O Mykki Blanco θέλει να μετακομίσει στην Αθήνα (γιατί είναι σαν το Λονδίνο στα 70’s)

Αν αναρωτιέσαι ποιος στο καλό είναι ο Mykki Blanco, θα σε βοηθήσω. Ο Mykki Blanco είναι performer, ηθοποιός, ποιητής, τραγουδιστής hip – hop, γυναίκα, άνδρας, φυσιολάτρης. Είναι ίσως ένα από τα πιο καυτά ονόματα της alternative νεϋορκέζικης σκηνής, την στιγμή που θαρρείς πως δεν υπάρχει καν τέτοια. Είναι ένας αντιήρωας που πριν ένα μήνα, παραδέχτηκε δημόσια μέσω της επίσημης σελίδας του στο facebook, πώς είναι θετικός στον HIV.   

Ο Michael (όπως είναι το πραγματικό του όνομα) βρέθηκε στην Αθήνα για να δώσει μια παράσταση στα εγκαίνια της έκθεσης “Field of Ares” του φίλου του Ben Wolf Noam στο Ρομάντσο. Λίγες ώρες πριν το performance και ανάμεσα σε δύο τζιν τόνικ και πολύ ινδικό φαγητό, μίλησε στην Popaganda, σχεδόν για τα πάντα. Για το μεταβατικό στάδιο στο οποίο βρίσκεται, την Αθήνα και το γιατί τη θεωρεί δημιουργικό πυρήνα, τον HIV και την απελευθέρωση που αισθάνθηκε από όταν μίλησε ανοιχτά για τον ιό. Μετά την επίσκεψή του εδώ, θα συνεχίσει να περιοδεύει στη Νότιο Αμερική και να δουλεύει το επερχόμενο άλμπουμ του που πιθανότατα θα τιτλοφορείται “Mykki Blanco”. Θα επιστρέψει στη χώρα μας το Σεπτέμβρη και θα μείνει εδώ για ένα μήνα, να προετοιμαστεί για την Ευρωπαϊκή του περιοδεία. Στο μεταξύ, έχει στα σκαριά ένα ντοκιμαντέρ για τη ζωή του (από τους παραγωγούς του Still Alice) και την επιθυμία να ανοίξει ένα δικό του art space, εδώ, στην Αθήνα.

Mykki, γιατί αγαπάς τόσο πολύ την Αθήνα; Πάντα μου άρεσαν τα ζεστά μέρη, είμαι από την Καλιφόρνια, οπότε… Πάνω από όλα όμως, γιατί είναι μια μεγάλη μητρόπολη, αλλά μέσα σε μια ώρα μπορείς να βρεθείς στο βουνό ή τη θάλασσα. Είμαι μεγάλος φυσιολάτρης και δε θα μπορούσα να ζητήσω τίποτα καλύτερο. Επίσης, την τελευταία φορά που βρέθηκα εδώ, παρατήρησα ότι η Αθήνα έχει μια underground κουλτούρα, την οποία δε βρίσκεις ούτε στην Ευρώπη, ούτε στην Αμερική. Ξέρεις, όταν κάποιος αναζητά ένα προορισμό για διακοπές, λέει συνήθως, «Α! Θα πάω στο Παρίσι, θα πάω στο Λονδίνο»… Αυτά τα μέρη είναι βαρετά. Συναντιόνται τόσες κουλτούρες εδώ, μπλέκονται μεταξύ τους και πιστεύω ότι παρόλο που η Αθήνα είναι τόσο ελληνική είναι ταυτόχρονα και μια διεθνής πόλη. Είναι πολύ επιδραστικό όλο αυτό.

Είναι αλήθεια πως θα μετακομίσεις για κάποιο καιρό εδώ; Θα ήθελα να μείνω εδώ για λίγο. Το μόνο που ξέρω σίγουρα είναι ότι θα μείνω για ένα μήνα αρχικά. Ένας από τους όρους του συμβολαίου μου με την εταιρία μου είναι ότι μπορώ να ξεκινήσω τη δική μου mini δισκογραφική. Έχω συστήσει λοιπόν μια μπάντα, που αποτελείται από τρεις ακόμη καλλιτέχνες, και μαζί θα κυκλοφορήσουμε μια συλλογή, που θα λέγεται “Core”. Ερχόμαστε το Σεπτέμβρη για να προετοιμαστούμε εδώ πριν φύγουμε για ευρωπαϊκή περιοδεία. Ήθελα να βρω ένα μέρος όπου θα μπορούμε να κάνουμε πρόβες και να μην είναι πολύ ακριβό. Έχω την ανάγκη να βρεθώ σε ένα μέρος που είναι κατάλληλο για να κάνω αυτό που θέλω και να δουλέψω με μια ομάδα, καθώς είναι η πρώτη φορά που το κάνω αυτό. Αν κοιτάξει λοιπόν κανείς την ιστορία, «Ντιν! Ντιν!», χτυπάει ένα καμπανάκι που λέει ότι τώρα η Αθήνα είναι αυτό το μέρος. Αν δεν είσαι χαζός, το βλέπεις αυτό. Είναι ακριβώς ότι συνέβη στο Λονδίνο στα 70’s ή στο Βερολίνο στις αρχές του ’90.

Αν έγραφες ένα ποίημα για την Αθήνα, πώς θα πήγαινε περίπου; “Who cares for all my eccentricities. We jump into the sea and care what no one thinks”.

