ΜΟΥΣΙΚΗ

Chinese Man, ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας δίσκοι όλων των εποχών;

Για τους Chinese Man, η πραγματική ζωή «δεν ήταν πραγματικά ενδιαφέρουσα. Έτσι, σκεφτήκαμε ότι ήταν καλή ιδέα να δημιουργήσουμε μια πρωτότυπη ιστορία που μας διαφοροποιεί από τα άλλα συγκροτήματα». Η trip-hop κολεκτίβα δεν είναι από την Κίνα – όπως πολλοί θα πίστευαν λόγω του ονόματός της – αλλά από τη Γαλλία, με τον ήχο της να αναζητά επιρροές από όλο τον κόσμο. Τα μέλη του συγκροτήματος που λέγονται SLY, Zé Mateo και High Ku, έχουν δώσει μια υπόσχεση: Να μην ανακαλύψουν ποτέ τα πραγματικά τους ονόματα.

H μουσική τους έχει τη βάση της και είναι επηρεασμένη από την hip hop, αλλά, όντας πληθωρικοί στα ακούσματα και τις επιρροές τους, ενσωματώνουν στον ήχο τους πολλά στοιχεία της dub, afrobeat, funk, swing και jazz, καθώς και από πιο παραδοσιακές φόρμες που εναρμονίζονται άψογα στο τελικό αποτέλεσμα. Μόνο τυχαίο δεν είναι εξάλλου ότι προέρχονται από τη Μασσαλία, ένα σταυροδρόμι των μεσογειακών αλλά και παγκόσμιων πολιτισμικών τάσεων. Το αποτέλεσμα είναι ένα καλοδουλεμένο κράμα με μυρωδιές από διάφορες τάσεις που γεμίζει την ατμόσφαιρα, σε αφοπλίζει και σε προκαλεί να χορέψεις.

Αυτον τον Απρίλιο, η Αθήνα θα έχει τη χαρά να απολαύσει μια από τις μεγαλύτερες και σπουδαιότερες trip-hop κολεκτίβες της εποχής μας, την Παρασκευή 7 και το Σάββατο 8 Απριλίου στο ARCH Club, όπου οι Chinese Man θα προσφέρουν ένα καθηλωτικό live γεμάτο από Trip Hop, Hip Hop, funk, dub, electro, afrobeat, swing και reggae ήχους. Οι πολυαγαπημένοι του ελληνικού κοινού μαζί με τον MC FP των ASM στα φωνητικά, θα γεμίσουν τη σκηνή με πικάπ, μηχανήματα και visuals και θα προσφέρουν ένα οπτικο-ακουστικό show αντάξιο της φήμης τους, ενώ θα μιξάρουν σε πραγματικό χρόνο τα μουσικά τους θέματα και θα μοιράζουν απλόχερα beat προς χορό. 

Λίγο πριν τους απολαύσουμε στην Αθήνα, οι Chinese Man μοιράστηκαν με την Popaganda τους 6 αγαπημένους τους δίσκους, που τους καθόρισαν ως μουσικούς:

  1. Dj Shadow – Endtroducing…..: Ο δάσκαλος του trip hop, μια από τις κύριες επιρροές μας.

  2. Herbaliser – Something Wicked This Way Comes: Η δισκογραφική τους “Ninja Tune” μας ενέπνευσε να δημιουργήσουμε τη δική μας ανεξάρτητη δισκογραφική, Chinese Man Records.

  3. Nina Simone – I Put a Spell on You: Nομίζω ότι δεν χρειάζεται να εξηγήσουμε γιατί επιλέγουμε αυτόν τον δίσκο!

  4. Roni Size – New Forms: Drum and bass baby!!!

  5. Talib Kweli & Hi Tek (Reflection Eternal) – Train of Thought: Ένας υπέροχος MC και ένας υπέροχος παραγωγός – δεν χρειάζεται τίποτα άλλο για το ιδανικό hip hop.

  6. Favela Chic – Postonove 1: Όταν ο φίλος μας Tchiky κυκλοφόρησε αυτή τη συλλογή για το γαλλικό/βραζιλιάνικο κλαμπ Favela Chic, δεν ξέραμε τόσα πολλά για τη βραζιλιάνικη μουσική. Μετά από αυτή την κυκλοφορία αρχίσαμε να παίζουμε baile funk σε κάθε dj set που έχουμε φτιάξει.

