Αν και οι βάσεις τους είναι προφανώς στο metal, οι Universe217 με μαεστρία εξερευνούν και άλλους δρόμους, εν προκειμένω πιο ακουστικούς – μιας και έπεται η κυκλοφορία του ακουστικού EP Ease. Με αφορμή την παρουσίασή του θα γίνει το Σάββατο στο Τριανόν, ο Μάνος Γεωργακόπουλος, κιθαρίστας της μπάντας μίλησε στην Popaganda για το πολυσυλλεκτικό τους ύφος, το πιστό metal κοινό και το πως είναι να κυκλοφορούν οι δίσκοι σου από label του εξωτερικού.

Πότε ξεκίνησε η μπάντα; Κάποια στιγμή το 2000. Έκτοτε προσπαθούμε να είμαστε πάντα ειλικρινείς και παθιασμένοι με αυτό που κάνουμε, χωρίς πολλές φανφάρες και τυμπανοκρουσίες.

Ποιες είναι οι βασικές επιρροές σας; Ο ήχος μας επηρεάζεται σίγουρα από τη δεκαετία του 70, τη grunge σκηνή, και φυσικά από ό,τι συμβαίνει γύρω μας. Από το χθες, το σήμερα, το τώρα.

Έχοντας τρία στούντιο άλμπουμ στο ενεργητικό σας. Ποιες θα έλεγες ότι είναι οι διαφορές του καθενός από τα υπόλοιπα; Αδιαφορούμε λίγο για την φόρμα και δεν βαδίζουμε με τη λογική ότι πρέπει να υπηρετούμε κάτι συγκεκριμένο. Αναγκαστικά όσο περνάει ο καιρός, σε κάθε νέο εγχείρημα λειτουργείς διαφορετικά. Το ίδιο ισχύει και για τον ήχο. Σκέφτεσαι κάτι, το κάνεις, το αφορίζεις, το βαριέσαι, προχωράς. Ακούγεται κλισέ αλλά ισχύει: αγαπάς τα παιδιά σου, ακόμα και αν σε απογοήτευσαν γιατί είναι δικά σου. 

http://youtu.be/AbfMt-9dvQ8

Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό στα κομμάτια σας είναι τα ατμοσφαιρικά γυναικεία φωνητικά… Δεν μας ενδιέφερε ποτέ τραγουδάει επί τούτου γυναίκα, αρκεί που κάνει την δουλειά σωστά. Η Τάνια έχει πάρει πάνω της όλο το επικοινωνιακό κομμάτι και το κάνει πολύ καλά χωρίς να επιστρατεύει κολπάκια, που συνήθως παρατηρούνται. Δεν πουλάμε κάτι πέρα από τη μουσική μας. Έχει αισθαντική φωνή η οποία μεταμορφώνεται πότε σε πιο ευαίσθητο τόνο και πότε σε πιο άγριο, τσαλακώνεται και ερμηνεύει λες και δεν υπάρχει αύριο. Αν αυτό δεν σε τραβάει σε μια φωνή, τότε τι;

Ισχύει τελικά ότι το metal κοινό είναι το πιο πιστό; Ο σκληρός ήχος είναι λίγο αυτό που λέμε «acquired taste». Αναγκαστικά έχει λίγο πιο ιδιαίτερο κοινό, το οποίο είναι αρκετά συνειδητοποιημένο. Υπάρχει έναν μεγαλύτερο γενικό ενδιαφέρον του κόσμου, να ψαχτεί με μπάντες, να δει live acts. Από jazz και punk σε πλατείες μέχρι blues σε μπαρ. Live γίνονται πλέον πιο συχνά και παντού. Περισσότερη μουσική, μεγαλύτερο «μοίρασμα» και όλα οδηγούν σε ένα υπέροχο αποτέλεσμα.

Δυο λόγια για το ακουστικό EP Ease που θα κυκλοφορήσετε σε λίγο καιρό. Είναι απόρροια των live project videos, που κάνουμε εδώ και κάποια χρόνια. Καλούμε φίλους και παίζουμε μαζί σε ιδιαίτερους χώρους, ψάχνοντας αυτή τη στιγμή που θα γίνει κάτι μαγικό και θα το πιάσει ο φακός. Επίσης φλερτάρουμε με αυτή την ambient/acoustic πλευρά μας πολύ καιρό και έχουμε πειραματιστεί και σε κάποια ακουστικά live οπότε δεν είναι ακριβώς καινούργια νέα για την μπάντα. Ψάχνουμε τα εργαλεία που θα μας κάνουν να είμαστε εύστοχοι σε αυτό που θέλουμε να πούμε, και πολλές φόρες αυτό που θες να πεις, είναι εσωτερικό, εύθραυστο και πρέπει να του συμπεριφερθείς με τον ανάλογο τρόπο.

http://youtu.be/oFySAr_tGhA 

Συνεργάζεστε με τη Γερμανική Ván Records. Πόσο εύκολο είναι για μια εγχώρια μπάντα να σταθεί και να απευθυνθεί σε ένα μεγαλύτερο και πιθανώς πιο δύσκολο κοινό στο εξωτερικό; Ο μόνος τρόπος να απευθυνθείς σε οποιοδήποτε κοινό είναι η ειλικρίνεια. Είναι χαζή επιλογή να έχεις μπει στην θέση το να εκτίθεσαι και ταυτόχρονα να κρύβεσαι πίσω από το δάκτυλο σου. Κατά τα άλλα η ιστορία είναι γνωστή. Είμαστε μακρυά από την υπόλοιπη Ευρώπη, είναι ακριβό να ταξιδέψεις, προφανώς δεν είσαι εκεί να παίζεις live και να σε ακούν συνέχεια οπότε θέλει απλά υπομονή και θέληση.

Δυο άλμπουμ που ακούσατε τελευταία και κολλήσατε άσχημα; Oι δικοί μας Yellow Devil Sauce, οι οποίοι έβγαλαν καινούργιο δίσκο και είναι εξαιρετικός. Επίσης, λόγω της επερχόμενης κυκλοφορίας μας, τριγυρνάει το Grace του Jeff Buckley συνέχεια μέσα στις σκέψεις μου. 

http://youtu.be/7rR3DDS3uN4 

Οι Universe217 παρουσιάζουν το ολοκαίνουργιο E.P “Ease”, το Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου στο θέατρο «Τριανόν» (Κοδριγκτώνος 21 & Πατησίων 101, Αθήνα)
Ώρα έναρξης: 21.30 μ.μ.
Γενική είσοδος: 5 ευρώ