Categories: ΣΙΝΕΜΑFeatured

Ο Πάνος Κούτρας στις Κάννες

Τα πράγματα δείχνουν να πηγαίνουν από το καλό στο καλύτερο για τον δημιουργό του Strella, Πάνο Κούτρα, καθώς η νέα ταινία του με τίτλο Xenia επιλέχθηκε να κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα της στο 67ο Φεστιβάλ Καννών (14 -25 Μαΐου) στο επίσημο τμήμα της διοργάνωσης, «Ένα Κάποιο Βλέμμα».
Το Xenia αφηγείται την ιστορία δύο αδερφών, του 16χρονου Ντάνυ και του 18χρονου Οδυσσέα, οι οποίοι μετά το θάνατο της Αλβανής μητέρα τους θα ξεκινήσουν ένα ταξίδι από την Κρήτη μέχρι τη Θεσσαλονίκη αναζητώντας τον Έλληνα πατέρα τους, που τους είχε εγκαταλείψει όσο ήταν ακόμη παιδιά. Στόχος τους είναι να κερδίσουν την επίσημη αναγνώριση του πατέρα τους ώστε να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια, αλλά και να συμμετάσχουν σε ένα τηλεοπτικό talent show διεκδικώντας μια καλύτερη ζωή. Στο κυνήγι ενός ονείρου που πρέπει πάση θυσία πραγματοποιήσουν, έρχονται αντιμέτωποι όχι μόνο με την αργιότητα της εφηβείας τους, αλλά και με την ξενότητα προς την ίδια τους τη χώρα, μια χώρα που αρνείται να τους βοηθήσει στο ταξίδι τους.

Φαίνεται όμως πως οι ήρωες της ταινίας δεν ήταν οι μόνοι που είχαν προβλήματα. «Η συμμετοχή της ταινίας στο Φεστιβάλ Καννών είναι μια ευτυχής στιγμή στη μακριά και δύσκολη πορεία της παραγωγής του Xenia, που ήρθε αντιμέτωπη και αυτή όπως και οι ήρωές της με τη σκληρή σύγχρονη πραγματικότητα αλλά και με τις εγγενείς δυσκολίες που φέρει μια συμπαραγωγή. Ελπίζω αυτό το καταπληκτικό γεγονός, που μας κάνει πολύ χαρούμενους, να είναι η αρχή του τέλους όλων των δυσκολιών της ταινίας», δηλώνει ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος της ταινίας, Πάνος  Κούτρας. Μεταξύ των ηθοποιών είναι ο Γιάννης Στάνκογλου και η Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, ενώ τους πρωταγωνιστικούς ρόλους έχουν οι Κώστας Νικούλι και Νίκος Γκέλια.

Τατιάνα Φύσσα