MIRfestival: η παγκόσμια γιορτή της τέχνης και του θεάματος

To MIRfestival έρχεται για τέταρτη φορά στην Αθήνα, φέρνοντας μαζί του συναρπαστικά και ευρηματικά καλλιτεχνικά πρότζεκτ μέσω της σκηνικής παρουσίασης, της εικόνας και του ήχου. Από τις 27 Νοεμβρίου μέχρι τις 3 Δεκεμβρίου το MIRfestival προσκαλεί το κοινό της Αθήνας, στο κέντρο του φεστιβάλ, στον νέο Χώρο Τέχνης –ισμός(Τριπτολέμου και Ευπατριδών 17), αλλά και σε άλλους,  ασυνήθιστους αλλά και κλασικούς χώρους του κέντρου, να ανακαλύψει την πιο σύγχρονη πλευρά του ζωντανού θεάματος, να συναντήσει καλλιτέχνες με όραμα και με προτάσεις, να δει, να ακούσει, να σκεφτεί, και κυρίως να συμμετάσχει στη γιορτή. Τα εννέα διεθνή καλλιτεχνικά projects φέρνουν στην επιφάνεια τη σύγχρονη μορφή της τέχνης και καταπιάνονται με θέματα που απασχολούν την αθηναϊκή πραγματικότητα, όπως είναι η σχέση μας με τη δημοκρατία, η σημασία της πολιτικής ευθύνης του ψηφοφόρου, η μετατροπή των απόλυτων θεσμών σε κάτι ανθρώπινο και ζεστό.

 Δυο λόγια για το MIRfestival: 

Το MIRfestival είναι ένα διεθνές φεστιβάλ σύγχρονης τέχνης που εστιάζει στο σημείο συνάντησης των παραστατικών τεχνών και των οπτικοακουστικών μέσων. Φιλοξενεί ευρηματικές και πρωτότυπες καλλιτεχνικές δημιουργίες στα όρια των τεχνών, εκεί όπου η σκηνή συναντά την εικόνα, εκεί όπου γεννιούνται οι νέες μορφές των παραστατικών τεχνών, και αναδεικνύει δημιουργούς με ιδιαίτερο καλλιτεχνικό όραμα, το οποίο συνδιαλέγεται με πρωτότυπο τρόπο με την καθημερινή πραγματικότητα της Αθήνας. Δανείζεται το όνομά του από τον διαστημικό σταθμό ΜΗΡ και φιλοδοξεί να είναι ένας ανοιχτός χώρος συνάντησης, ανταλλαγής και δημιουργικής σκέψης για τους καλλιτέχνες και για το κοινό, αλλά και μια πλατφόρμα ανάδειξης της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας. Λόγω της ταυτότητας και του περιεχομένου του, αλλά και λόγω της σχέσης του με την πόλη και την ανερχόμενη καλλιτεχνική σκηνή της, το MIRfestival είναι ένα μοναδικό φεστιβάλ στο πολιτιστικό τοπίο της Αθήνας.

 Πρόγραμμα:

Lecture for Everyone/ Sarah Vanhee

(1, 2 & 3 Δεκεμβρίου,
σε μυστικά σημεία στην πόλη, Rabbithole Art & Performance Space, είσοδος ελεύθερη)

To Lecture for Everyone είναι μια παρέμβαση και ένα δώρο, ένας μύθος που απλώνεται αόρατα στον ιστό της πόλης. Η Sarah Vanhee παρουσιάζεται ξαφνικά σαν ένας φιλικός ξένος σε μια ομάδα ανθρώπων που έχουν συγκεντρωθεί για έναν συγκεκριμένο σκοπό και δίνει μια δεκαπεντάλεπτη «διάλεξη». Μόνο ένα πρόσωπο από τον οργανισμό υποδοχής γνωρίζει σχετικά με την παρουσίαση, ως συνένοχος του φεστιβάλ, ενώ για τα υπόλοιπα μέλη η παρέμβασή της είναι μια έκπληξη. Μόλις η «ομιλία» τελειώσει, η ηθοποιός φεύγει. 

