Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popaganda ΚΟΜΙΚ
Εικονογράφηση: Κατερίνα Καραλή
16.07.2019

Mad Magazine (1952-2019): Ένα Τρελό Περιοδικό Σε Έναν Θεότρελο Κόσμο

Ύστερα από 67 χρόνια, το περιοδικό που σατίρισε όσο κανένα την Αμερική μέσα από τις σελίδες του έπαψε την κυκλοφορία του. Ανατρέχουμε σε 50 αμερικανικά και 10 ελληνικά εξώφυλλά του. Κι όπως θα έλεγε κι ο Alfred E. Neuman, "what, me worry?".

 

Είναι γεγονός. Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε σιγά σιγά έντυπα με ιστορία πολλών χρόνων να «παίρνουν σειρά» ένα ένα και να αποσύρονται από τον ασθμαίνοντα κόσμο του χαρτιού. 

Τελευταίο παράδειγμα, το Mad Magazine, που σύμφωνα με την εκδότριά του, DC Comics, μετά το τεύχος Αυγούστου θα σταματήσει την κυκλοφορία νέου υλικού ύστερα από 67 χρόνια και θα περιοριστεί μόνο στις αναδημοσιεύσεις παλαιότερου υλικού και στα ετήσια τεύχη του. 

Τυπώθηκε για πρώτη φορά το 1952, με δημιουργό τον Harvey Kurtzman και εκδότη τον William Gaines και μέχρι σήμερα μέτρησε πάνω από 550 τεύχη αλλά και εκδοχές σε άλλες χώρες και γλώσσες. Μάλιστα έκανε και δύο σύντομες σχετικά εμφανίσεις στα ελληνικά σε δύο δόσεις: από το 1979-1984 με αρκετή επιτυχία και από το 1996-1998 με μικρότερη όπως μαρτυρά και ο μικρότερος χρόνος ζωής του.

Το Mad Magazine κατάφερνε να σατιρίσει μέσα από τις κόμικ σελίδες του όλο το αμερικανικό παράδοξο, από την πολιτική μέχρι την ποπ κουλτούρα αλλά και πολύ έξυπνα, να ενσωματώσει όλες αυτές τις «αμερικάνικες τεχνικές» για να προβάλει τον εαυτό του (παρατηρήστε τις λεζάντες στα εξώφυλλα των τευχών…). Αδιαφιλονίκητος πρωταγωνιστής-μασκότ του Mad, o Alfred E. Neuman που με σύνθημα το “What, me worry?”, τον είδαμε σε άπειρες μεταμορφώσεις αλλά και cameo όλα αυτά τα χρόνια στις σελίδες του περιοδικού. 

Τον άλλο μήνα θα τον δούμε για τελευταία φορά. Μέχρι τότε, ανατρέχουμε σε 50 αμερικανικά και 10 ελληνικά εξώφυλλα του Mad παρακάτω. Φτιαγμένα “by the usual gang of idiots”, φυσικά…

 

 

Και μία γεύση από το ελληνικό Mad:

POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2023 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.