Categories: ΘΕΑΤΡΟ

Η ώρα της Τέχνης

Φρέσκος, ανανεωτικός αέρας φυσά από χθες στα εσωτερικά του Θεάτρου Τέχνης. Γιορτάζοντας τη διπλή επέτειο, 60 χρόνια στο Υπόγειο και 30 στην οδό Φρυνίχου, η εμβληματική παρακαταθήκη του Κάρολου Κουν περνάει σε νέα χέρια. Τη σκυτάλη της καλλιτεχνικής διεύθυνσης παίρνει η απόφοιτος και καθηγήτρια Τέχνης Μαριάννα Κάλμπαρη , η οποία μίλησε για ένα πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα βασισμένο στη «συλλογικότητα» και την «εξωστρέφεια».

Πάνω από είκοσι παραγωγές, παράλληλες δράσεις και σεμινάρια, χορός, μουσικές βραδιές, και η καθιερωμένη παιδική σκηνή, θα εκφράσουν δημιουργικά θεματικές όπως: «2014: 6 χρόνια κρίση/60 χρόνια Υπόγειο», «Νεοελληνικό έργο/ χορός/μουσική», «Το μυστήριο της επιβίωσης», «Ο θάνατος της αθωότητας/ Γάλλοι συγγραφείς μιλούν για τον έρωτα» κ.α.

Το δυναμικό του θεάτρου συνδυάζει νέους, ελπιδοφόρους δημιουργούς, αλλά και διακεκριμένα ονόματα με πορεία στο χώρο: Λένα Κιτσοπούλου, Έκτορας Λυγίζος, Άτζελα Μπρούσκου, Παντελής Δεντάκης , Νίκος Μαστοράκης, Γιάννος Περλέγκας, Δημήτρης Δεγαϊτης , η ίδια η Μαριάννα Κάλμπαρη αλλά και η ομάδα Blitz, οι «Όπερες των ζητιάνων», καθώς και ένα σύνολο από ενδιαφέροντες μουσικούς και χορευτές, σε μια απόπειρα να καλύψει πολλαπλά καλλιτεχνικά επίπεδα και να ενθαρρύνει τη συνεργασία μεταξύ τους.

Έργα του κλασσικού ρεπερτορίου («Αδελφοι Καραμαζώφ»), δραματουργικές αποδόσεις μυθιστορημάτων «Αλεξάνδρεια», σύγχρονες πειραματικές προσεγγίσεις («Vaya. Δέκα χρόνια μετά») , ακροβατική χοροκίνηση («Betelgez») και μια έρευνα για τον λαϊκό εξπρεσιονισμό που διεξάγεται στα πλαίσια της επετείου ογδόντα χρόνων από την ίδρυση της Λαϊκής Σκηνής συνθέτουν το φετινό ρεπερτόριο του Θεάτρου Τέχνης συνεχίζοντας το όραμα του εμπνευστή του και διευρύνοντας τους ορίζοντες της τέχνης και της καλλιτεχνικής προσφοράς. 

Ιωάννα Παναγοπούλου

Η Ιωάννα Παναγοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα το Σεπτέμβριο του '93. Σήμερα ολοκληρώνει τις σπουδές τις στο τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου.

Share
Published by
Ιωάννα Παναγοπούλου