The paradox of a future in the occidental paradigm/ Fingersix (27 & 28 Νοεμβρίου
/ 20:30, Rabbithole Art & Performance Space)

Eίναι ένα έργο για την εμμονή των ανθρώπων του δυτικού πολιτισμού με την πρόβλεψη του μέλλοντος. Για τη μόνιμη πελατεία σε αστρολόγους, μετεωρολόγους και χρηματιστές που επιθυμεί διακαώς μια πρόβλεψη, μια πρόγνωση, έναν οιωνό. Και ίσως κάτι σαν χρησμό. Οι Fingersix, μια ομάδα ταλαντούχων χορογράφων, εμπλέκουν το κοινό σε ένα παιχνίδι μελλοντολογίας με απρόβλεπτο τέλος. 

Tonight, Lights Out! David Weber-Krebs (29 Νοεμβρίου
/ 21:00, Rabbithole Art & Performance Space)

Ο David εμπνεύστηκε το έργο του, από τις ακτιβιστικές δράσεις «Η ώρα της Γης», κατά τις οποίες οι πολίτες καλούνται να διαμαρτυρηθούν για την κλιματική αλλαγή σβήνοντας τα φώτα. Όταν μια ολόκληρη χώρα μένει στο σκοτάδι για λίγα λεπτά, ο σκηνοθέτης δεν μπορεί παρά να φτιάξει με το μυαλό του τις πιο απίθανες ιστορίες. Τι μπορεί να συμβεί όταν σβήσουν τα φώτα;

Reindeer Safari/  Other Spaces (30 Νοεμβρίου
/ από τις 13:00 μέχρι τις 18:00, -ισμός Χώρος Τέχνης στην οδό Τριπτολέμου στο Γκάζι / Μετρό Κεραμεικός)

Το Reindeer Safari είναι μια συλλογική περιπατητική περφόρμανς για 20 έως 60 άτομα. Συνήθως πραγματοποιείται σε ημιαστικούς χώρους που ίσως θα μπορούσαν να τους επισκεφθούν και αληθινά ελάφια. Οι συμμετέχοντες εκπαιδεύονται αρχικά από την ομάδα για περίπου μιάμιση ώρα. Η ομάδα τούς εξηγεί τα πάντα γύρω από τα ελάφια και τη συμπεριφορά τους. Κατόπιν οι συμμετέχοντες σχηματίζουν μια «αγέλη ελαφιών» η οποία θα πρέπει να κινηθεί μέσα στην πόλη σύμφωνα με τους φυσικούς κανόνες που διέπουν την ομαδική συμπεριφορά των ελαφιών για περίπου τρεις ώρες. Η αγέλη επιλέγει το δρόμο που θα ακολουθήσει συλλογικά. Αλλά, για να συμβεί αυτό, χρησιμοποιείται μόνο ο κώδικας επικοινωνίας των ελαφιών και σε καμία περίπτωση ο ανθρώπινος: το να μιλούν δεν γίνεται – τα ελάφια είναι πολύ σιωπηλά ζώα! Κατά τη διάρκεια της περιπλάνησης τα μέλη της ομάδας και εθελοντές του φεστιβάλ επιβλέπουν την αγέλη και φροντίζουν για τις ανάγκες της. Κατόπιν τα «ελάφια» επιστρέφουν στη βάση τους –στο Χώρο -ισμός στη δική μας περίπτωση– για ένα ζεστό ρόφημα και μια ανοιχτή στο κοινό παρουσίαση όσων συνέβησαν κατά την περιπλάνηση της αγέλης μέσα στην πόλη.

