Η SoomT είναι μια καθαρόαιμη περίπτωση soundsystem ΜC με ιδιαίτερα, όμως χαρακτηριστικά : καταγωγή απο την Ινδία, θρησκευόμενη και πολιτικοποιημένη. Αύριο, Τσικνοπέμπτη, θα εμφανιστεί στην Αθήνα παρέα με Anna Mystic, Fleck & Espeekay, στην πρώτη στάση της περιοδείας της, λίγο πριν ανηφορίσει προς Βόλο (Lab Art, Παρασκευή 21/2) , Ξάνθη και Θεσσαλονίκη.

soom

Αλήθεια, από που βγαίνει το Soom T; Το όνομα μου είναι Sumati που στα ινδικά προφέρεται έτσι, σαν SoomT. Το “Τ” στο τέλος μοιάζει με σταυρό και συμβολίζει τη σταύρωση όλων μας σε αυτή τη ζωή.

Πες μου λίγα πράγματα για τις γενεαλογικές σου ρίζες… Είμαι από την Ινδία. Από την πλευρά του πατέρα μου Ινδή Hindu Brahmin, με καταγωγή από το Δελχί. Από την πλευρά της μητέρας μου είμαι Punjabi, καθώς ήταν Σίχ. Μεγάλωσα και ζω στη Σκωτία και συγκεκριμένα στη Γλασκώβη.

Εκεί είναι η έδρα σου, αν και ταξιδεύεις αρκετά. Ποια η άποψη σου για την πόλη; Υπάρχει κάτι για αυτό το μέρος που αξίζει να μάθουμεΓια εσάς εκεί στην Ελλάδα η λιακάδα και το φως είναι δεδομένα. Εδώ το μέρος είναι σκοτεινό και δύσκολο-γι’αυτό ακριβώς, για να αντέξουν, οι άνθρωποι αναπτύσσουν την αίσθηση του χιούμορ και όρεξη για δημιουργία. Μιας και δεν υπάρχει στο ίδιο το μέρος κάτι όμορφο – εκτός ίσως απο τη φύση μακρυά από την πόλη – οι ίδιοι οι άνθρωποι μετατρέπονται σε «αξιοθέατο». Υπάρχει τρομερό φυτώριο νέων καλλιτεχνών, καθώς προσπαθούμε να «σπάσουμε»  το κρύο. Πάντως αν έρθετε και κάποιος ντόπιος σας δείξει τα inside μυστικά της πόλης θα τη λατρέψετε.

http://youtu.be/fAiEvPYUNZ4

Oνόμασε μας 5 καλλιτέχνες που σου αρέσουν διαχρονικά: Aretha Franklin, Michael Jackson, The London Symphony Orchestra, McCannuf & Tom Fire, Chet Baker.

Έχεις συνεργαστεί με αρκετούς μουσικούς στην πορεία σου μέχρι σήμερα. Ποιοι ήταν οι πιο διασκεδαστικοί; Το περισσότερο fun σίγουρα έχει ο Craig Macleod από τους Mungo’s HiFi. Είναι απερίγραπτoς, πάντα αστείος στο studio, ήρεμος και υπομονετικός όταν μιλάω για τον Ιησού με τις ώρες. Και μαγειρεύει καλά! Στις περιοδείες μου, σίγουρα ο Κonchis και ο J*Star που ταιριάζουμε και μπορούμε να μιλάμε με τις ώρες. Στην Ελλάδα φυσικά η Anna Mystic , με την οποία ως DJ θα παίξουμε τώρα παρέα σε αυτή την περιοδεία στη χώρα σας.

Υπάρχει κάποιος με τον οποίο θέλεις πολύ να δουλέψεις; Με τον DJ Muggs των Cypress Hill. Θα ήθελα επίσης πολύ να γράψω ένα τραγούδι με τον Jack De La Rocha των Rage Against the Machine, και τoν B Real, επίσης των Cypress. Και με την Bjork. Eίναι όλοι τους ήρωες για μένα.

