Όταν μία μπάντα σαν τους Allah-las κάνει εκκωφαντικά sold-out ακόμη και στην Ελλάδα, καταλαβαίνεις ότι η αναβίωση της psych-pop των 60s έχει πιάσει κόκκινο. Έγκριτα μέλη αυτής της σκηνής που πηγάζει κυρίως από την Καλιφόρνια, είναι και οι Blank Tapes. Ο εγκέφαλος τους, Matt Adams, αγαπάει σχεδόν με έναν εμμονικό τρόπο τα 60s, τόσο τη μουσική, όσο και τη γενικότερη στάση ζωής εκείνης της εποχής. Λίγο πριν επισκεφθούν τη χώρα μας για μια μίνι περιοδεία, μιλάει στην Popaganda για τη μουσική, τις επιρροές του αλλά και για το αν η φοβάται μήπως η μόδα της ψυχεδέλειας ξεφτίσει γρήγορα.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται στη Καλιφόρνια μια νέα μεγάλη «έκρηξη» του ψυχεδελικού/surf pop ήχου. Που την αποδίδεις; Νομίζω πως για κάποιο χρονικό διάστημα δεν υπήρχε κινητικότητα. Προέκυψε πολύ καλός ήχος αυτού του είδους κυρίως στα 60s και εκπλήσσομαι που η αναβίωση δεν έγινε νωρίτερα. Η Burger Records και η Lollipop καθώς και άλλα labels βοηθούν στο να ανακαλυφθεί και να διαδοθεί ο συγκεκριμένος ήχος από τοπικές μπάντες ενώ τώρα τα παιδιά ακούνε αυτές τις δουλειές και εμπνευσμένοι, δημιουργούν τις δικές τους α λα 60s μπάντες! Όταν ήμουν εγώ έφηβος στη Βόρεια Καλιφόρνια, όλες οι καλές μπάντες ήταν underground και τώρα τις ακούν όλοι! Νομίζω πως σήμερα κυκλοφορεί πολλή φρικτή ανέμπνευστη μουσική και τα 60s φαίνεται να προωθούν μια φανταστική δυναμική, γεμάτη χρώματα και πνευματικότητα. Είναι τρόπος ζωής όπως το punk rock ή το rockabilly για κάποιους ανθρώπους. 

Πριν από τους Blank Tapes κυκλοφορούσες σόλο δίσκους. Γιατί άλλαξες τροπάρι; Όλα ξεκίνησαν όταν ηχογραφούσα ένα άλμπουμ το 2003 και δεν ήθελα να του δώσω το δικό μου όνομα. Οπότε αποφάσισα να δημιουργήσω μια μπάντα με το όνομα Blank Tapes γιατί ηχογραφούσα κυρίως σε κασέτα. Η βασική διαφορά είναι ότι με τον καιρό ενισχύεται η πιο σκληρή ψυχεδελική πλευρά μου, η οποία εξωτερικεύεται κυρίως στα live και έτσι πλέον δεν παίζω «γλυκά» κομμάτια παρά μόνο αν πρόκειται για ακουστική/σόλο εμφάνιση. 

http://youtu.be/GlQf8YugdNQ 

Ακούγοντας τα τραγούδια σου, μου κάνουν σαν να βρέθηκε ο Lou Reed με τους Beatles μια ηλιόλουστη μέσα στη παραλία… Tόσο ο Lou Reed όσο και οι Beatles αποτελούν μεγάλες επιρροές. Επίσης, πως θα μπορούσα να μην επηρεαστώ από την Καλιφόρνια, τον υπέροχο καιρό καθώς και από την πολιτισμική και μουσική κουλτούρα. Άκουγα πολύ 60s όταν ξεκίνησα να ασχολούμαι με τη κιθάρα και να γράφω κομμάτια. The Kinks, Rolling Stones, Doors, Led Zeppelin, Buffalo Springfield, Creedence Clearwater Revival, Jimi Hendrix, Leonard Cohen καθώς και κάποιους μεταγενέστερους καλλιτέχνες όπως οι The Clash και ο Beck. Τελευταία επηρεάζομαι αρκετά από τη σύγχρονη, τοπική μουσική σκηνή. 

Αν είχες την ευκαιρία να ζήσεις σε κάποια άλλη δεκαετία, πέρα από τα 60s που είναι προφανές ότι λατρεύεις, ποια θα ήταν αυτή; Θα επιμείνω στα 60s. Θα ήταν υπέροχο να ήμουν εικοσάρης τότε, όπως οι γονείς μου. Για μένα, τότε ξεκίνησαν τα πράγματα να έχουν ενδιαφέρον όσον αφορά στην ποπ κουλτούρα και την τέχνη γενικά. Φυσικά δε θα μπορούσα να κάνω αυτό που κάνω τώρα αν ζούσα στο παρελθόν, σίγουρα θα ήταν διαφορετικά. Το παρόν φαντάζει μια καλή εποχή για να ζω. Πιθανώς το μέλλον να είναι ακόμα καλύτερο, αν και είμαι σίγουρος πως κάποια πράγματα θα χειροτερέψουν πολύ.  

Μιλώντας για το παρόν και το μέλλον, πως βλέπεις τα πράγματα στη μουσική βιομηχανία; Θα σταματήσουν ποτέ όλες αυτές οι αναβιώσεις παλαιότερων ρευμάτων; To μεγαλύτερο μέρος του όλου πράγματος αποτελεί μια τάση, αλλά έχει και θετικά αποτελέσματα. Θα προτιμούσα κάθε μπάντα να προσπαθούσε να ακούγεται όπως οι μπάντες στα 60s παρά στα 90ς. Τα 60s θα είναι πάντα η αγαπημένη μου δεκαετία και οι Beatles θα είναι πάντα η αγαπημένη μου μπάντα.

Από την δισκογραφία σας, ποιος δίσκος θεωρείς ότι αντιπροσωπεύει περισσότερο την ουσία των Blank Tapes;

Κανένα από τα άλμπουμ δεν αντιπροσωπεύει ακριβώς τον ήχο ή τον χαρακτήρα των Blank Tapes. To Vacation θα μπορούσε αλλά δεν έχει αρκετά σόλο στη κιθάρα. Το Slow Easy Death θα μπορούσε επίσης αλλά δεν είναι αρκετά ποπ. Ακόμα δεν έχω καταφέρει να δημιουργήσω ένα άλμπουμ που να νιώθω ότι αντιπροσωπεύει απόλυτα τον ήχο που έχω στο κεφάλι μου. Το καλύτερο δεν έχει έρθει ακόμα.

http://youtu.be/AMYglgBfPtU 

Η Ελλάδα είναι το ίδιο ηλιόλουστη με τη Καλιφόρνια. Είσαι ενθουσιασμένος που θα παίξετε εδώ; Πάρα πολύ! Πάντα ήθελα να ταξιδέψω στην Ελλάδα και ήθελα να παίξω εκεί από τότε που οι φίλοι μου, οι Allah-Las μου είπαν πόσο όμορφα ήταν για αυτούς. Ανυπομονώ να βρεθώ σε ένα πιο ζεστό κλίμα, αφού είμαστε σε περιοδεία σε μέρη με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Θα σας δούμε σύντομα!

Οι Blank Tapes μαζί με τους Γερμανούς The Roaring 420s, επισκέπτονται την Ελλάδα στα πλαίσια της 3ης ευρωπαϊκής τους περιοδείας.

4.12.2014 – Beatnik’s Bar, Ιωάννινα

5.12.2014 – Κεντρική Πλατεία, Τρίκαλα

6.12.2014 – Στο Περίπου, Λάρισα

7.12.2014 – Six Dogs, Αθήνα 

Εισιτήρια: 12 € (προπώληση), 15 € (ταμείο). Προπώληση: Public, Παπασωτηρίου, Seven, Ιανός, Reload / http://www.viva.gr/tickets/music/six-dogs/the-blank-tapes/