Transforming Me: ένα δίγλωσσο σόλο/ Μέντη Μέγα (30 Νοεμβρίου & 1 Δεκεμβρίου
/ 20:30, Rabbithole Art & Performance Space)

η Μέντη κάνει ένα σόλο για την ανθρώπινη δύναμη της αλλαγής, το Transforming Me [Μεταμορφώνοντας τον εαυτό μου]. Ένα δίγλωσσο σόλο που μιλά για όλους εκείνους που αρνούνται να παραδοθούν στη μοιρολατρία, που αποδέχονται τις αντιφάσεις τους και με αργά βήματα μετατρέπουν τη ζωή τους σε δημιουργική διαδικασία. Για την αργή και επώδυνη διαδικασία αλλαγής, που μετασχηματίζει το υπάρχον υλικό σαν ένα κομμάτι πηλού, αναδεικνύοντας την ξεχασμένη δυναμική του.

Πλυντήριο, Αχιλλέας Χαρίσκος (1 & 2 Δεκεμβρίου
/ 22:00, -ισμός Χώρος Τέχνης)

Το Πλυντήριο είναι ένα πρότζεκτ εμπνευσμένο από περιστροφικές διαδρομές από τα δεξιά προς τα αριστερά, αντίστροφα και κυκλικά, με κέντρο το σημείο του Εγώ του. Είναι το σόλο ενός ανθρώπου που ψάχνει απαντήσεις για το πριν και το μετά, για την ανάγκη και την ουτοπία, για το χρόνο και την υπομονή, για τα υποκατάστατα, τα περιτυλίγματα, το ξεθώριασμα, την τριβή, την καθαριότητα, την καθαρότητα και εντέλει την κάθαρση.

Hérétiques/ Ayelen Parolin (2 Δεκεμβρίου
/ 20:30)

Με το χορογραφικό της πρότζεκτ Hérétiques επιχειρεί να φέρει στην επιφάνεια την πιο ουσιαστική δύναμη της ανθρώπινης φύσης, την εκρηκτική, ζωώδη ενέργεια που μπορεί να ανατρέψει τα πάντα. Η χορογραφία της για δύο χορευτές και μία πιανίστα μιλά για την αντοχή και την επανάληψη, για την επιμονή και την αντίσταση, και ισορροπεί ανάμεσα στον κανόνα, στην αντίστιξη και στην ταυτοφωνία αντλώντας υλικό από πέντε τελετουργικές κινήσεις που χρησιμοποιούν οι σαμάνοι. 

Ana Borralho & João Galante,  Atlas_Athina (3 Δεκεμβρίου
/ 21:00, Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας)

Το Atlas είναι ένα πρότζεκτ των Ana Borralho και João Galante που ταξιδεύει από πόλη σε πόλη και δημιουργεί ένα μοναδικό παραστασιακό γεγονός φέρνοντας στη σκηνή 100 διαφορετικούς επαγγελματίες ύστερα από ένα εβδομαδιαίο εργαστήρι. Το Atlas δεν είναι απλά μια περφόρμανς: είναι μια ιδέα, ένα πρότζεκτ, κάτι που μοιράζεται ο ένας με τον άλλο και όλοι μαζί. Οι συμμετέχοντες δημιουργούν ένα μοναδικό καλλιτεχνικό γεγονός που παράγεται τη συγκεκριμένη στιγμή στον συγκεκριμένο τόπο. Η παράσταση αφορά τη δύναμη του κοινωνικού συνόλου όταν ενώνεται. 

The Man from Managra, Coti K (28 Νοεμβρίου
/ 22:30, Rabbithole Art & Performance Space)

Πρόκειται για τραγούδια για φωνή, μπάσο και κρουστά. Γράφτηκαν στο νησί της Τήνου με βασικά εργαλεία ένα ηλεκτρικό μπάσο και μια φωνή. Οι λιτές ενορχηστρώσεις είναι επιλογή, καθώς διερευνούν τη λειτουργία του τραγουδιού ως βασικής ανάγκης μουσικής έκφρασης.

Αναλυτικές πληροφορίες για το πρόγραμμα και το φεστιβάλ θα βρείτε στο www.mirfestival.gr και στο www.facebook.com/mirfestival.gr

 

Όλγα Νικολαΐδου

Share
Published by
Όλγα Νικολαΐδου