ΜΟΥΣΙΚΗ : ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Νάνα Σιμόπουλος: Η μουσική είναι μια γλώσσα που δεν χρειάζεται μετάφραση

Παίζει κιθάρα, μπουζούκι και σιτάρ, ζει στη Νέα Υόρκη και μας επισκέπτεται για μια συναυλία την Πέμπτη 13 Ιουνίου στο Μέγαρο Μουσικής.

Νάνα Σιμόπουλος είναι μια Ελληνίδα μουσικός της world fusion που ζει μόνιμα στη Νέα Υόρκη. Η ίδια τραγουδάει, παίζει κιθάρα, μπουζούκι και σιτάρ.

Η μουσική της συνδυάζει ήχους και υφές από όλο τον κόσμο, δημιουργώντας ένα μοναδικό μουσικό χαρμάνι με επιρροές από διαφορετικές κουλτούρες του πλανήτη αλλά και από την ελληνική της καταγωγή.

Είχαμε μία σύντομη κουβέντα μαζί της λίγο πριν την εμφάνισή της, την Πέμπτη 13 Ιουνίου στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής.

Είστε μία καλλιτέχνις με ελληνική καταγωγή που ζείτε μόνιμα στην Αμερική αλλά έχετε ταξιδέψει και σε διάφορα μέρη του κόσμου ως μουσικός. Με ποιο κοινό αισθάνεστε πιο «άνετα», αισθάνεστε ότι επικοινωνείτε τη μουσική σας καλύτερα; Αυτή είναι μια ενδιαφέρουσα ερώτηση, συνήθως αυτό που θέλω να κάνω είναι το κοινό να αισθάνεται άνετα μαζί μου. Υπάρχει διαφορά μεταξύ κοινού σε διαφορετικά μέρη του κόσμου. Μου αρέσει να συνομιλώ με το ελληνικό κοινό μετά από τις συναυλίες. Συνήθως οι συζητήσεις μας είναι πολύ φιλοσοφικές. Οι Έλληνες σκέφτονται φιλοσοφικά και πάντα έχουμε ενδιαφέρουσες κουβέντες μετά από μια συναυλία.

Αυτό που κάνει το κοινό της Νέας Υόρκης ενδιαφέρον είναι οι ποικίλες αντιδράσεις του κοινού. Το αποδίδω αυτό στο γεγονός ότι η Νέα Υόρκη είναι τόσο ποικιλόμορφη, με ανθρώπους από όλο τον κόσμο. Το κοινό της Νέας Υόρκης είναι επίσης δύσκολο να εντυπωσιαστεί, επειδή έχει πρόσβαση στις καλύτερες παραστάσεις στον κόσμο. Θεωρώ ότι τα ακροατήρια εκτός των μεγάλων πόλεων εκφράζουν περισσότερη εκτίμηση ίσως επειδή δεν έχουν πάντα την ευκαιρία να ακούσουν μια ποικιλία μουσικής και αυτό είναι αισθητό από τους μουσικούς στη σκηνή από την απόκριση συνήθως με τη μορφή χειροκροτημάτων μετά από κάθε τραγούδι.

Πιστεύω ότι η μουσική που δημιουργώ αγγίζει τα άτομα ανεξάρτητα από την τοποθεσία. Η μουσική είναι μια γλώσσα που δεν χρειάζεται μετάφραση.

Μετά από τα πολλά χρόνια ενασχόλησής σας με την μουσική, όπου γράφετε μουσική και παίζετε διάφορα όργανα, ποιο κομμάτι της καλλιτεχνικής διαδικασίας είναι το αγαπημένο σας και γιατί; Δεν ξέρω αν μπορώ να βρω ένα συγκεκριμένο πράγμα που θα χαρακτήριζα ως το αγαπημένο μου μέρος της δημιουργίας μουσικής. Αλλά απολαμβάνω πάρα πολύ τον αυτοσχεδιασμό. Ξοδεύω αρκετό χρόνο προετοιμάζοντας για τη στιγμή που θα αυτοσχεδιάσω με τους άλλους μουσικούς. Υπάρχει μια συνέργεια και μια ενέργεια που συμβαίνει όταν οι μουσικοί που παίζουν μαζί συχνά υποστηρίζουν ο ένας τον άλλο μουσικά. Είναι πολύ συναρπαστικό μερικές φορές να αισθάνονται την ενέργεια στο στάδιο της μπάντας κατά τη διάρκεια ενός σόλο. Απολαμβάνω επίσης πάρα πολύ τη στιγμή που μια πρωτότυπη σύνθεση αναδύεται ξαφνικά σαν να περίμενε να εκφραστεί. Η δημιουργία μουσικής μπορεί να είναι πολύ δύσκολη κατά καιρούς και μια αργή διαδικασία. Είναι σαν ένα νόστιμο πιάτο φαγητού που πρέπει να έχει τα σωστά συστατικά και τη θερμοκρασία για να πετύχει. Δεν μπορείς πάντα να προβλέψεις ποιο θα είναι το αποτέλεσμα.

Από πού αντλείτε έμπνευσηΌταν γράφω στίχους μερικές φορές διαβάζω τα κείμενα και την ποίηση από τους αγαπημένους μου συγγραφείς και ποιητές, όπως ο Σεφέρης, ο Rumi και η Mary Oliver. Ωστόσο, όταν γράφω μουσική, προτιμώ να μην έχω ακούσει καμία άλλη μουσική. Απλά κάθομαι πίσω από το πληκτρολόγιο ή την κιθάρα μου και περιμένω να ακούσω αν υπάρχει κάτι εκεί. Μερικές φορές θα αφήσω τα δάχτυλά μου να κινούνται στο πληκτρολόγιο ή την ταστιέρα μέχρι να γίνει ένας συνδυασμός, αν προκύψουν νότες που ακούγονται ενδιαφέρουσες και τότε θα το αναπτύξω σε ένα μεγαλύτερο κομμάτι. Μεγάλη έμπνευση θα έλεγα ότι προέρχεται από το να ακούς συγκεντρωμένα.

Αν έπρεπε να ξανακάνετε τις ίδιες επιλογές καλλιτεχνικά που έχετε κάνει ως τώρα, θα αλλάζατε κάτι και γιατί; Θα είχα γεννηθεί αργότερα. Σήμερα με το διαδίκτυο και την τεχνολογία νιώθω ότι θα είχα καλύτερες ευκαιρίες να μάθω για τη μουσική μορφή διαφορετικών πολιτισμών που είναι κάτι που πάντα με γοήτευε.

Τα σχέδια σας για το μέλλον. Έχω αρχίσει να εργάζομαι με μια ομάδα πολυμέσων στη Νέα Υόρκη και αναπτύσσουμε έργα τέχνης που είναι αλληλεπιδραστικά με τα ακροατήρια. Αυτή τη στιγμή ένα κομμάτι μας είναι σε μια γκαλερί στο Λος Άντζελες. Δεν έχω δει το τελειωμένο κομμάτι μαζί με τη μουσική μου και θα πάω στο Λος Άντζελες το τέλος του καλοκαιριού για να δω πώς όλα δούλεψαν μαζί.

POP TODAY
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2020 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.