ΜΟΥΣΙΚΗ

Sam Smith: Το Gloria είναι ένας δίσκος ύμνος στους queer και gender nonconforming ανθρώπους

Τ@ Sam Smith έγινε γνωστό για τη φωνή του -ειδικά για το falsetto του- και τα δακρύβρεχτα τραγούδια που υμνούν τον έρωτα χωρίς ανταπόκριση, την απώλεια, την απόρριψη. Η δισκογραφία του, δηλαδή, λειτουργούσε σαν την άλλη όψη του νομίσματος που έκανε establish παγκόσμια στα 00s η Adele με τη μουσική της. Αφού κυκλοφόρησε τρία album που έβαλαν τη δική του υπογραφή στη θλίψη και το υπερβολικό, άκρατο συναίσθημα σε σημείο κλάψας, τ@ Sam αποφάσισε να σπάσει το καλούπι που τ@ έκανε αναγνωρίσιμο σε όλο τον κόσμο και να μας συστήσει μία πιο αναπολογητική εκδοχή της καλλιτεχνικής του περσόνας.

Το Gloria είναι ο πρώτος δίσκος του αφού έκανε coming out ως non binary υποκείμενο, δηλαδή ως ένας άνθρωπος που δεν αποδέχεται τη δυαδικότητα του φύλου και δεν περιορίζεται από τις ταμπέλες άντρας ή γυναίκα. Φαίνεται ότι η προσωπική του αυτή εξομολόγηση λειτούργησε λυτρωτικά και για τη μουσική του, μιας και ο δίσκος αυτός είναι ο πιο μεστός και πολυποίκιλος μουσικά που έχει ηχογραφήσει μέχρι τώρα, και αποτελεί ένα γράμμα στην ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα και ιδιαίτερα τους ανθρώπους που έχουν δεχτεί ρατσισμό μέσα στην ίδια την κοινότητα – κάτι που φαίνεται να έχει βιώσει και τ@ ίδιο, αν κρίνουμε από τους στίχους του και τις ερμηνείες τους. 

© Michael Bailey Gates

Για τους queer ανθρώπους, κάποια από τα τραγούδια θα γίνουν ύμνοι. Κάτι που τ@ Sam μάλλον επιθυμεί, καθώς έδωσε στον δίσκο το όνομα Gloria, που είναι πομπώδες αλλά είναι επίσης και ένα τραγούδι του album που μουσικά είναι κυριολεκτικά ένας ύμνος.

Τ@ Sam Smith χρησιμοποίησε την τεράστια πλατφόρμα του να δώσει βήμα στο queer ταλέντο, κάτι που είναι εμφανές με τη συνεργασία του με την trans τραγουδίστρια Kim Petras που πλέον γνωρίζει όλη η γη χάρη στο collab αυτό. Το Unholy, που κυκλοφόρησε πριν μερικούς μήνες, ένα dance, σέξι τραγούδι από αυτά που φτιάχνονται για να χορευτούν στα club κολλητά, να λιώσουν στα FM και γίνουν τσίχλα στο στόμα όλων. Το track λατρεύτηκε και έγινε μία από τις μεγαλύτερες pop επιτυχίες των τελευταίων ετών. 

Στο Unholy, τ@ Sam Smith συνεργάστηκε με την trans τραγουδίστρια Kim Petras που πλέον γνωρίζει όλη η γη χάρη στο collab αυτό. © Michael Bailey Gates

Το Gloria δείχνει ότι τ@ Sam δεν νοιάζεται πια για τις απόψεις του κόσμου για εκείνο, όπως επίσης ότι δεν είναι εγκλωβισμένο στην εικόνα του αψεγάδιαστου pop vocalist, αλλά είναι εδώ για να ξαναγράψει με τον δικό του τρόπο την ιστορία της pop κάνοντας ομάζ στην παράδοση της gay κουλτούρας. Αυτό μπορεί να το καταλάβει κανείς και από τα δύο ιντερλούδια, το Hurting και το Dorothy. Το Hurting είναι ένα απόσπασμα από ένα ρεπόρτερ που κάλυπτε το πρώτο Pride της Νέας Υόρκης, ενώ το Dorothy έχει μέσα αποσπάσματα από gay icons όπως η drag queen Divine στην ταινία του John Waters “Pink Flamingos”, το “Somewhere over the rainbow” της Judy Garland, την επική ατάκα της RuPaul, το cult ντοκιμαντέρ για τη ballroom σκηνή “Paris is Burning” και τον λόγο της trans ακτιβίστριας Sylvia Rivera στο gay liberation rally του 1973. 

