Categories: #DocuSunday

Let’s Spend The Night Together: ένα ντοκιμαντέρ για τις groupies, την αιώνια κινητήριο δύναμη του ροκ εν ρολ

“Sweet, sweet Connie, doin’ her act / She had the whole show and that’s a natural fact”.
Μπορεί να έχετε ακούσει εκατοντάδες φορές το κλασικό παλιορόκ των Grand Funk Railroad “We’re an American Band”, αλλά μάλλον δε θα έχετε προσέξει τους στίχους. Ή έστω αυτόν τον στίχο που αναφέρεται στην περίφημη “Sweet” Connie Hamzy, 60 ετών σήμερα. Ο στίχος, καλύτερα, δοξάζει μια από τις πιο ξακουστές γκρούπις όλων των εποχών που έδρασε στις δεκαετία του ’70, μάλλον την ενδοξότερη στην ιστορία αυτου του φαινομένου που συνδέεται άρρηκτα με τη ροκ εν ρολ μυθολογία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πολύ πριν τη σαρωτική αλλαγή που έφερε το AIDS στις σεξουαλικές σχέσεις και ταυτόχρονα με το απελευθερωτικό κλίμα χειραφέτησης των ημερών, ήδη από τα μέσα των 60s είχαν εμφανιστεί τα κορίτσια που ήθελαν να πάρουν μια γεύση (πολλές φορές κυριολεκτικά) από τα μεγάλα ινδάλματα της εποχής. Ξεροστάλιαζαν στα λόμπι και τους διαδρόμους των ξενοδοχείων, εβρισκαν μια θέση στα λεωφορεία που μετέφεραν τα γκρουπ,  σχημάτιζαν “επιτροπές υποδοχής” στις πόλεις τους ή, πιο συχνά, δραπέτευαν από αυτές και τη μιζέρια τους βουτώντας στα βαθιά του rock n’ roll glamour. Αποτέλεσαν ένα νέο είδος rock celebrity απολαμβάνοντας τα φώτα της διασημότητας αλλά και τις συνέπειες της αχαλίνωτης ζωής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με αυτά τα κορίτσια, ώριμες κυρίες στην τρίτη ηλικία σήμερα, ασχολήθηκε πριν κάποια χρόνια το VH1, στο ντοκιμαντέρ Let’s Spend The Night Together που μπορείτε να δείτε παραπάνω. Παρουσιάστρια, η εμβληματικότερη ίσως όλων, η Pamela Des Barres, στο ομώνυμο βιβλίο της οποίας (παρμένο φυσικά από το κομμάτι των Rolling Stones, χαίδεμένων ασφαλώς των γκρούπις) βασίστηκε η ιδεά για το doc. H “βασίλισσα των γκρούπις” ταξίδεψε λοιπόν το 2010 στις ΗΠΑ για να βρει τις παλιές ομολόγους της και να θυμηθούν τις ροζ ιστορίες των πιο συναρπαστικών ημερών του ροκ εν ρολ. 

Στη Γιούτα βρήκε την Tura Satana που έμαθε τα μυστικά του μπουντουάρ στον Elvis, στο Σιάτλ την Michele Overman που παραλίγο να χωρίσει τον Robert Plant των Led Zeppelin  από την τότε σύζυγό του κι αργότερα ασχολήθηκε εκτεταμένα με τον Steven Tyler πριν τους Aerosmith, στο Σικάγο την Cynthia Plaster Caster, στην Καλιφόρνια την Cassandra Peterson (μετέπειτα Elvira) και στο Άρκανσο την “Sweet Connie” που κάποτε βοήθησε τον Don Henley να διαβεί τις πόρτες του “Mile High Club” με τη βοήθεια του πιλότου του αεροπλάνου (και φυσικά του αυτόματου). 

Τα κορίτσια το γλέντησαν, κάηκαν, επιβίωσαν. Κι εδώ θυμούνται τις εμπειρίες τους, κάποιες ομολογώντας ότι “το μόνο ποιυ ήθελα ήταν να είμαι με την μπάντα”.

Καλή προβολή (πατήστε play, το ντοκιμαντέρ παίζει κανονικά)…

Παναγιώτης Μένεγος

Share
Published by
Παναγιώτης Μένεγος