Aπό την εμπειρία σου με τις δισκογραφικές, τι έχεις αποκομίσει; Χρειάζομαι μια ελευθερία από τις μικρές εταιρίες και τις περιοριστικές προσδοκίες τους πάνω μου. Άλλο μικρή εταιρία, άλλο ανεξάρτητη εταιρία. Είναι διαφορετικός ο τρόπος που μεταχειρίζονται ένα solo καλλιτέχνη όπως εμένα που κάνω φωνητικά μόνο και συχνά κακομεταχειρίζονται με σκοπό το κέρδος και την προβολή τη δική τους. Το θέμα είναι τα labels να προωθούν καλλιτέχνες που έχουν ένα σοβαρό τεχνικό χάρισμα και όχι να εξισώνουν τους μέτριους παραγωγούς και τις μέτριες παραγωγές με άξιους μουσικούς και πραγματικά ταλέντα. Οι indie εταιρίες -όχι όλες, αλλά αρκετές- θέλουν να ελέγχουν τον καλλιτέχνη και αυτό έχει καταστρέψει πολλούς ή έχει καθυστερήσει άλλους στην εξέλιξη τους. Πάντως, από όλη αυτή την πληθώρα μετριότητας εγώ ένα μπορώ να πω στις ψεύτικες μούσες που κυκλοφορούν: το νου σας όλοι εσείς οι wannabe που πατάτε κουμπάκια, ο χρόνος σας τελειώνει και σε λίγο οι αυθεντικοί, πραγματικοί μουσικοί θα πάρουν τη θέση σας στο παιχνίδι!

http://youtu.be/HeMZMpGH7Sk

Αν και οι indie εταιρίες λειτουργούν έτσι όπως λες, πως μπορεί να είσαι πραγματικά ανεξάρτητη; Ο μόνος τρόπος είναι να κάνεις δική σου εταιρία. Πράγμα το οποίο έκανα (σσ: Renegade Masters). Αλλιώς βρες και συνεργάσου με μια  σοβαρή εταιρία, όχι κάποια ερασιτεχνική οργάνωση με διανομή από εδώ και απο κεί χωρίς σχέδιο. Χρειάζεται μια εδραιωμένη επιχείρηση, που θα τοποθετηθεί με ενδιαφέρον στην περίπτωση σου και θα συμφωνήσει από κοινού σε ένα σοβαρό πλάνο προώθησης  που θα προμοτάρει με στόχους και παράλληλα θα αφήσει περιθώριο ελευθερίας, χωρίς να επεμβαίνει στην παραγωγή της μουσικής. Αυτό χρειάζεται μόνο ο solo καλλιτέχνης, και χαίρομαι που το κατάφερα στο 2014 επιτέλους.

Τι να περιμένουμε λοιπόν από την εμφάνισή σου στο Bios την Πέμπτη το βράδυ και στο Βόλο στο Lab Art την επόμενη; Μια ολοκαίνουρια φωτιά με hiphop , crunk, reggae και παλιότερες παραγωγές, σίγουρα. Επίσης καινούριες τρελές ιδέες σε electro που δουλεύουμε με τον Tom Fire. Φέρτε κρύο νερό γιατί θα το χρειαστείτε! Α, και χαμόγελα στο πρόσωπό σας, με μια ανοιχτή καρδιά για να γεμίσει με χαρά και Αγάπη.

Ένα τελευταίο μήνυμα σε αυτούς  που μας διαβάζουν. Είτε το πιστεύετε είτε όχι, ο Θεός είναι πραγματικός και σας αγαπάει. Να είστε καλοί και να  μην κανετε κακό στους άλλους. Ο Κύριος με δίδαξε να  αγαπώ αληθινά τον πλησίον μου και να προσέχω αληθινά τους γύρω μου, να είμαι δοτική πάντα. Μην κρίνετε και να είστε ευγνώμονες, κρατώντας την πίστη στις δύσκολες μέρες. Βρείτε την αλήθεια και τη χαρά, αγαπήστε σαν να ζείτε αιώνια, ζήστε σήμερα σαν να είναι η τελευταία μέρα, αναζητήστε την ειρήνη και θα τη βρείτε…