Το «κέντρο του Σύμπαντος», η «πρωτεύουσα του κόσμου», ή συμβατικά η Νέα Υόρκη, είναι η πόλη που δεν κοιμάται ποτέ και που υπόσχεται στους εκατομμύρια κατοίκους και επισκέπτες την πραγματοποίηση του American dream. Στο τελευταίο του τεύχος, το New York Magazine αποπειράται να συγκεντρώσει τα εκατό χρόνια της pop μουσικής κουλτούρας στη Νέα Υόρκη. Eμείς το διαβάζουμε και το παρουσιάζουμε. Σημειωτέον,υκλοφόρησε με επτά διαφορετικά εξώφυλλα.

photo 1
photo 2
photo 1

Στο εκτενέστατο αφιέρωμα, δικαιώνονται οι σκέψεις μας ότι η ιστορία της Νέας Υόρκης –μουσικής ή μη- δεν μπορεί εύκολα να συνοψιστεί σε μερικές σελίδες. Κάνουμε όμως μια μουσική αναδρομή στην πόλη απ’ όπου ξεκίνησαν καλλιτέχνες, μουσικά ρεύματα και στους χώρους που «έγραψαν ιστορία». Το ερώτημα δεν είναι «ποιά είναι η μουσική της Νέας Υόρκης» αλλά «ποιά δεν είναι». Σε μία πόλη όπου ανέκαθεν «παντρευόταν» το μεγαλείο και η εξαθλίωση, η μουσική άγγιξε τις ακρότητες και βρέθηκε σε όλα τα πιθανά -και απίθανα- σημεία της πολιτιστικής κλίμακας. Γιατί είναι κοινώς αποδεκτό ότι σε κάθε δρόμο της πόλης θα ακούσεις ήχους που δεν θα μπορούσες να φανταστείς, χαρακτηριστικό της πολυπολιτισμικότητάς της.

Σε καταπληκτικά πορτραίτα, 26 μουσικοί που διαμόρφωσαν την Νέα Υόρκη και κατάφεραν να ασκήσουν την ίδια ισχυρή επιρροή που δέχτηκαν, φωτογραφίζονται. Μεταξύ άλλων βλέπουμε τον John Cale των Velvet Underground, την “Blondie” Debbie Harry, τη Laurie Anderson, τον Thurston Moore, τον Rick Rubin και τη Mary J. Blige.

photo 2

Photo by Christopher Anderson


photo 3

Photo by Christopher Anderson


photo 4

Photo by Christopher Anderson


photo 2

Photo by Christopher Anderson


photo 3

Photo by Christopher Anderson


photo 1

Photo by Christopher Anderson

Σε συνέχεια του αφιερώματος, το New York Magazine κάνει ένα πέρασμα από τις δεκαετίες με τους μουσικούς που τις σημάδεψαν και διάφορες δικές τους ιστορίες με φόντο τους πολυσύχναστους δρόμους της Μητρόπολης. Από τον θρυλικό Al Jolson που μάγεψε στα ’10s, μέχρι την Lady Gaga στα σήμερα. Μουσικά είδη που εκτείνονται από την jazz ή την underground μουσική σκηνή μέχρι την πιο σύγχρονη R&B, hip hop ή οποιαδήποτε τέλος πάντων πιθανή νέα μείξη. Γιατί εδώ συμβαίνουν τα πάντα.  Δίνεται όμως και εξέχουσα θέση στο πολυπληθέστερό της borough, το Brooklyn όπου και χαρτογραφείται η δική του μουσική πορεία.

photo 2
photo 3

Για το τέλος, ένας αιώνας pop μουσικής κουλτούρας «χωράει» σε μια λίστα εκατό τραγουδιών για την πόλη που όλοι την αγαπούμε χωρίς απαραίτητα να την έχουμε ζήσει. Από το πλέον γνωστό New York, New York του Sinatra, μέχρι το I Love New York της «Βασίλισσας της ποπ» Madonna ή το Talkin’ New York του Dylan. Γιατί «αν τα καταφέρω εδώ, θα τα καταφέρω παντού».

photo 5
photo 3
photo 4

Ο χάρτης με το τι απέγιναν  οι ιστορικότεροι ίσως χώροι συνάντησης..

Ο χάρτης με το τι απέγιναν οι ιστορικότεροι ίσως χώροι συνάντησης..