© Madison Phipps

Σε αυτόν τον τέταρτο δίσκο του, τ@ Sam Smith διακρίνεται από ευθύνη και ειλικρίνεια για την εικόνα του απελευθερώνοντας τη θηλυκή του ενέργεια, αλλά και πιο αποφασισμένο από ποτέ να μπει στο πάνθεο των μεγάλων pop star ανάμεσα στο Boy George και τον George Michael κάνοντας μουσική για τις μάζες.

Χωρίς να πούμε περισσότερα, πάμε να δούμε ένα ένα τα tracks του Gloria που κυκλοφορεί αύριο.

Love me more / Κλασικό λονδρέζικο track με αναφορές στην urban κουλτούρα της πόλη. Χορωδιακά backing vocals που αγαπάνε τη υπερφίαλη pop.

No God / Ένα τραγούδι που συνδέει το Gloria με τα albums του παρελθόντος που είχαν στο DNA τους τη μελαγχολία.

Lose you / Το καλύτερο τραγούδι του δίσκου που αν δεν γίνει single, θα ξυρίσω το κεφάλι μου. Μελαγχολικό dance track που θυμίζει το In Your Eyes της Kylie Minogue και είναι φτιαγμένο για να το χορέψουν οι πονεμένες καρδιές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Perfect / Ένα από τα δύο τραγούδια στα οποία συνεργάζεται με τη Jessie Reyes, αποτελεί το κλασικό υβρίδιο μεταξύ power ballad με R&B στοιχεία.

Unholy / Ένα pop anthem μεγατόνων. Από αυτά που βγαίνουν μια στο τόσο. Ένα anthem καγκούρικο, πολύ σέξι και σίγουρα gay -αλλά όχι μόνο. Ένα ιστορικό τραγούδι που μάλλον αποδεικνύει ότι όταν κάποιος απελευθερώνεται σεξουαλικά μπορεί να γράψει διαμάντια.

How to cry / Ένα κιθαριστικό track χωρισμού, που επίσης περιμέναμε από τ@ Sam Smith, με τις απαραίτητες κορόνες για να μην ξεχάσουμε ότι η φωνή του θα είναι πάντα το πιο δυνατό του σημείο.

Six shots / Sultry τραγούδι όπως μόνο ένα urban act από το Λονδίνο μπορεί να γράψει, ένα τραγούδι που γράφτηκε για αποπλάνηση και σεξ.

Στο Gimme συνεργάζεται με την Καναδή R&B τραγουδίστρια Jessie Reyez και τη Τζαμαϊκανή reggae star Koffee © Madison Phipps

Gimme / Άλλο ένα τραγούδι συνεργασία με την Καναδή R&B τραγουδίστρια Jessie Reyez και την Τζαμαϊκανή reggae star Koffee, θυμίζει τις πιο reggaeton στιγμές της Rihanna. Καταδικασμένο να γίνει hit.

I am not here to make friends / Ένα groovy τραγούδι που θυμίζει τη νέα disco περίοδο της Jessie Ware, με την οποία τ@ Sam είναι φίλοι. Ένα τραγούδι που θα αγαπήσουν όλοι όσοι σιχαίνονται το friendzoning.

Gloria / Επικό σαν εκκλησιαστικός ύμνος. Γρηγοριανές αναφορές που μάλλον αποδεικνύουν ότι τ@ Sam θέλει να πάρει τον τίτλο του gay Messiah από τον Rufus Wainrght.

Who we love / Μία power ballad σε συνεργασία με τον Ed Sheeran, που έχει φτιαχτεί για το βρετανικό ραδιόφωνο. Θα ήθελε να είναι το collab που έκανε κάποτε η Mariah Carey με τη Whitney Houston, αλλά δεν έχει αυτή τη δυναμική.

Γιάννης Τσιούλης

Share
Published by
Γιάννης Τσιούλης