Categories: ΜΟΥΣΙΚΗ

O Peter Gabriel παρουσιάζει μια νέα εκδοχή του θρυλικού τραγουδιού “Biko”

«Όταν προσπαθώ να κοιμηθώ τη νύχτα, μπορώ να ονειρεύομαι μόνο με κόκκινο χρώμα. Ο έξω κόσμος είναι ασπρόμαυρος, με μόνο ένα χρώμα νεκρό», τραγουδούσε ο Peter Gabriel to 1980 στο τραγούδι Biko που περιλαμβανόταν στο ομότιτλο άλμπουμ του. Ο νοτιοαφρικανός αγωνιστής ενάντια στο απαρτχάιντ, Steven Biko, στον οποίο ήταν αφιερωμένο, δολοφονήθηκε ενώ ήταν κρατούμενος από την αστυνομία.

Σήμερα, που η σημασία να καταλάβει ο κόσμος ότι η ζωή κάθε μαύρου ανθρώπου μετράει, είναι τόσο μα τόσο σημαντική, ο αγαπημένος μουσικός είναι και πάλι παρών με μία νέα εκδοχή του εμβληματικού τραγουδιού. Τον ίδιο πλαισιώνουν πολλοί ακόμα ταλαντούχοι καλλιτέχνες. Ο διάσημος βιολοντσελίστας Yo-Yo Ma, η τραγουδίστρια και ακτιβίστρια Angélique Kidjo, ο μπασίστας Meshell Ndegeocello, το μουσικό σύνολο Cape Town Ensemble και πολλοί ακόμη.   

 Όπως είπε και ο ίδιος στο Rolling Stone: «Μπορεί η κυβέρνηση της μειονότητας των Λευκών στη Νότια Αφρική να αποτελεί παρελθόν, όμως δεν έχει εκλείψει ο ρατσισμός σε ολόκληρο τον κόσμο που αντιπροσώπευε το απαρτχάιντ. Δυστυχώς, ο ρατσισμός και ο εθνικισμός είναι σε άνοδο. Στην Ινδία, τη Μιανμάρ, την Τουρκία, το Ισραήλ και την Κίνα, ηθελημένα εκμεταλλεύονται τον ρατσισμό για πολιτικό όφελος. Στο μέτωπο Μαύροι-Λευκοί, το κίνημα Black Lives Matter κατέστησε ιδιαίτερα σαφές το πόσο δρόμο έχουμε να διανύσουμε πριν μπορέσουμε να ελπίσουμε ότι θα πούμε πως ξεφύγαμε από τη σκοτεινή σκιά του ρατσισμού».

Η νέα ακουστική εκδοχή του “Biko” παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον περασμένο Δεκέμβριο στην εκδήλωση «Peace Through Music: A Global Event for Social Justice», την οποία διοργάνωσαν το Playing for Change και το United Nations Population Fund για την 75η επέτειο του ΟΗΕ (μάλιστα είχε μιλήσει ο Nkosinathi Biko, ο γιος του Steve Biko). Τα έσοδα της εκδήλωσης, όπως και του συγκεκριμένου τραγουδιού, διατίθενται στο Playing for Change Foundation, στο United Nations Population Fund, στα Ηνωμένα Έθνη καθώς και στο πρόγραμμα του οργανισμού Remember Slavery Programme, στο Sankofa, στο Bob Marley Foundation, στο Silkroad και το Rock & Roll Hall of Fame Foundation. Η παραγωγή του βιντεοκλίπ, το οποίο δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Playing for Change’s Song Around the World», είναι οι Sebastian Robertson και Mark Johnson.

 Ο Peter Gabriel αυτή την περίοδο ετοιμάζει και καινούργιο υλικό και όπως τόνισε: «Υπάρχουν πολλά καινούργια τραγούδια και κάποια ακυκλοφόρητα τα οποία έχω παίξει ζωντανά, αλλά τώρα έχουν και αυτά ερμηνείες στούντιο. Θέλω να προσπαθήσω να παίξουν μαζί τα μέλη της μπάντας κάποια από αυτά, πράγμα για το οποίο θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι να  ξεπεράσουμε τoν Covid».

Αντιγόνη Πάντα-Χαρβά