swingin'cats-7

Στην αρχή ήταν τρίο. Πριν από χρόνια, όμως, η Πέννυ και η παρέα της αποφάσισαν ότι θα ξεκινούσαν τη νέα (τότε) σεζόν ως Penny & The Swingin’ Cats. Ήθελαν να ξεφύγουν από την acoustic μορφή τους και έτσι τα τύμπανα και το κοντραμπάσο προστέθηκαν για να δώσουν μια πιο ζωντανή και χορευτική χροιά στο όλο εγχείρημά τους.

Από τότε έχουν υπάρξει φορές που στις live εμφανίσεις τους συμμετέχουν 6 άτομα, ενώ κάποιες άλλες η παρέα μεγαλώνει και η σκηνή γεμίζει με 8 άτομα. Σαν μια οικογένεια, περνούν πολλές ώρες μαζί και όλοι πια ξέρουν τις συνήθειες, τις παραξενιές και τα θέλω των άλλων. «Η μπάντα μας, όπως και κάθε μπάντα, είναι ένας ζωντανός οργανισμός», λέει η Πέννυ. «Η δύναμη μιας μπάντας είναι στους ανθρώπους της- άλλοι εξελίσσονται, άλλοι διαλέγουν δρόμο διαφορετικό. Ή ταιριάζεις, ή δεν ταιριάζεις με  τον άλλον και αυτό φαίνεται στην πορεία».

swingin'cats-5

Βρίσκονται σίγουρα στην πιο δημιουργική φάση τους μέχρι σήμερα, αν και πλέον είναι πιο επιλεκτικοί ως προς το πότε και πού θα εμφανιστούν ζωντανά. Δουλεύουν ασταμάτητα, φτιάχνουν βιντεάκια για τα καινούρια τους κομμάτια σε μια ρέττρο-ποπ αισθητική, ενώ ετοιμάζεται αυτές τις μέρες και το teaser για τη μεγάλη εμφάνιση που θα κάνουν ως Big Band με πάνω από 10 μουσικούς στο Gazarte στις 31 Δεκεμβρίου.

Το όνομά τους ήταν μια έμπνευση σχεδόν τυχαία και αναγκαία. Έπρεπε να στείλουν ένα δελτίο τύπου για μια εμφάνισή τους, αλλά ακόμα δεν είχαν κατασταλάξει. Να ‘ναι καλά ο ντράμερ που είχαν τότε που συνέχεια φώναζε την Πέννυ «γάτα». Και κάπως έτσι, η παρέα έγινε γνωστοί ως Penny & the Swingin’ Cats. Σκέφτονται, βέβαια, να το αλλάξουν και πάλι ώστε να διώξουν την swing ταμπέλα από πάνω τους, μιας και το καινούριο άλμπουμ θα περιέχει πολύ διαφορετικά πράγματα, σε άλλο ύφος.

swingin'cats-4

Το πρώτο τους μίνι άλμπουμ είναι η απόδειξη πως όταν κάποιος έχει ένα όνειρο και το κυνηγάει, θα τα καταφέρει. Και ειδικά όταν όλα οργανώνονται από εσένα τον ίδιο, με μεράκι, το αποτέλεσμα δίνει ακόμη μεγαλύτερη ικανοποίηση. Το άλμπουμ αυτό, που θα κυκλοφορεί μόνο στα live, σε λίγα καταστήματα αλλά και «ελεύθερο» στο ίντερνετ, είναι ο προπομπός του ολοκληρωμένου άλμπουμ τους που θα κυκλοφορήσει στις αρχές του 2014.

Τη μουσική και τους στίχους υπογράφει για πρώτη φορά η Πέννυ, που παραδέχεται ότι «η έμπνευση ή έρχεται ή δεν έρχεται, η δημιουργική τσίτα είναι θέμα της στιγμής». Πόσο δύσκολο ή πόσο εύκολο είναι άραγε να αναλαμβάνεις τα ηνία  της δικής σου παραγωγής και να τα κάνεις όλα μόνος σου, χωρίς εταιρίες και μάνατζερ; «Άργησε λίγο, αλλά έγινε κι αυτό. Παλιά με τις εταιρίες δεν ήσουν μέσα, δεν το ένιωθες εντελώς δικό σου. Τελικά είναι καλό για εμάς που έκλεισαν πολλές εταιρίες γιατί ζούμε τη γλύκα του να τρέχεις κάτι μόνος σου από την αρχή. Κάνεις λάθη και αυτά σε κάνουν καλύτερο, και επαγγελματικά αλλά και ως άνθρωπο γενικότερα».

swingin'cats-2

Για την Πέννυ, ρετρό είναι να ξυπνάμε μια νοσταλγία παλιάς εποχής. Να θυμάσαι κάτι όμορφο, μια ανάμνηση που σε κάνει να χαμογελάς, που δίνει κίνητρο στους ανθρώπους να ξαναζωντανεύουν. «Μέσα από τις μελωδίες μας, καλούμε τα συναισθήματα του κόσμου, θέλουμε να τα αφυπνίσουμε. «Όσα συμβαίνουν γύρω μας, μας κλειδώνουν και καταλήγουμε να γεμίζουμε τα συναισθηματικά μας κενά με άσκοπες καταχρήσεις». Ζώντας στην περιπέτεια, αφού στα 18 της έφυγε από το σπίτι της χωρίς τίποτα, δηλώνει φαν του ρίσκου. Είναι απαραίτητα τα ρίσκα γιατί «η ζωή είναι καλύτερη όταν μαθαίνεις να ζητάς και να ζεις με πιο λίγα αλλά πιο ουσιαστικά πράγματα». Και όταν το καταφέρνεις έρχεται η λύτρωση. Η σχέση με τον κόσμο είναι αμφίδρομη και είναι μαγικό συναίσθημα όταν από τα βλέμματα του κόσμου εισπράττεις την ίδια και μεγαλύτερη χαρά.

swingin'cats-8

Όλα αυτά πετυχαίνουν, όμως, γιατί όλοι τους συμφωνούν στο ρητό της Πέννυ, ότι η δουλειά του μουσικού είναι η πρόβα, όχι οι συναυλίες. «Πρέπει συνέχεια να δουλεύεις, να εξελίσσεις το πρόγραμμά σου χωρίς φόβο. Και φυσικά, είναι όμορφο να επιβραβεύεται αυτό, όχι μόνο από το κοινό αλλά και από άλλους μουσικούς. Υπάρχουν πολλοί και καλοί μουσικοί στην ίδια φάση που έχουν πολύ χαρά μέσα τους γι’ αυτό που κάνουν και είναι σημαντικό να υπάρχει η αλληλοϋποστήριξη και όσο μπορούμε να βοηθάμε ο ένας τον άλλον, ανεξάρτητα από το αν είναι πιο γνωστοί ή πιο άγνωστοι από εμάς». Σωστή.

Οι Penny & the Swingin’ Cats στο soundcloud.