίκαρος, μετάφραση Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης, 472 σελ.)

Φεβρουάριος 1862, ο αγαπημένος εντεκάχρονος γιος του προέδρου Λίνκολν πεθαίνει ύστερα από βαριά ασθένεια. Στις 22 Φεβρουαρίου, δύο μέρες μετά τον θάνατό του κι ενώ ο Αμερικανικός Εμφύλιος μαίνεται, ο Γουίλι Λίνκολν κηδεύεται.  Εκείνο το βράδυ, ο Αβραάμ Λίνκολν φθάνει μόνος στο νεκροταφείο, θέλοντας να περάσει χρόνο με το άψυχο σώμα του γιου του. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, τα φαντάσματα αυτών που έφυγαν πρόσφατα από τη ζωή και αυτών που έχουν πεθάνει, από καιρό, συνυπάρχουν˙ μια μνημειώδης μάχη πραγματοποιείται για την ψυχή του μικρού Γουίλι.

Πίνοντας με τον Πάτρικ Λη Φέρμορ, Dolores Payas (Key Books, μετάφραση Έλενα Αβραμίδου, 112 σελ. )

Η Ισπανίδα μεταφράστρια του Πάτρικ Λη Φέρμορ Ντολόρες Παγιάς επισκέφθηκε πρώτη φορά τον συγγραφέα στο σπίτι του στην Καρδαμύλη το 2009. Η συνάντηση αυτή οδήγησε σε δυνατή φιλία. Ένα ανθρώπινο σκιαγράφημα του Άγγλου συγγραφέα και τολμηρού ταξιδευτή, του γοητευτικού και γενναιόδωρου Πάντι, που έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του περιτριγυρισμένος από φίλους, ποτά και, πάνω απ’ όλα, τα βιβλία του.


Πραγματεία για τα ζώα, Condillac (Πόλις, μετάφραση Μιχάλης Πάγκαλος, 208 σελ.)

Ιδού ένα παράξενο βιβλίο. Τιτλοφορείται Πραγματεία για τα ζώα, τίτλος που παραπέμπει στο αρχαιότερο σύγγραμμα, εκείνο του Αριστοτέλη, πάνω στο ζήτημα αυτό. Όμως το αληθινό αντικείμενο του βιβλίου είναι η σχέση ανθρώπου και ζώου, σχέση που δεν νοείται καθ’ εαυτήν παρά στον βαθμό που μας διαφωτίζει για τη φύση του ανθρώπινου πνεύματος.

Προϊστορία για έναν, Πάνος Κουτούλιας (Υποκείμενο, 58 σελ.)

 Όταν σε συναντούν πρώτη φορά

και ύστερα προφέρουν τ’ όνομά σου

μοιάζει σα να σε παραφράζουν ολόκληρο

ή σα να αντικρίζεις ένα ξεχασμένο ποίημά σου

και να σου μπήγονται προοπτικές στα μπούτια.

Η πρώτη ποιητική συλλογή του μόλις 21 ετών Πάνου Κουτούλια εντυπωσιάζει με την ωριμότητα της γραφής και του συναισθήματος.

Τοξικομανία δι ́ηρωίνης-η χρήση ουσιών στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου, Δημήτρης Υφαντής (Άγρα, 296 σελ.)

 Η χρήση και η εξάρτηση έχουν μακρά ιστορία στην Ελλάδα, και ο Μεσοπόλεμος μπορεί να θεωρηθεί ως η μεταβατική περίοδος. Είναι το πέρασμα της κοινωνίας, κατεξοχήν των αστικών κέντρων, από τη χρήση «παραδοσιακών» ουσιών στην εξάρτηση από ουσίες της νεωτερικότητας, διατηρώντας ταυτοχρόνως έντονα στοιχεία της εποχής που προηγήθηκε, όπως αυτό της χρήσης του χασίς. Η τέχνη αποτύπωσε το φαινόμενο κατά κύριο λόγο στη λογοτεχνία, την ποίηση, το θέατρο και το τραγούδι. Ορισμένοι καλλιτέχνες μάλιστα νοσηλεύτηκαν ως εξαρτημένοι σε ιδρύματα.


Θα μπεις σ’ έναν κόσμο, Φώτης Θαλασσινός (Οδός Πανός, 184 σελ. )

 Δεν μπορείς ν’ αφήσεις από τα χέρια σου αυτό το βιβλίο που σε οδηγεί στον παράξενο κόσμο του Φώτη Θαλασσινού. Πρόσωπα που κατοικούν και βαδίζουν δίπλα μας κι εμείς τα προσπερνάμε ή δεν τα βλέπουμε. Στο δάσος των ψυχών, που χτίζει ο Θαλασσινός, πέφτει βροχή, κάνει κρύο και παράξενα ζώα ή άνθρωποι ψάχνουν στέγη. Γραφή. Ελευθερία. Και αυτό κάνει.  (Γιώργος Χρονάς)

The Girl Who Take An Eye For An Eye – David Lagercrantz

Ο συγγραφέας με το best seller βιβλίο The Girl in the Spider’s Web κυκλοφορεί το νέο του βιβλίο και πέμπτο της σειράς Millenium που ξεκίνησε με το The Girl With The Dragon Tattoο του Stieg Larsson που πολλοί γνωρίσαμε μέσα από την κινηματογραφική διασκευή του από το χεράκια του David Fincher το 2012. Η ηρωίδα του βιβλίου μετά από μία δύσκολη παιδική ηλικία, βρίσκεται σε γυναικείες φυλακές και από εκεί ξεδιπλώνεται μία σειρά γεγονότων προκειμένου να ανακαλύψει άλυτα μυστήρια της παιδικής της ηλικίας.


 A Legacy Of Spies – John le Carré

Ο μάστερ των μυθιστορημάτων κατασκοπείας επιστρέφει με το νέο του βιβλίο στο οποίο ο ήρωας Peter Guillam, πρώην εργαζόμενος στις Βρετανικές Μυστικές Υπηρεσίες και νυν συνταξιούχος, λαμβάνει μία ημέρα ένα γράμμα που κρύβει μυστικά για το τι έκανε στα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου.

What Happened – Hillary Rodham Clinton

Η υποψήφια για την προεδρία των ΗΠΑ, Hillary Clinton, γράφει το αυτοβιογραιφκό χρονικό για όσα έζησε εκ των έσω ως γυναίκα υποψήφια πρόεδρος, για τον Donald Trump, τα λάθη της και μέσα από το σύνολο των γεγονότων προσπαθεί να καταδείξει τις δημοκρατικές αξίες που έχουν ανάγκη οι ΗΠΑ σήμερα.

Astrophysics For People In A Hurry – Neil deGrasse Tyson

Όλοι μαγευόμαστε από τα μυστήρια του σύμπαντος αλλά λίγοι από εμάς έχουν την υπομονή και την επιμονή να ψάξουν τέτοια «βαριά» επιστημονικά χωράφια όπως αυτά της αστορφυσικής. Κάτι τέτοιο φαίνεται να σκέφτηκε ο Neil deGrasse Tyson ο οποίος έγραψε αυτό τον εύχρηστο οδηγό για όλους εκείνους που «θέλουν να μάθουν αστροφυσική αλλά βιάζονται».

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA