Όσα πρέπει να γνωρίζετε για το 24ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

«Κρύα είν΄ η άνοιξη. Κι η γη πεινάει της Κριμαίας. / Την ενοχή φοβάται η δύσμοιρη, όπως στου Βράγγελ τον καιρό. / Κουρέλια τα κιλίμια, δεμένα τα σκυλιά / κι ο ίδιος ο καπνός, τώρα πικρός και να κεντάει.

»Χαμένη η γη της στην αχλύ, πανέμορφη όμως πάντα. / Τα δέντρα ανθίζουνε, μα στέκουνε σαν ξένοι. / Κι η αμυγδαλιά τον οίκτο προκαλεί / στην χθεσινή τη στολισμένη ανοησία.

»Την όψη της η φύση δεν γνωρίζει, κι απ’ το Κουμπάν / κι από την Ουκρανία οι πρόσφυγες, σκιές εφιαλτικές. / Στα κετσεδένια τους ποδήματα οι πεινασμένοι χωρικοί / φρουρούν τις πόρτες, αλλά τις κλειδαριές δεν τις αγγίζουν».

Με το ποίημα «Παλιά Κριμαία» του κορυφαίου Ρώσου ποιητή Όσιπ Μαντελστάμ (μτφ. Γ. Παλαβού – Ορ. Ανδρεαδάκη) που έγραψε το καλοκαίρι του 1933 με αναφορά στον Μεγάλο Λιμό που επέβαλε το σταλινικό καθεστώς στον ουκρανικό λαό στις αρχές της δεκαετίας του ’30 οδηγώντας εκατομμύρια ανθρώπους στον θάνατο, τελείωσε η συνέντευξη Τύπου της παρουσίασης του 24ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Με την ελπίδα ότι ο εφιάλτης θα έχει τελειώσει ως την ημέρα έναρξης του φεστιβάλ, την Πέμπτη 10 Μαρτίου, η Γενική Διευθύντρια Ελίζ Ζαλαντό, ο διευθυντής Ορέστης Ανδρεαδάκης, η υπεύθυνη της Αγοράς Γιάννα Σαρρή και ο επικεφαλής Προγράμματος Γιώργος Κρασσακόπουλος παρουσίασαν το φετινό και όπως πάντα πλούσιο πρόγραμμα που θα αναπτυχθεί τόσο σε φυσικούς χώρους όσο και online έως την Κυριακή 20 Μαρτίου, τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Από τη Συνέντευξη Τύπου

Προφεστιβαλική προβολή για την Ουκρανία

Δηλώνοντας την στήριξή του στον λαό της Ουκρανίας και φωτίζοντας τις τραγικές πλευρές του πολέμου, το Φεστιβάλ φιλοξενεί μια ειδική προφεστιβαλική online προβολή, το σπαρακτικό ντοκιμαντέρ «Το μακρινό γαύγισμα των σκυλιών». Το ντοκιμαντέρ, το οποίο έφτασε μέχρι τη shortlist των Όσκαρ, διαδραματίζεται σε ένα χωριό στα σύνορα Ρωσίας και Ουκρανίας, με πρωταγωνιστές παιδιά. Η προβολή ξεκινάει την Τετάρτη 2 Μαρτίου στην Πλατφόρμα του Φεστιβάλ, για 500 προβολές. Όλα τα έσοδα θα διατεθούν στην οργάνωση Voices of Children που βοηθά τα παιδιά στις πληγείσες περιοχές της Ουκρανίας.

Το πρόγραμμα

Στο 24ο ΦΝΘ θα προβληθούν 233 ντοκιμαντέρ μικρού και μεγάλου μήκους στην ιστορική έδρα του θεσμού, στις αίθουσες Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας, καθώς και στις αίθουσες του Λιμανιού, Φρίντα Λιάππα, Τώνια Μαρκετάκη, Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές. Παράλληλα, οι περισσότερες ταινίες θα προβάλλονται και διαδικτυακά, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας του Φεστιβάλ online.filmfestival.gr.

Ταινία έναρξης του φεστιβάλ την Πέμπτη 10 Μαρτίου, το ντοκιμαντέρ «Πώς να επιβιώσετε σε μια πανδημία» («How to Survive a Pandemic») του Ντέιβιντ Φρανς, που θα προβληθεί σε παγκόσμια πρεμιέρα. Την αυλαία της διοργάνωσης θα κλείσει την Κυριακή 20 Μαρτίου, η προβολή της ταινίας «Τυφλή φιλοδοξία» («Blind Ambition») των Γουόρικ Ρος και Ρομπ Κόου.

Στο φεστιβάλ θα προβληθούν 93 μεγάλου και μικρού μήκους ελληνικές ταινίες: 32 ταινίες στο διεθνές πρόγραμμα (Διεθνές Διαγωνιστικό, Διαγωνιστικό Newcomers, Διαγωνιστικό >>Film Forward, Ανοιχτοί Ορίζοντες), 38 ταινίες στην Πλατφόρμα, 7 ταινίες στην ενότητα Από οθόνη σε Οθόνη, ενώ θα γίνουν 3 ειδικές προβολές, ανάμεσά τους η ταινία «Η πόλη και η πόλη» των Χρήστου Πασσαλή και Σύλλα Τζουμέρκα, η οποία προβάλλεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μετά την παγκόσμια πρεμιέρα που πραγματοποίησε στο τμήμα Encounters της Μπερλινάλε. 

Παράλληλα, θα προβληθεί το αγαπημένο ντοκιμαντέρ «Ο μανάβης» του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου, καθολικά προσβάσιμο τόσο στη φυσική προβολή του όσο και διαδικτυακά, καθώς και 12 σημαντικά ελληνικά ντοκιμαντέρ στο πλαίσιο του αφιερώματος «Χώρα, σε βλέπω».

Στα τρία διεθνή διαγωνιστικά τμήματά του, το Φεστιβάλ φιλοξενεί: Δώδεκα ταινίες -ανάμεσά τους και τρεις ελληνικές-, στο Διεθνές Διαγωνιστικό, όπου θα διαγωνιστούν για τον Χρυσό Αλέξανδρο (χρηματικό έπαθλο 12.000 ευρώ), καθώς και το Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής (5.000 ευρώ).

Δώδεκα ταινίες στο διαγωνιστικό τμήμα Newcomers, με πρώτες και δεύτερες ταινίες νέων δημιουργών. Ανάμεσά τους και τρεις ελληνικές, που διαγωνίζονται για τον Χρυσό Αλέξανδρο – «Δημήτρης Εϊπίδης» (χρηματικό έπαθλο 10.000 ευρώ) και το Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής (4.000 ευρώ).

Δώδεκα ταινίες επίσης -ανάμεσά τους και τρεις ελληνικές- συμμετέχουν στο διαγωνιστικό τμήμα >>Film Forward, που προτείνει ριζοσπαστικές ταινίες. Οι ταινίες διαγωνίζονται για τον Χρυσό Αλέξανδρο >>Film Forward (χρηματικό έπαθλο 6.000 ευρώ) και το Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής (3.000 ευρώ).

Παράλληλα, θα προβληθούν δυναμικά και πρωτοποριακά ντοκιμαντέρ στους Ανοιχτούς Ορίζοντες, κορυφαία ντοκιμαντέρ στο τμήμα Top Docs και φωνές νέων δημιουργών μέσα από το τμήμα NextGen.

Ενώ στο διαγωνιστικό τμήμα podcast συμμετέχουν 19 ελληνόφωνα και αγγλόφωνα podcast, ενώ το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει και δεκαπέντε podcast εκτός συναγωνισμού. Στη φετινή διοργάνωση, το Φεστιβάλ, σε συνεργασία με την Ανωτάτη Σχολή Louis Lumière και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, προσφέρουν βραβείο-υποτροφία για Ανερχόμενο Ακουστικό Δημιουργό Ντοκιμαντέρ.

Αφιέρωμα >> POST REALITY

Το 24ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης εξερευνά τη μετα-πραγματικότητα, το post reality που βιώνουμε, μέσα από μια επιλογή ταινιών που σκιαγραφούν τους ήρωες, τους αντι-ήρωες, τα κρυμμένα μυστικά και τις πρισματικές αλήθειες που ορίζουν την αλλαγή εποχής που διανύουμε. Τα 10 μεγάλου και μικρού μήκους ντοκιμαντέρ του αφιερώματος, μας υπενθυμίζουν ότι οι λευκές σελίδες που ανοίγονται μπροστά μας, όσο τρομακτικές και αν μοιάζουν, κρύβουν πάντα μέσα τους όλες τις πιθανότητες. 

Παράλληλα, το φετινό φεστιβάλ φιλοξενεί αφιέρωμα στο έργο της auteur από τη Λετονία, Λάιλα Πακάλνινα, με 19 μικρού και μεγάλου μήκους ταινίες της, καθώς και στη Φιλανδή δημιουργό Βίρπι Σουούταρι, προβάλλοντας 6 μικρού και μεγάλου μήκους ταινίες της.

ΑΓΟΡΑ

Δυναμική παρουσία στο Φεστιβάλ, όπως κάθε χρόνο, έχει η Αγορά του, μία από τις σημαντικότερες στην Ευρώπη. Η Αγορά που πραγματοποιείται από τις 11 έως τις 19 Μαρτίου τόσο σε φυσικούς χώρους αλλά και online, υποστηρίζεται από το πρόγραμμα Creative Europe MEDIA και δίνει βραβεία σε υπηρεσίες και χρηματικά έπαθλα, συνολικού ύψους 200.000 ευρώ.

Τέλος, όπως κάθε χρόνο, το Φεστιβάλ δίνει ιδιαίτερη προσοχή στις εκδόσεις του. Φέτος παρουσιάζει την ειδική έκδοση για το Post-Reality, σε συνεργασία με τις εκδόσεις Νεφέλη -διαθέσιμη σε όλα τα βιβλιοπωλεία της χώρας-, τον πρωτοποριακό και αγαπημένο Α-Κατάλογο που αποτυπώνει το στίγμα της διοργάνωσης, καθώς και τον επίσημο κατάλογο της.

Το poster του φεστιβάλ υπογράφει ο εικονογράφος και δημιουργός κόμικ Kanellos Cob, ενώ τα σποτ δημιούργησε η σκηνοθέτις Αγγελική Αριστομενοπούλου

Το 24ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης πραγματοποιείται με την υποστήριξη του ΥΠΠΟΑ, του προγράμματος ΕΣΠΑ του ΠΕΠ Κ. Μακεδονίας και του προγράμματος MEDIA. Πολύτιμη είναι η στήριξη της ΕΡΤ, επίσημου χορηγού επικοινωνίας του Φεστιβάλ, της COSMOTE TV, Mεγάλου Xορηγού του Φεστιβάλ, της Alpha Bank χορηγού προσβασιμότητας, της Aegean, επίσημου αερομεταφορέα, και της Fischer, χορηγού των Βραβείων Κοινού. 

Η προπώληση των εισιτηρίων θα ξεκινήσει την Τρίτη 8 Μαρτίου. Μπορείτε να δείτε τα τρέιλερ στο κανάλι του Φεστιβάλ στο YouTube να δείτε το πρόγραμμα και να κατεβάσετε ολόκληρη τη λίστα των ταινιών σε αρχείο word, ΕΔΩ.

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA