Categories: WEEKLY MUSIC PLEASURE

Ψυχεδελική διάθεση στο Golden Casket των Modest Mouse

Με αφετηρία την Ουάσινγκτον, οι rockers της δυτικής ακτής, Modest Mouse, αναδείχθηκαν σε έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της αναβίωσης του indie στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Η ταχεία κυκλοφορία τριών άλμπουμ μέσα σε μόλις πέντε χρόνια – από το This Is A Long Drive For στο The Lonesome Crowded West και το The Moon & Antarctica του 2000 – τους οδήγησε δικαίως στην παγκόσμια αναγνώρισή τους. Αποτελώντας κομβικές μορφές της ανεξάρτητης μουσικής σκηνής της εποχής, οι Modest Mouse εκτόξευσαν την πορεία τους το 2007, όταν ο θρυλικός πρώην κιθαρίστας των Smiths, Johnny Marr, βρέθηκε στο πλευρό τους παίζοντας μαζί τους στο άλμπουμ We Were Dead Before The Ship Even Sank. Παρά τη σύντομη παραμονή του στο συγκρότημα, ο ίδιος είχε δηλώσει στο twitter τους πως η συμμετοχή του στους Modest House ήταν «η καλύτερη στιγμή της ζωής μου».

Από το 2007, όταν και αποχώρησε από τη μπάντα ο Marr, μέχρι και το 2015, οι Modest Mouse είχαν κυκλοφορήσει μονάχα έναν δίσκο εν ονόματι Strangers To Ourself. Σήμερα, έξι χρόνια μετά την τελευταία τους κυκλοφορία, οι indie stars μοιράζονται μαζί μας τον έβδομο κατά σειρά δίσκο τους, The Golden Casket. Ο δίσκος αποτελείται από μία συλλογή τραγουδιών που είναι αρκετά διαφορετική από οτιδήποτε άλλο μας έχουν παρουσιάσει στο παρελθόν. Σε αυτή την κυκλοφορία – με παραγωγούς τους Dave Sardy και Jacknife Lee – τα φιλικά προσκείμενα στις ραδιοφωνικές συχνότητες κομμάτια, είναι περιορισμένα. Το Golden Casket γίνεται ένας ευρύχωρος καμβάς, στον οποίο ξεδιπλώνονται περίπλοκα τραγούδια, χαρακτηριστικό γνώρισμα των οποίων είναι το ψυχεδελικό στοιχείο. Η ενέργεια στο single We Are Between, είναι «νευρική» και ελκυστική, ενώ το Lace Your Shoes θέτει εξαρχής τα θεμέλια εκείνα που το καθιστούν σε ένα από τα καλύτερα chorus tracks του άλμπουμ. Το Leave A Light με τη σειρά του, είναι ένα λαχταριστό funk/pop «γλύκισμα». 

Μπορεί οι παλαιότεροι fans των Modest Mouse να χρειαστούν αρκετές επαναλήψεις ώστε να συμφιλιωθούν με το νέο ύφος και τη νέα κατεύθυνση του συγκροτήματος, ωστόσο στο τέλος πιθανότατα θα επιβραβευτούν για τις επιμονή τους. Αδιαμφισβήτητα, σε αυτό το πόνημα η συνοχή με τις προηγούμενες δουλειές τους απουσιάζει, με τους πειραματισμούς όμως που πραγματοποιούνται, να διατηρούν την ομορφιά, τη μοναδικότητα και το ενδιαφέρον κάθε δημιουργικής τους απόπειρας.


Highlights: We Are Between, Lace Your Shoes, Leave A Light On, The Sun Hasn’t Left

Metacritic: 78/100
Release Date: 25 Ιουνίου 2021
Label: Epic Records

Λουίζα Σολομών-Πάντα