Η Μήδεια, μια από τις πιο εμβληματικές γυναικείες φιγούρες της αρχαίας τραγωδίας, ανεβαίνει στο Θέατρο Θησείον, δοσμένη μέσα από την ματιά του Μποστ. Με ένα θίασο γεμάτο εξαιρετικούς ηθοποιούς και την Monika να υπογράφει την μουσική, η οποία παίζεται ζωντανά από τους ηθοποιούς, αναμένεται να πρωταγωνιστήσει τον θεατρικό χειμώνα. Η Popaganda, μίλησε με τον Νίκο Πουρσανίδη, που υποδύεται τον Ιάσωνα, έναν ήρωα με άστατη ερωτική ζωή και σύζυγο της Μήδειας.

Τι τύπος είναι ο Ιάσωνας στην α λα Μποστ Μήδεια; Ο Ιάσωνας έχει όλο το παρελθόν και τα επιτεύγματα του μυθικού ήρωα αλλά αυτό που διατρέχει την παράσταση είναι η ερωτική και άστατη πλευρά του. Αυτή που τον κάνει να παραμελεί τη Μήδεια και να την απατά με οποία βρει μπροστά του! Καθαρά εγωπαθής, αφελής, φλογερός εραστής.

Ο Μποστ έλεγε ότι ήθελε «οι θεατές περισσότερο να χαμογελάνε και λιγότερο να χαχανίζουν». Πώς επιτυγχάνεται αυτό στη συγκεκριμένη παράσταση; Πιστεύω ότι αυτή η παράσταση υπηρετεί με πολύ ζωντάνια και όρεξη το ευφυές χιούμορ του Μποστ. Η μεγαλύτερη πρόκληση σε ένα ανέβασμα τέτοιου έργου, είναι να έχουμε οι ηθοποιοί μεταξύ μας αλλά και ο σκηνοθέτης κοινή αίσθηση του χιούμορ. Δεν είναι εύκολο, αλλά με οδηγό αυτό το εξαιρετικό κείμενο και το ευφάνταστο και απελευθερωτικό πλαίσιο που δημιουργεί ο Νικορέστης, πιστεύω ότι κερδίζουμε το στοίχημα. 

Η μουσική που έγραψε η Μόνικα παίζεται ζωντανά από τους ηθοποιούς. Πώς εξυπηρετεί αυτό την πλοκή και πώς συμβάλλει στην εξέλιξη της παράστασης; Η μουσική που έχει γράψει η Μόνικα, συμβάλει και αναδεικνύει αυτή την κοινή αίσθηση του χιούμορ. Νοσταλγική, περιπαικτική και απρόβλεπτη, η μουσική της είναι απόλυτα οργανικό κομμάτι της παράστασης. 

Πόσο δικαιώνει ή όχι ο Μποστ τη Μήδεια ως γυναίκα; Ο Μποστ αγαπάει τις γυναίκες. Δεν είναι τυχαίο ότι τα έργα του που έχουν ανέβει περισσότερες φορές έχουν γυναικείο όνομα. Το πως δικαιώνεται η Μήδεια όμως, είναι κάτι για το οποίο πρέπει να αναρωτιόμαστε ξανά και ξανά γιατί η βάση πάνω στην οποία στηρίζονται οι αναπόφευκτοι φόνοι, είναι εντελώς παράλογη. 

Ποια είναι η μεγαλύτερη προσδοκία σας εν όψει της πρεμιέρας; Είναι να καταφέρουμε να κάνουμε τον κόσμο να περάσει πολύ όμορφα στην παράσταση, να γελάσει όπως και εμείς γελάμε ο ένας με τον άλλο στην πρόβα και φεύγοντας να συνειδητοποιήσει ότι με έναν αβίαστο τρόπο, σχεδόν κρυφό τον κάναμε να σκεφτεί βαθιά. 

Μήδεια του Μποστ, Θέατρο Θησείον, Τουρναβίτου 7, Ψυρρή
Από 13/11/2019
Τέταρτη: 19:00 | Πέμπτη: 19:00 | Παρασκευή 21:15 | Σάββατο 19:00 | Κυριακή 19:00