Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ: ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ο εγκέφαλος του Cyril Duval aka Item Idem λειτουργεί σαν υπολογιστής

Ο εκκεντρικός Γάλλος καλλιτέχνης δε βγάζει ποτέ τα γυαλιά του για να μπορεί να σκανάρει το οπτικό περιβάλλον και να το ανασυνθέτει σε τέχνη.
Φωτογραφίες: Photoharrie
breeder_1

Η αφηγηματική δομή της έκθεσης, που τρέχει αυτή την περίοδο στη γκαλερί Breeder,  βασίζεται στη Μέθοδο Λόκι μια τεχνική απομνημόνευσης που εισήχθη στις Σχολές ρητορικής της αρχαίας Ρώμης. και είναι γνωστή και ως «Παλάτι της μνήμης». Σε αυτό το παλάτι μας ξεναγεί ο Duval συστήνοντας μας εκ νέου γνώριμα ή και πιο σπάνια αντικείμενα του καταναλωτικού συστήματος δίνοντας τους καλλιτεχνική υπόσταση. Απάντησε στις ερωτήσεις της Popaganda για την μέθοδο που δουλεύει αλλά και για τον τρόπο που προσεγγίζει πια τον θάνατο.

Γιατί επιλέξατε την μέθοδο Λόκι ως βασικό άξονα της έκθεσης σας στην Αθήνα; Η αρχαία αυτή τεχνική απομνημόνευσης λειτουργεί με τέτοιον τρόπο που με οδηγεί στη χαρτογράφηση του εγκεφάλου μου. Είναι η προσέγγιση που χρησιμοποιώ πάνω από μια δεκαετία ενώ παράλληλα, ταξιδεύοντας σε όλο τον κόσμο, προμηθεύομαι αντικείμενα και προϊόντα τα οποία με εμπνέουν να τα συνδυάσω και να τα παρουσιάσω ως κομμάτια μεγάλων γλυπτών.

«Το μυαλό μου λειτουργεί ως υπολογιστής που σκανάρει το οπτικό περιβάλλον και αμέσως απομονώνει συγκεκριμένα στοιχεία που μπορεί να έχουν κάποιο νόημα σχετικό με τα έργα μου».

«Το μυαλό μου λειτουργεί ως υπολογιστής που σκανάρει το οπτικό περιβάλλον και αμέσως απομονώνει συγκεκριμένα στοιχεία που μπορεί να έχουν κάποιο νόημα σχετικό με τα έργα μου».

Πώς χρησιμοποιείτε την μνήμη στη δουλειά σας; Είναι ένα εργαλείο για να εξερευνήσετε υπαρξιακά θέματα ή μπορεί να αποτελεί το τελικό αντικείμενο μελέτης; Είναι μια πολύ ενστικτώδης διαδικασία για εμένα. Το μυαλό μου λειτουργεί ως υπολογιστής που σκανάρει το οπτικό περιβάλλον και αμέσως απομονώνει συγκεκριμένα στοιχεία που μπορεί να έχουν κάποιο νόημα σχετικό με τα έργα μου. Όσο φοράω τα γυαλιά μου και είμαι ξεκούραστος είναι ό,τι πιο παιχνιδιάρικο κάνω και ταυτόχρονα το πιο άμεσο κομμάτι της εργασίας μου. Δουλεύω με αυτόν τον τρόπο για πάνω από μια δεκαετία, θεωρώ ότι πλέον είμαι καλός σε αυτό.

Τι έργα σας εκτίθενται αυτή τη στιγμή στη Βreeder; Πρόκειται για 18 γλυπτά, 3 εγκαταστάσεις, 2 φιλμ, 2 αυτοκόλλητα τοίχου κι έναν πολυέλαιο. Η επιμέλεια της Σταματίας Δημητρακοπούλου μπορεί να θεωρηθεί το τελικό συστατικό, το δίκτυο που χαρτογραφεί το σύνολο της έκθεσης και ενώνει τις τελείες.

Είναι η έκθεση ένα σχόλιο πάνω στη σύγχρονη καταναλωτική κοινωνία; Τι είδους αντικείμενα και προϊόντα συλλέγετε για να εκθέσετε ως έργα τέχνης; Πέρα από ένα σχόλιο είναι το σύνολο των πιθανών αφηγήσεων του χρόνου που τώρα ζω και της αντίληψής μου για το πώς ο σύγχρονος καταναλωτισμός και οι διάφοροι οπτικοί του κώδικες επηρεάζουν όλους μας με διάφορους τρόπους.

O καλλιτέχνης ανάμεσα στα έργα του.

O καλλιτέχνης ανάμεσα στα έργα του.

Οι επώνυμες, ήδη γνωστές γλώσσες που εντάσσονται μέσα στα έργα τέχνης που μιλούν με περίεργους τρόπους. Η δική μου προσέγγιση εστιάζει σε πρώτη φάση στην αφομοίωση αυτών των στοιχείων και σε δεύτερη στον εκ νέου συνδυασμό τους προκειμένου να δημιουργηθούν καινούριες αφηγήσεις. Πρόκειται για σπάνια καπιταλιστικά errata και αντικείμενα που τεχνικά δε θα έπρεπε να υπάρχουν και δεν εξυπηρετούν κανένα σκοπό αλλά που τακτικά αναμειγνύονται με αντικείμενα ευρείας κατανάλωσης των οποίων η αμεσότητα είναι ακόμη πιο εντυπωσιακή και προκύπτει χωρίς κόπο.

Memento Mori (= Θυμήσου ότι θα πεθάνεις). Γιατί διαλέξατε αυτή τη φράση ως το σλόγκαν της έκθεσης; Λόγω της προσωπικής μου ζωής απέκτησα πρόσφατα μια εγγύτητα στον θάνατο που με έκανε να μελετήσω περαιτέρω την έννοια της ανθρώπινης ύπαρξης και τον πραγματικό σκοπό του να ζεις τη ζωή ως καλλιτέχνης και του τι σημαίνει αυτό.
 
Η έκθεση Method of Loci αναφέρεται στο τώρα και είναι όλη item idem. Μέχρ 26 Νοεμβρίου 2016. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Παρασκευή 12-8μμ, Σάββατο 12-6μμ, Breeder: Ιάσονος 45.

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
POP TODAY
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2021 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.