Categories: SONICA TRIP

Οι O Anna O γεννήθηκαν το 2016 στο Λονδίνο, αλλά ακούγονται σαν να ξεπήδησαν από τη Νέα Υόρκη των 70s

Γενάρης 2016. Νότιοανατολικό Λονδίνο. Δύο συγκάτοικοι, ο Θάνος (Τσουμπρής) και ο Tom (Dewhurst) μοιράζονται το ισόγειο ενός βικτωριανού σπιτιού, αλλά κι έναν ποντικό που τριγυρνάει σε αυτό. Όταν ο ποντικός πεθαίνει, αποφασίζουν να φωνάξουν την Evie Calcutt και το Ross MacAskill για να γεννήσουν τους O Anna O (o Φρόιντ τι θα έλεγε γι’ αυτό;) και μαζί μερικά τραγούδια που πάνε κόντρα στον γκρίζο λονδρέζικο καιρό, μιας και κλείνουν κρυφά το μάτι στους New York Dolls και τα νεουορκέζικα 70s.

Δηλώνουν παιδιά των 90s, όμως κι επηρεασμένοι από την ωμότητα του proto-punk. Αισίως κυκλοφόρησαν το πρώτο ομώνυμο EP τους κι επί τη ευκαιρία, ξετύλιξαν -μέσω του Θάνου- στην Popaganda το μουσικό κουβάρι της ζωής τους….

Ποιός είναι ο πρώτος δίσκος που αγόρασες; Πού βρήκες τα λεφτά; No, no, no του Dawn Penn. Τo έπαιζε ο οδηγός στο σχολικό. Ναι το σχολικό έπαιζε reggae. Χαρτζιλίκι της γιαγιάς. Δίσκος και χωνάκι magnum.

Ποιός είναι ο τελευταίος; Grizzly Bear, Painted Ruins. Κι, εμμ…το EP μας.

Ποιοί είναι οι 3 δίσκοι που έχεις στη δισκοθήκη σου, αλλά ντρέπεσαι γι’αυτό; Και ποιοι οι 3 που δεν έχεις και ντρέπεσαι ακόμη περισσότερο γι’ αυτό; Ενώ έχουμε πολλή «σαβούρα» δεν είναι κάτι που ντρεπόμαστε γι’αυτό. Η μουσική είναι ζώσα εμπειρία. Και όσο ζεις μαθαίνεις και διαμορφώνεσαι. Είμαστε περήφανη μπάντα. O Tom λέει πως ντρέπεται που δεν έχει ακούσει πολύ Pink Floyd και Fleetwood Mac. Και εγώ του φώναξα “Shame, shame, shame” καθώς πέρναγε μπροστά μου με το βάδισμα της εξιλέωσης.

Ποιούς δίσκους έχεις δανειστεί από φίλους σου και δεν τους επέστρεψες ποτέ; Δεν συνέβη ποτέ ποτέ ποτέ.

Ποιά είναι η καλύτερη συναυλία που έχεις δει στη ζωή σου μέχρι σήμερα; O Tom λέει Oasis το 1997 όταν ήταν άβγαλτος δεκάχρονος. Εγώ Xάσμα, Εστίες Δόμπολης , Ιωάννινα κάπου 2007; Όταν είχα πολλά μαλλιά ακόμα.

Ποιό είναι το πρώτο τραγούδι που σου έρχεται στο μυαλό όταν σκέφτεσαι sex, drugs και rock ‘n’ roll (το καθένα από αυτά ξεχωριστά); Sex – “Gardenia”, Kyuss (αλλά όλο το άλμπουμ Welcome to Sky Valley)/ Drugs – “All The Young Children on Crack”, Television Personalities/ Rock ‘n’ roll: “Maybellene”- Chuck Berry.

Είναι πρωί Κυριακής. Το κεφάλι σου κοντεύει να σπάσει από τον πονοκέφαλο και το στομάχι σου είναι σαν πλυντήριο στη λειτουργία του στυψίματος. Δυσκολεύεσαι να θυμηθείς όλα όσα συνέβησαν το προηγούμενο βράδυ. Τι μουσική θα βάλεις να παίζει για να έρθεις στα ίσια σου; Ωτοασπίδες παρακαλώ.

