ΒΙΒΛΙΟ

Στο Lexikopoleio τα βιβλία μιλούν σε 30 διαφορετικές γλώσσες

Θεματικά, περίεργα λεξικά, πρωτότυπα και προσεγμένα παιδικά βιβλία, ξενόγλωσση λογοτεχνία και υπέροχα φωτογραφικά λευκώματα συνθέτουν το σύμπαν ενός μοναδικού βιβλιοπωλείου στο Παγκράτι που δεν μοιάζει με κανένα άλλο.
Φωτογραφίες: Νατάσα Πανταζοπούλου / FOSPHOTOS

Μερική άποψη του Lexikopoleio.

Πολύ κοντά στην πλατεία Προσκόπων στο Παγκράτι βρίσκεται το Lexikopoleio, το βιβλιοπωλείο που μπορεί κανείς να βρει την πιο πλούσια συλλογή λεξικών στην Αθήνα. Κι αν έχετε στο μυαλό σας μόνο τα κλασικά ορθογραφικά, ερμηνευτικά και ετυμολογικά λεξικά εδώ θα ανακαλύψετε πολλά θεματικά είτε ελληνικά, είτε δίγλωσσα, είτε ξενόγλωσσα, λεξικά για πράγματα που δε τα βάζει καν ο νους σας όπως το Λεξικό του Τεν Τεν ή το Λεξικό των επιφωνημάτων στα κόμικς.

Το Lexikopoleiο λειτουργεί από το 2011 και ο αρχικός σκοπός του, όπως εξηγούν η Οντίλ Μπρεγιέ και ο Γιάννης Σκουφής, ήταν να δέσει με μια άλλη παράλληλη δραστηριότητα μιας μεταφραστικής εταιρείας που υφίσταται από το 1990. Αρχικά, είχαν επικεντρωθεί στα λεξικά όχι μόνο στα κλασικά αλλά και στα θεματικά. Σταδιακά μπήκαν τα πάντα στο βιβλιοπωλείο, κυρίως ξενόγλωσσα αλλά όχι μόνο.

Το Λεξικό Χωρίς Γραβάτα, του Γιάννη Βλαστάρη

Το Ουαλικό Λεξικό του Σεξ του Νίκου Δ. Πλατή

Και το ισπανικό Λεξικό των Επιφωνημάτων στα Κόμικς

«Μας αρέσουν τα λεξικά γιατί είναι σημείο αναφοράς κι έτσι παρέχουν ασφάλεια. Μ’ αρέσει να περιφέρομαι μέσα σε ένα χώρο με λεξικά, να διαλέγω ένα και να το διαβάζω για ώρα, πηγαίνοντας από ένα λήμμα σε ένα άλλο. Εντυπωσιάζομαι από τα πόσα λεξικά βγαίνουν» λέει η Οντίλ και ο Γιάννης συμπληρώνει ότι «πέρα από τα γνωστά λεξικά του Τριανταφυλλίδη και του Μπαμπινιώτη που έχουν απλώς τους ορισμούς των λημμάτων υπάρχουν απίστευτα θεματικά λεξικά, δυστυχώς ελάχιστα είναι ελληνικά ή στα ελληνικά».

Στο Lexikopoleio θα βρει κανείς λεξικά σε πάνω από 30 γλώσσες, ξενόγλωσσα βιβλία (λογοτεχνία, δοκίμια, παιδικά) σε πέντε γλώσσες, ελληνικά αλλά και Ελλήνων συγγραφέων μεταφρασμένων σε ξένες γλώσσες. Το κοινού του βιβλιοπωλείου είναι η γαλλόφωνη, αγγλόφωνη, ιταλόφωνη, ισπανόφωνη και γερμανόφωνη κοινότητα αλλά και πολλοί Έλληνες που προτιμούν να διαβάσουν το πρωτότυπο έργο.

Λεξικά για τον Τεν Τεν και τους Συγγραφείς και τη Λογοτεχνία.

Ξενόγλωσση έκδοση για την Αθήνα του Kαβάφη.

Πέρα από τα λεξικά υπάρχει μία υπέροχη γωνία με παιδικά βιβλία, που δε θα βρείτε πουθενά αλλού. Τα περισσότερα από αυτά είναι ξενόγλωσσα και ιδανικά για εξάσκηση των μικρών σε μια ξένη γλώσσα άλλα είναι για πιο μικρές ηλικίες με εικόνες. Υπάρχει μάλιστα μια φοβερή σειρά για μπέμπηδες και προνήπια που είναι από ειδικό χαρτί που δεν σκίζεται και δεν βρέχεται και γενικά αντέχει όσα μπορεί να του κάνει ένα πιτσιρίκι.

The dragon and the knight, ξενόγλωσσο βιβλίο με κλασικά παραμύθια από τις σελίδες του οποίου ξεπηδούν οι χάρτινες ήρωες σε τρεις διαστάσεις.

Στον επάνω όροφο που υπάρχει το μικρό καλόγουστο σαλονάκι, μπορεί κανείς να καθίσει με την άνεσή του στους καναπέδες και να ξεφυλλίσει εκτός από λεξικά και εξαιρετικά φωτογραφικά λευκώματα ή άλλες ιδιαίτερες εκδόσεις όπως τις διαδρομές του Κ.Π. Καβάφη στην Αθήνα με συνοδευτικό χάρτη ή το The dragon and the knight, ξενόγλωσσο βιβλίο με κλασικά παραμύθια από τις σελίδες του οποίου ξεπηδούν οι χάρτινες ήρωες σε τρεις διαστάσεις, πραγματικό έργο τέχνης που μάλλον προορίζεται περισσότερο για ενήλικες παρά για παιδιά. Κάπου εδώ να πούμε ότι όλα τα ξενόγλωσσα βιβλία πωλούνται στην αρχική τιμή της χώρας κυκλοφορίας, δηλαδή ο αγοραστής δεν επιβαρύνεται από τα επιπλέον έξοδα μεταφοράς.

Στο Lexikopoleio γίνονται συχνά παρουσιάσεις βιβλίων, εκδηλώσεις αλλά και σεμινάρια δημιουργικής γραφής και μετάφρασης, ενισχύοντας έτσι τον ρόλο του ως μέρος συνάντησης της βιβλιόφιλης κοινότητας ανεξαρτήτως γλώσσας.

Lexikopoleio, Στασίνου 13, Παγκράτι, τηλέφωνο 2107231201, lexikopoleio.com, facebook.com/lexikopoleio
POP TODAY
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2020 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.