3X Books 2014

Σπανίως σε διάστημα δύο μηνών (και μάλιστα χριστουγεννιάτικα) να συμπέσουν κάποιες εκδόσεις από την ελληνική βιβλιοπαραγωγή με έναν προσανατολισμό «υβριδικής» αφήγησης. Από μη established εκδοτικούς, κατά τα συνηθισμένα δηλαδή. Προσωπικές εμμονές ή ημερολογιακές εγγραφές, κάποιο θέμα «έλασσον», crowd funding, χειροποίητη βιβλιοδεσία, ένα ποτάμι κανονικό με μοναδικό νερό για χαρτί, συνθέτουν αυτό το «κάτι».

* * *

Από αριστερά στη φωτό: Σούε Τάο. Ποιήτρια, χαρτοποιός και εταίρα στην Κίνα του 800 μ.Χ.

Ακούγοντας στην εκπομπή «Επίμονος αναγνώστης» με τον Γιάννη Μπασκόζο του Τρίτου αποσπάσματα από το βιβλίο, το έψαξα. Από τον τίτλο και μόνο, υποκλίνεσαι. Το βρήκα αμέσως στην Πολιτεία. Το βιβλιαράκι είναι ένα κόσμημα, η περίπτωση της Σούε Τάο από την Τσενγκτού της επαρχίας Σιτσουάν στα ΝΑ της Κίνας στη δυναστεία των Τάνγκ (πολύ λαμπρή περίοδος), σκέτη αποκάλυψη. Γράφει η ίδια στο ποίημα «Χέρι χωρίς πινέλο»:

Το πινέλο με λαβή από μπαμπού του Γιούε και με τρίχα απ’ το Σουάν,
         άρχισε να μιλά για τον έρωτα,

σκορπίζοντας μπουμπούκια στο κόκκινο χαρτί.

Η άκρη του τραχύνθηκε απ’ την τόση χρήση
         κι έπεσε από το χέρι του Σιτζί.

Και πολύ αργότερα, στην ανθολογία Τυχαίες απαγγελίες καθ΄οδόν προς το Σιτσουάν, ένας ποιητής της δυναστείας των Τσινγκ (1644–1912) θα γράψει για τη σημασία της ανακάλυψης του χρωματιστού επιστολοχάρτου ως την πεμπτουσία των μέσων ανταλλαγής ερωτικής αλληλογραφίας:

Η επιμελήτρια Σούε Τάο από παλιά λατρεύεται ως θεά του γυναικείου ναού,
τόσο όμορφα που μιλούν τα ποιήματά της για τον έρωτα.
Μας άφησε το πανέμορφο χρωματιστό χαρτί της,
για να μεταφέρουμε λόγια του έρωτα στα επόμενα χίλια χρόνια.

Ο ιστορικός του χαρτιού (αν κατάλαβα σωστά) Μαρίνος Βλέσσας, πλαισιώνει το μικρό δοκίμιο για το Επιστολόχαρτο της Σούε Τάο (2011) της καθηγήτριας Li-Ling Hsiao από την Β. Καρολίνα με ένα κατατοπιστικό κείμενο για την κοινωνία της εποχής, σημειώσεις και ένα σύντομο χρονολόγιο των 7ου–9ου αι. στην ανατολική Ασία.

Εκδόσεις Αιώρα. Δείτε και τις φωτογραφίες από την παραγωγή.

* * *

Στο μέσον: 55 τρόποι να προφέρετε τη λέξη Σίκλουφιορδουρ

Στο εξώφυλλο δεν υπάρχουν γράμματα και το οπισθόφυλλο μας πληροφορεί ότι πρόκειται για λεύκωμα με σχέδια (με μαρκαδόρους) από την Ισλανδία το 2013 που τα συνοδεύουν μικρά αφηγηματικά κείμενα του ζωγράφου. Το «βιβλίο» μου το έδειξε η Τζούλια (απο τις εκδόσεις Το Ροδακιό και το βιβλιοπωλείο μας Φωταγωγός), λέγοντας «ο μικρός [Λευτέρης Γιακουμάκης] είναι απίθανος, το βιβλίο το βγάλαν μόνοι τους με τον γιο Μπαλή [από το Ανάγραμμα] και μας το έφερε». Προλαβαίνετε να δείτε (και να αγοράσετε) σχέδια και άλλα έργα του, κάποια ζωγραφισμένα εξώφυλλα του βιβλίου και μερικές καρτ ποστάλ που τύπωσε ειδικά. Ο καλλιτέχνης δεν μας δείχνει το πρόσωπό του (καλά κάνει).

Διαβάστε και δείτε εδώ στη popaganda την πρόσφατη συνεντευξή του

* * *

Δεξιά: Δ Η Μ Η Τ Ρ Η

Ή, πως να μιλήσεις για κάποιον που είναι διάσημος χωρίς να τον «δείξεις». O Ευθύμης Φιλίππου (συνεργάτης-σεναριογράφος του Λάνθιμου) εκδίδει τα βιβλία του μόνο από το δημιουργικό γραφείο MNP (εμ-εν-πι) της εκλεκτής συναδέλφου Κατερίνας Παπαναγιώτου. Το βιβλίο σε σχήμα σχεδόν Α4 (21×28), με τα προσφιλή Times New Roman στο κείμενο και τα Gill Sans στο εξώφυλλο, στη σελίδα 17 μας κατατοπίζει:

O Δημήτρης Μητροπάνος γεννήθηκε στις 2 Απριλίου 1948. Το παρακάτω κείμενο είναι ένα μικρό απόσπασμα από μια συζήτηση που ξεκίνησε στις 18 Απριλίου 2012 και συμμετείχαν κάποιοι άνθρωποι που έζησαν κοντά του. Ο Βασίλης, ο Σπύρος, η Μυρσίνη, ο Δημήτρης, ο Βασίλης, η Λία, ο Μάκης, η Βένια, ο Γιάννης, ο Ηλίας και η Αναστασία. Στους χώρους που έγινε η συζήτηση υπήρχε πάντα κρύο νερό, μικροί πλαστικοί αναπτήρες και κρέας. Η παρούσα έκδοση δημιουργήθηκε για λογαριασμό της Minos EMI.

Στις πρώτες σελίδες παρατίθενται φωτογραφίες – τμήματα μόνο για την ακρίβεια – όπου «βλέπουμε» τον Δημήτρη, αλλά «ακούμε» τον Μητροπάνο.

Κάντε τον κόπο και ρίξτε μια ματιά στο Γράφτηκε ένα βιβλίο για τον Μητροπάνο από τον Ευθύμη Φιλίππου. 

* * *

Tέλος, ένα ημερολόγιο για το 2015, του επίσης συναδέλφου Χρήστου Λιάλιου, που από το 2010 σχεδιάζει για την Cube Art κάποια «κόντρα-ρόλο» ημερολόγια-σημειωματάρια. Φέτος (σε συνεργασία με την Κατερίνα Βαζούρα), το Day by Day έχει κατακίτρινο εξώφυλλο κι ένα ευρηματικό «ξεφύλλισμα». Περισσότερα Cube art editions.

________________________________________________________

Όλα τα ανωτέρω τα βρίσκετε (πλην της Σούε Τάο) στο βιβλιοπωλείο Φωταγωγός, Στοά Κουρτάκη, Κολοκοτρώνη 59Β, τηλ. 210 3839355.