Είσαι backstage, έτοιμος να ανέβεις στη σκηνή για μία συναυλία. Ξαφνικά σε ενημερώνουν ότι στο venue έχει έρθει ο Iggy Pop. Ποιό είναι το πρώτο πράγμα που περνάει από το μυαλό σου; Να τον φωνάξουμε στη σκηνή να μας τραγουδήσει το “Nightclubbing” και να μας πει ιστορίες από τα χρόνια του Βερολίνου με τον David Bowie.

Μιας και τον έφερε η κουβέντα: David Bowie ή Iggy Pop; David Bowie.

Πόσες φορές στη ζωή σου μέχρι σήμερα έχεις μετανιώσει που παίζεις μουσική και δεν ζεις μία «κανονική» ζωή; Rolling Stones δεν είμαστε και δε θα γίνουμε ποτέ. Αυτές τις μέρες το πιο ακραίο που μας συμβαίνει είναι να πιούμε τσάι χωρίς γάλα (πάντα ξεχνάω να πάρω γάλα). Η ζωή μας είναι κανονική, αλλά χωρίς μουσική θα ήταν βαρετότερη.

Βάλε τον εαυτό σου στη θέση του Rob Gordon στο High Fidelity. Το έτερόν σου ήμισυ σε έχει μόλις αφήσει σύξυλο, της σέρνεις τον εξάψαλμο από το παράθυρο και όταν το κλείνεις, βάζεις τέρμα τη μουσική. Ποιό τραγούδι ακούγεται; “Another Love Song”, Queens of the Stone Age.

O Anna O

Τι μουσική άκουγες την τελευταία φορά που σου έκαναν παρατήρηση οι γείτονες για να χαμηλώσεις την ένταση; Δεν ήταν στο σπίτι, αλλά στο τρένο. Ήταν πρωί, άκουγα Parquet Courts και μια κυρία στραβομουτσούνιασε και μου ζήτησε -ευγενικά όμως- να το χαμηλώσω.

Κρατάς στα χέρια σου το τιμόνι ενός Delorean. Ποιες τρεις από τις παρακάτω χωροχρονικές περιόδους θα ήθελες να επισκεφτείς και γιατί; 1) To 1962 στην Ύδρα, με τον Leonard Cohen. 2) Το 1968 στην Καλιφόρνια, με τον Neil Young. 3) To 1968 στην Ινδία με τους Beatles. 4) Το 1973 στη Νέα Υόρκη με τους New York Dolls. 5) Το 1977 στο Λονδίνο με τον Joe Strummer. 5) Το 1979 στο Manchester με τους Joy Division. 6) Το 1987 στη Θεσσαλονίκη με τον Γιάννη Αγγελάκα. 7) Το 1990 στο Seattle με τον Kurt Cobain. 8) Το 1993 στο Περιστέρι με τους Στέρεο Νόβα. Πολύ δύσκολη ερώτηση….Θα κλέψουμε. Early 60s με τον Leonard Cohen στην Ύδρα, middle 60s με τους Beatles στην Ινδία, early 70s στη Νέα Υόρκη με τους New York Dolls και το proto punk movement. Αλλά και το ’87 στη Θεσσαλονίκη με το Γιάννη Αγγελάκα.

Ποιά μπάντα θα ήθελες να παίξει live στην κηδεία σου; Τον Μάρκο το Βαμβακάρη με τη θρυλική τετράδα του Πειραιά, και να μου παίζανε το «Μινόρε μανές». Θα πήγαινα χαρούμενος και θα μεράκλωναν και οι από πάνω.

Με ποιον από τη «μεγάλη μπάντα του ουρανού» θα έκανες κολλητή παρέα; Mε τον John Lennon.

Είναι τελικά ο Morrissey ο Μεγαλοδύναμος; Oύτε καν. Γκρινιάρης είναι. Ο Θεός της γκρίνιας.

Περισσότεροι O Anna O: Facebook / Twitter / Bandcamp / Spotify
Ελένη Τζαννάτου

Share
Published by
Ελένη Τζαννάτου