1kobleksiko

Απρόβλεπτες απαντήσεις σε κλασικές ερωτήσεις και 13 λέξεις που δεν έχετε συναντήσει ποτέ ξανά αλλά περιγράφουν ιδανικά γνώριμες καταστάσεις και τύπους ανθρώπους. Ο Αχιλλέας ΙΙΙ μας παρουσιάζει το «Κομπλεξικό» του.

2kobleksiko

Τι είναι το «Κομπλεξικό», και τι είναι το ζουμί του; Το «Κομπλεξικό» είναι το τελικό αποτέλεσμα μιας τετραετούς σχεδόν προσπάθειας δημιουργίας και καταγραφής –αρχικά σε κάθε είδος επιφάνειας (μπλοκ, χαρτιά και χαρτάκια, μνήμη κινητού, μνήμη ελέφαντα, κλπ), και συνέχεια σε έναν παλιό υπολογιστή– λέξεων που μέχρι πρότινος δεν υπήρχαν, καθώς και των ερμηνειών αυτών. Το ζουμί του «Κομπλεξικού» είναι κάτι σαν τον μαγικό ζωμό του δρυΐδη Πανοραμίξ, αφού όποιος βράσει το βιβλίο και πιει το απόσταγμα του, θα αρχίσει να σχηματίζει καινούργιες λέξεις και να τις χρησιμοποιεί στις συζητήσεις στις οποίες συμμετέχει, σπέρνοντας το απόλυτο χάος, διασκεδάζοντας και προσφέροντας τροφή για σκέψη σε όσους έχουν την κακιά συνήθεια να χρησιμοποιούν το μυαλό τους, ή παίζοντας άρπα με τα νεύρα των ανθρώπων γύρω του.


Πώς ξεκίνησες να το γράφεις; Σήκωσα το δεξί μου χέρι, στο οποίο είχα στερεώσει ένα στυλό, και με αργές αλλά σταθερές κινήσεις το κατέβασα πάνω στη λευκή σελίδα ενός μικρού μπλοκ, γράφοντας την πρώτη λέξη και αμέσως μετά το τι σημαίνει. Δυστυχώς, δεν μπορώ να σας αποκαλύψω ποιά ήταν αυτή η λέξη, για να μη τη στιγματίσω. Από εκείνη τη στιγμή και έπειτα πάντως, ανακάλυψα ότι μου προσφέρει μεγάλη ευχαρίστηση όχι μόνο η σύνθεση νέων λέξεων, αλλά και η αίσθηση της απόλυτης ελευθερίας που αυτές μου παρείχαν όσον αφορά την ερμηνεία τους, χώρια  η αξιοποίηση της ευκαιρίας για την πραγματοποίηση σχολίων επί οποιουδήποτε θέματος θεωρώ αρκετά σημαντικό  για να ασχοληθώ μαζί του (ανθρώπινες σχέσεις, πολιτική, θρησκεία, μουσική, κ.ά.).

Σε ποιόν απευθύνεται; Σε όσους γνωρίζουν ανάγνωση. Απλώς, όπως συμβαίνει συνήθως, ο καθένας πρόκειτα να το διαβάζει με διαφορετικό τρόπο και να αποκομίσει κάτι άλλο, αναλόγως των παραστάσεων, του διαθέσιμου χρόνου, και της διάθεσής του.

Σας προσφέρω και 13 λέξεις:

αγαπομόνωση Κατάσταση στην οποία ορισμένες φορές περιέρχονται τα μέλη ενός –νεοσύστατου συνήθως– ερωτευμένου ζεύγους. Μακροπρόθεσμα αποδεικνύεται μια όχι και τόσο καλή ιδέα.

αγοραφοβίγκαν (αγοραφο-vegan) Άνθρωπος που αναπτύσσει έντονα αισθήματα φόβου όταν βρίσκεται μεταξύ πολλών ατόμων τα οποία δεν τρέφονται με κρέας και ζωικά παράγωγα.

αναποφασιστόμουτρο Ψηφοφόρος ο οποίος μισεί και φοβάται οποιονδήποτε είναι ή μοιάζει διαφορετικός από τον ίδιο και, μέχρι την παραμονή των εκλογών, προσποιείται ότι δεν έχει αποφασίσει ποιο κόμμα τον εκφράζει, παρά το γεγονός ότι αυτό είναι προφανές.

βερικοκάκιας Βραδύνους και βαρήκοος τύπος ο οποίος, αφού τοποθετήσει αρκετά βερίκοκα σε μια γραμμή, αγωνίζεται μάταια να έρθει σε κατάσταση ευφορίας, προσπαθώντας να τα ρουφήξει μέσα από ένα τυλιγμένο σαν καλαμάκι χαρτονόμισμα που έχει προσαρμοσμένο στο ρουθούνι του.


γατουάζ Τατουάζ το οποίο απεικονίζει μία ή περισσότερες γάτες, που ο/η κάτοχος θεώρησε ότι είναι καλή ιδέα να κουβαλάει στο σώμα του για το υπόλοιπο της ζωής του.

διαρκουδιάρης Άξεστος άνθρωπος του οποίου η παραμονή σε έναν συγκεκριμένο χώρο διαρκεί παραπάνω από ό,τι θα επιθυμούσαν οι υπόλοιποι παρευρισκόμενοι.

εκτρωμάντσο Ιστορία αγάπης που περιέχει τόσα κλισέ και τόσες χλιαρώς βιωμένες σκηνές υποκριτικού πάθους που προκαλεί αποστροφή.

Ζηρώδειο (Zero-δειο) Αρχαίο θέατρο το οποίο οι κατασκευαστές του θα γκρέμιζαν με τα ίδια τους τα χέρια αν γνώριζαν ότι στο μέλλον θα χρησιμοποιούνταν ως χώρος παρουσίασης του μηδενικού ταλέντου καλλιτεχνών με καλές δημόσιες σχέσεις ή/και αρκετά χρήματα.

3kobleksiko

θηλυκόσκυλο Είναι ταυτόχρονα ο καλύτερος φίλος του άνδρα, το άλλο του μισό, και ένας εξαιρετικός φύλακας για το σπίτι.

καθρεφτάρι Νεαρό άτομο το οποίο περνάει μεγάλο μέρος του χρόνου του ταΐζοντας το πεινασμένο του «εγώ», ναρκισσευόμενο μπροστά στην αντανάκλασή του.

μανάθλιψη Η ψυχολογική κατάσταση στην οποία περιέρχονται μητέρες που αρνούνται να δεχτούν ότι τα «σπλάχνα» τους μπορούν να επιβιώσουν μακριά τους, παρά το γεγονός ότι μπορεί να έχουν παρέλθει ακόμη και 50 χρόνια από τότε που τα γέννησαν.

οδηγουρούνι Επαγγελματίας αυτοκινητιστής του οποίου η κακή οδική συμπεριφορά και τα αντικοινωνικά ένστικτα προκαλούν προβλήματα στους υπολοίπους που έχουν την ατυχία να μοιράζονται τον δρόμο μαζί του. Ένα οδηγουρούνι διαθέτει πάντα τρία πράγματα: προτεραιότητα, δίκιο και μικρό πουλί.

πατεράντζο Πτυσσόμενο κρεβάτι επί του οποίου κοιμάται η κεφαλή της οικογενείας έπειτα από έντονο καβγά με το έτερό του ήμισυ.

Το «Κομπλεξικό» κυκλοφορεί από το fairead