Μερικά λόγια για την trip-hop κολεκτίβα

Το όνομά τους προέρχεται στην πραγματικότητα από το πρώτο τραγούδι του συγκροτήματος. Η μπάντα ξεκίνησε το 2004 υπό την ομπρέλα της Chinese Man Records Label, της δικής της ανεξάρτητης δισκογραφικής. Το κομμάτι “I’ve Got That Tune” αλλά και η ακούραστη, συνεχής παρουσία τους σε DJ Sets και δυναμικές live εμφανίσεις εκτόξευσαν το όνομά τους στους κύκλους της Hip Hop σκηνής – και όχι μόνο. Η περιοδεία τους, “The Groove Sessions Live”, κράτησε δύο ολόκληρα χρόνια και γνώρισε τεράστια επιτυχία, που στη συνέχεια έπρεπε να εορταστεί ανάλογα για αυτό κυκλοφόρησε αργότερα και σε dvd. Το “Κινέζικο Πνεύμα” πέτυχε το στόχο του, αφού πραγματοποίησε ένα μουσικό πραξικόπημα, μεταδίδοντας παντού το σύνθημα “make music, not war!”.

Το Hip Hop όραμά τους είναι παγκόσμιο, όπως φάνηκε και από το κορυφαίο studio άλμπουμ τους με τίτλο “Racing with the Sun”, στο οποίο κάλεσαν διεθνείς μουσικούς για να προσδώσουν τα δικά τους στοιχεία στη μουσική τους. Βασικός άξονάς τους υπήρξαν τα dubby beats αλλά με εμφανείς τις swing, reggae, αφρικανικές, ασιατικές, λάτιν επιρροές. To 2017 κυκλοφόρησαν το 2ο studio άλμπουμ τους Shikantaza και συνέχισαν τα πολυάριθμα projects ως ομάδα (EPs, Remix, Live, The Groove Sessions) ή σόλο (BOLD, Matteo, Rumble).

Για τον εορτασμό της 15ης επετείου του label τους, οι Chinese Man προσκάλεσαν τους Baja Frequencia και Scratch Bandits Crew να συνθέσουν ένα συλλογικό άλμπουμ το 2019, το “The Groove Sessions Vol.5”, και εγκαινιάζει το 2022 ένα νέο εκρηκτικό live, το The Groove Sessions Live, στο οποίο θα συμμετέχουν οι MCs Youthstar & Miscellaneous (Chill Bump). Με περισσότερα από 500 live σε όλο τον κόσμο από το ξεκίνημά του, το συγκρότημα προσφέρει εκρηκτικές, καθηλωτικές συναυλίες που προσκαλούν να αφεθείς και να αγκαλιάσεις την παρούσα στιγμή.

Όπως έχουν δηλώσει οι ίδιοι σε συνεντεύξεις τους: «Οι καλύτερες αναμνήσεις μας προέρχονται πάντα από τις παγκόσμιες περιοδείες μας. Έχουμε κάνει πολλές τρελές συναυλίες και υπάρχουν φορές που έχουμε παίξει σε πραγματικά περίεργα μέρη, όπως ένα πάρκινγκ στην Ινδονησία και σε μερικά παράξενα κλαμπ στη Νότια Κορέα. Είναι πολύ ωραίο να βγαίνεις σε μεγάλες σκηνές στη Γαλλία μπροστά σε 30.000 άτομα, αλλά δεν υπάρχει τίποτα πιο απολαυστικό από ένα DJ Set σε μια παραλία στη Βραζιλία ή στο La Reunion (νησί στη Γαλλία)».

CHINESE MAN (FR) – DJ SET FEAT. MC FP (ASM) – LIVE IN ATHENS – 7 & 8 APRIL – ARCH CLUB
Opening Acts: Kill Emil [Live] | Mononome [Live]
After Party: Kill Emil Dj Set
Παρασκευή 7 Απριλίου, Σάββατο 8 Απριλίου
ARCH Club – Live Stage, Ελασιδών 6, Γκάζι
Προπώληση εισιτηρίων στο viva.gr
Λουίζα Σολομών-Πάντα