Ακούγεται πως θες να πάρεις κάποιες αποστάσεις από τη θηλυκή περσόνα, Mikky Blanco, που σε καθιέρωσε. Πού βρίσκεσαι λοιπόν αυτή τη στιγμή; Αυτή τη στιγμή ο Mykki Blancο είναι σε ένα μεταβατικό στάδιο. Ξεκίνησα να χτίζω αυτή την περσόνα όταν ζούσα τη ζωή μου ως μια τρανσέξουαλ γυναίκα, γύρω στο 2010 – 2011. Έτσι ένιωθα μέσα μου τότε. Τώρα συνειδητοποιώ ότι δε νιώθω πια έτσι. Ήταν άλλωστε κάτι πνευματικό αυτό που μου συνέβη και όχι σωματικό, ποτέ δεν πήρα ορμόνες για να αλλάξω ή κάτι τέτοιο. Για να γίνω αυτός που είμαι σήμερα και να έχω την αντίληψη που έχω για τη ζωή, έπρεπε να τη ζήσω αυτή την εμπειρία. Να βιώσω τη θηλυκότητα. Ήθελα να εδραιώσω την περσόνα αυτή ως θηλυκή σε έναν ανδροκρατούμενο κόσμο. Ξεκίνησα να δουλεύω το άλμπουμ τον Μάρτιο. Είμαι πολύ ενθουσιασμένος καθώς είναι το πρώτο μου στούντιο άλμπουμ και θεωρώ πως θα ενέχει όλα αυτά τα στοιχεία ωριμότητας μέσα. Έχω πια μια βαθύτερη σχέση με τους θαυμαστές μου. Ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο που ήταν πραγματικά τρελός για εμένα. Παραδέχτηκα δημόσια ότι είμαι θετικός στον HIV, εδώ και τέσσερα χρόνια, δηλαδή όσα χρόνια ακριβώς περιοδεύω και φτιάχνω μουσική. Αυτό ήταν τεράστιο θέμα για μένα. Ένιωθα πως τόσο καιρό δεν έχω πραγματική ζωή, κρυβόμουν. Είναι άλλα 35.000.000 άνθρωποι που είναι θετικοί στον HIV. Όταν σε αναγκάζουν να κρύβεσαι, δε μπορείς καν να συνδεθείς με αυτούς που περνάνε το ίδιο με εσένα. Όσο κι αν αγαπάω την καριέρα μου, μου αξίζει να έχω την πραγματική μου ζωή. Αν λοιπόν το κοινό μου αντιδρούσε αρνητικά, θα έλεγα, «Γάμησε το, δεν αξίζει». Στο τέλος της μέρας αυτοί οι άνθρωποι που είναι στα σόσιαλ μίντια, δεν είναι αυτοί που θα έρθουν στο Χριστουγεννιάτικο δείπνο της μητέρας μου να φάμε. Ο σύζυγός μου θα είναι αυτός ο άνθρωπος. Και ο σύζυγός μου αξίζει να ξέρει ότι είναι με έναν ειλικρινή άνθρωπο. Από τότε που το είπα, όλα ξαφνικά έγιναν καλύτερα. Είμαι 29. Όταν ήμουν εγώ 18, κανένας δε θα μπορούσε να το κάνει αυτό και έπειτα να συνεχίσει να κάνει μουσική. Τώρα όμως νομίζω ότι με τα δεδομένα στα σόσιαλ μίντια και τα reality shows, ο κόσμος νιώθει μετά από αυτό σαν να με ξέρει λίγο καλύτερα, αφού αποφάσισα να μοιραστώ μαζί του κάτι τόσο προσωπικό και σημαντικό για μένα.  

Πώς θα είναι το άλμπουμ και συγκεκριμένα ο ήχος του; Θα είναι ένα πολύ προσωπικό άλμπουμ, όμως τα κομμάτια θα είναι σαν τραγούδια για πάρτι. Αυτό το άλμπουμ εξακολουθεί να είναι Mykki Blanco stuff, είναι ήχος Mykki Blanco, οι στίχοι μου όπως τους έχετε συνηθίσει, όμως είναι πιο radio edit. Η παραγωγή είναι σούπερ καθαρή. Το χρωστούσα αυτό στο κοινό μου θεωρώ. Ένα άλμπουμ που μπορείς να βάλεις δυνατά στο κλαμπ, αλλά και στο αυτοκίνητό να το ακούσεις ενώ οδηγείς. Επίσης πώς είναι ο πρώτος δίσκος που κάνω, με τον οποίο δεν προσπαθώ να αποδείξω κάτι. Είναι αυτό που είναι. Δεν έχει κάποιο theme. Είναι ό,τι νιώθω.

O Mykki Blanco βρέθηκε στην Αθήνα για να κάνε ένα performance για την έκθεση «Field of Ares» του Ben Wolf Noam που διοργανώνει η Breeder Gallery (στο πλαίσιο του Breeder Residency Program) στο Ρομάντσο (Αναξαγόρα 3-5) // Διάρκεια έκθεσης: 23 Ιουλίου 2015 – 23 Αυγούστου 2015 //  Ημέρες λειτουργίας: Τετάρτη – Σάββατο // Ώρες λειτουργίας: 16:00 – 20:00 // Είσοδος ελεύθερη

Φιλίππα Δημητριάδη

Η Φιλίππα Δημητριάδη είναι δημοσιογράφος. Γεννήθηκε το 1990 στην Αθήνα, όπου μεγάλωσε και ζει μέχρι σήμερα. Είναι απόφοιτος του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών.

Share
Published by
Φιλίππα Δημητριάδη